Hlavní obsah

Federace juda IJF zrušila kvůli invazi na Ukrajinu Grand Slam v Kazani

Budapešť

Mezinárodní federace juda (IJF) zrušila v reakci na pokračující ruský vojenský útok na Ukrajinu plánovaný turnaj kategorie Grand Slam v Kazani. Oznámil to předseda IJF Marius Vizer. Neuskuteční se ani šachová olympiáda, kterou měla na konci července hostit Moskva. Světová federace FIDE akci odvolala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek. On i další judisté přijdou o Grand Slam v Kazani.

Článek

Judisté měli v Rusku zápasit od 20. do 22. května. "Jsme zarmouceni současnou mezinárodní situací, která je důsledkem neefektivního dialogu na mezinárodní úrovni," uvedl Vizer v prohlášení. "My, jako sportovní komunita, musíme zůstat jednotní a silní, podporovat se navzájem i naše univerzální hodnoty, abychom vždy prosazovali mír, přátelství, harmonii a jednotu," dodal.

Šachová olympiáda, na níž tradičně soutěží národní týmy a zúčastnit se jí měli zástupci 190 zemí, byla na programu od 26. července do 8. srpna. Generální ředitelka FIDE Dana Reiznieceová-Ozolaová, šachistka a bývalá lotyšská ministryně hospodářství a financí, v osobním prohlášení odsoudila "brutální ruskou invazi". Před nedělním jednáním rady FIDE důrazně vyzvala všechny členy, aby se zbavili ruských sponzorů a přesunuli veškeré své aktivity z Ruska.

Hlavním sponzorem FIDE je ruská společnost Gazprom, patří sem i těžařská společnost Nornickel, výrobce hnojiv PhosAgro a státní korporace zaměřená na jadernou energetiku Rosatom. V čele federace stojí Arkadij Dvorkovič, bývalý ruský vicepremiér a šéf organizačního výboru fotbalového mistrovství světa roce 2018.

Judistická federace i FIDE následovaly další sportovní svazy a organizace, které v předchozích dnech rovněž své soutěže z Ruska stáhly.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.