Hlavní obsah

Krpálek hlásí návrat! Přijal velkou výzvu, i kvůli dětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek se po loňském roce plném zranění rozhodl vrátit do kategorie do 100 kilogramů, v níž už vyhrál olympijské hry v Rio de Janeiru.

Velká změna u Lukáše Krpálka! Vrací se o váhu níž a chce, aby ho děti viděly v PařížiVideo: Sport.cz

 
Článek

V ní závodil do svého triumfu na hrách v Rio de Janeiru v roce 2016. Pak se přesunul mezi nejtěžší judisty světa, a i když váhově se jim často ani neblížil, na tatami měl navrch, a i v této kategorii ovládl mistrovství Evropy, světa i olympijské hry.

Jenže přesun mezi judistické obry si vybral svou daň. Drtivou většinu minulého roku 32letý Krpálek promeškal kvůli zraněním a silové souboje ho také dvakrát nenaplňovaly. A tak myšlenka, která mu proběhla hlavou už po zlatém Tokiu, se postupně začala naplňovat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lukas Krpalek (@lukaskrpalek)

„Už vloni jsem dostával otázky, jestli nechci ukončit kariéru. Tak ji ukončuju v nejtěžší kategorii a čeká mě nová výzva v té, kde už jsem posbíral spoustu úspěchů,“ pousmál se.

Krpálka ani tolik netrápí, že mu skončilo období takřka neomezené hojnosti v jídle. S výživovým poradcem si sestavil jídelníček a už se dostal ze 116 na 106 kilogramů. „Hlavně se cítím dobře, to je důležité. Snad jen o třísle ještě vím, proto jsem se na přípravných kempech na zemi pral jen minimálně, abych si neublížil,“ připomíná.

S trenérem Petrem Lacinou už začal pracovat na tom, aby zase získal dynamiku a rychlost potřebnou v bitvách s judisty, kteří při turnajích nemají ani metrák. „Tam chvat střídá chvat a akce akci, to mě vždy bavilo víc než se tahat s někým těžkým,“ těší se Krpálek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Krpálek ohlásil návrat do nižší váhové kategorie do 100 kg.

„Konečně Lukáš přestane naříkat, že se musí prát s těma paštikama a že už je starý,“ culí se kouč. „Na kempu se teď řezal jako za mlada, možná ještě líp. Soupeři nebudou rádi, že se vrací, těm v nejtěžší kategorii spadne kámen ze srdce, že to bude slyšet až sem,“ ví Lacina.

Dějištěm návratu se příští týden stane portugalská Almada, po ní je na řadě prestižní pařížský Grand Slam. A o rok později ve městě nad Seinou snad i další Krpálkova olympijská mise.

„Děti mě na olympiádě neviděly. To je pro mě hlavní motivace, abych mohl mít rodinu u sebe na nejdůležitějším závodě,“ hlásí Krpálek, jenž ale body do olympijské kvalifikace začne sbírat od nuly, a tak může na svých prvních turnajích narážet i na nejvýše nasazené soupeře.

Reklama

Související témata: