Hlavní obsah

Zrušíme zápasy s Rusy. Šéf českého hokeje Král má razantní řešení

Aktualizováno

Prezident hokejového svazu Tomáš Král chce zrušit všechny zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům. Rusové pravděpodobně nebudou pozváni ani na České hokejové hry, které mají být na přelomu dubna a května třetím z celkem čtyř turnajů série Euro Hockey Tour. Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu.

Foto: Sport.cz

Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

Král kvůli tomu svolal na pondělí mimořádné zasedání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). "Vzhledem k pokračující ruské agresi na území Ukrajiny na něm navrhne okamžité zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruské federace a požádá o projednání stanoviska, které bude ČSLH prosazovat při jednáních o účasti ruských hokejistů na akcích pořádaných na vícestranném základě," uvedl svaz v tiskové zprávě.

Pokud by výkonný výbor Králův návrh schválil, znamenalo by to zapovězení jakýchkoliv dvoustranných akcí v podobě přípravných utkání s Ruskem ve všech mládežnických kategoriích či v kategorii žen, je ale zřejmé, že celá problematika zasáhne i do podoby větších (vícestranných) akcí, jako jsou turnaje EHT, ale i seniorské mistrovství světa v květnu ve Finsku či na srpen přeložený světový šampionát juniorů v Kanadě.

Jedním z opatření týkajících se nejbližšího programu národního týmu by mělo být i zamezení účasti sborné na Českých hokejových hrách, jimž je vymezeno období mezi 28. dubnem a 1. květnem. Turnajů seriálu se stabilně účastní mužstva ČR, Švédska, Finska a právě Ruska. "Je pravděpodobné, že jakožto pořadatel toho turnaje ruský tým vůbec nepozveme," řekl ČTK tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Podobná je situace také v případě dvacítky, v jejímž programu figuruje v polovině dubna turnaj pěti zemí v Chomutově. Také tam se původně počítalo s účastí ruského výběru.

"Výkonný výbor ČSLH agresi Ruska na Ukrajině jednoznačně odsoudil a považuje ji za nepřípustné porušení zásad mírového soužití, mezinárodního práva a vztahů mezi zeměmi," uvedl svaz.

Podle Králova názoru by součástí aktivit, které ve vztahu k ruské agresi uplatňuje mezinárodní společenství, měl být i koordinovaný postup národních svazů a mezinárodních sportovních federací včetně Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Rada IIHF svolaná ze stejného důvodu bude zasedat v pondělí v pozdějším odpoledni. "S ohledem na to, že IIHF má za povinnost pečovat o všechny účastníky svých turnajů, Rada IIHF přezkoumává a zvažuje důsledky tohoto konfliktu na naše akce," uvedla federace na svém webu.

Je proto zatím mnoho otazníků ohledně účasti na MS ve Finsku nejen v případě Ruska, ale dost možná i Běloruska. Podle Ukrajinců běloruský diktátor Alexandr Lukašenko napomáhá invazi umožněním útoků z běloruského území.

Právě Bělorusko má být jedním ze soupeřů Čechů ve skupině B mistrovství světa v Tampere vedle USA, Švédska, Finska, Lotyšska, Norska a Velké Británie. Rusové patří mezi osmičku týmů skupiny A v Helsinkách.

Reklama

Související témata: