Hlavní obsah

Ať žije král! UFC velebí nového šampiona. Jsi na mě hrdý, tati? rýpl si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkolepý návrat do Las Vegas. Turnaj slavné bojové organizace UFC s číslem 290 nabídl parádní podívanou plnou velkolepých bitev, došlo i na šampionské menu. Trůn pérové divize uhájil Australan Alexander Volkanovski, který přejel nebojácného Yaira Rodrigueze již ve druhém kole. Z fantastické bitvy o pás muší divize vzešel jako nový šampion Brazilec Alexandre Pantoja, na jehož pěsti pro změnu narazil Brandon Moreno. Zrodilo se i překvapení ve střední váze, kde tíhu okamžiku neustál favorizovaný Robert Whittaker.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Alexandre Pantoja (vpravo) v titulovém souboji proti Brandonu Morenovi.

Článek
Fotogalerie

Zlatým hřebem turnaje byla bitva o pás pérové váhy. Roli obrovského favorita a šampiona hájil Australan Alexander Volkanovski, který navíc toužil odčinit nedávný nezdar proti Rusu Islamu Machačevovi v rámci řežby o pás lehké divize. Tentokrát se na druhou stranu bojiště postavil nebojácný ranař Yair Rodriguez, který však hodně rychle pocítil, že ho na cestě na výsluní bude čekat pořádně tvrdá šichta.

Volkanovski totiž pracoval chladnokrevně, s maximální přesností a precizností. Soupeře demoloval především na zemi, kde ukázal svou nadvládu a několikrát od cesty vypustil i lokty, jejichž dopad napáchal na soupeřově tváři krvavou neplechu. S mexickým rváčem to po dvou kolech nevypadalo zrovna optimisticky, potřeboval tedy nutně zabrat a soupeře konečně vážněji ohrozit.

Z části se to sice povedlo, neboť tvrdost pěstí musel pocítit i Volkanovski, ten však v hlavě spřádal plány na ukončení. Jeho rival si nedokázal pohlídat nátlak, u pletiva zabalený do krytu nakonec padl na zem, kde čelil splašeným kladivům. Ty musel zastavit až hlavní sudí, který duel ukončil v poslední minutě třetího kola. Australanův tábor se radoval, naopak zdemolovaný Rodriguez jen kývl hlavou, aby uznal kvality soupeře. „Já jsem šampion, jsem král této divize. Nikdo mě nezastaví," prohlásil Volkanovski, kterému se i popáté povedlo uhájit pás.

UFC 290hlavní karta, výsledky
Alexander Volkanovski - Yair Rodriguez (t.)Vítěz: Volkanovski (3. kolo - TKO)
Brandon Moreno - Alexandre Pantoja (t.)Vítěz: Pantoja (body - split)
Dricus Du Plessis - Robert WhittakerVítěz: Du Plesis (2. kolo - TKO)
Dan Hooker - Jalin TurnerVítěz: Hooker (body - split)
Bo Nickal - Valentine WoodburnVítěz: Nickal (1. kolo - TKO)

Parádní byl duel o titul muší divize mezi šampionem Brandonem Morenem a vyzyvatelem Alexandrem Pantojou. Prvně jmenovaný měl v kariéře již třetí pokus zdolat soupeře, kterému podlehl v letech 2016 a 2018. Ani s odstupem pěti let od posledního měření sil se diváci nenudili. Po opatrném úvodu se totiž rozjela přestřelka, po které padl na záda i šampion. První zásadní moment, první krev v obličeji. Byl to ale teprve začátek.

Hodně rychle byl krví potřísněný i Pantoja, který se nebránil měření sil v postoji, kde rány svištěly neuvěřitelnou rychlostí. Atraktivita zápasu gradovala, zásadní úder, který by klidně mohl přinést konec, mohl přiletět každou vteřinou. Bojovníci se rovněž několikrát poměřili v klinčích, u pletiva i na zemi. Moreno dokonce v úvodu třetího kola čelil nepříjemné situaci, při které si rival připravoval situaci ke škrcení. Nepovedlo se ji dotáhnout, vše pak pokračovalo na nohou.

Maximálně vyrovnaná partie neutichala. Soupeři se střídali v útocích, nikdo nechtěl v pátém kole přijít o možné průběžné bodové vedení. Mohly totiž rozhodovat úplné detaily...Nakonec to byl právě Pantoja, který byl v závěru duelu přesnější, tvrdší a soupeři sázel mnohem efektivnější údery. Před bodovým rozuzlením si ale nemohl být jistý výhrou.

Vyrovnaně viděli souboj i bodoví sudí. Hned dva z nich (2x48-47 a 46-49) přisoudili výhru Pantojovi, který se tak stal novým šampionem muší divize a na trůnu vystřídal právě Morena, kterému navíc zasadil i třetí kariérní porážku. Nový král dojal i během pozápasového rozhovoru, kde připomněl i to, že v životě neměl jednoduchou cestu a vyrůstal jen po boku matky a bratra. Otec rodinu opustil. „Jsi na mě hrdý, tati? Jsi na mě teď hrdý?" zvolal do mikrofonu. „Když poznáte můj příběh, budete mě milovat. Neskutečně jsem dřel, abych tento titul získal," pokračoval.

Obrovské překvapení se zrodilo ve střední váze. Favorizovaný Robert Whittaker nečekaně padl již ve druhém kole. Další výhrou nad velkým soupeřem se zapsal do historie Dricus Du Plessis, který před zápasem coby pátý nejlepší bojovník střední divize zdolal druhého nejlépe postaveného. Vítězství mu navíc s největší pravděpodobností zajistilo titulovou šanci. Souboj sledoval i aktuální šampion divize Israel Adesanya, který po duelu nakráčel do klece, kde rozpumpovaný a v emocích začal mluvit k vítězi, u kterého především zpochybňoval africkou národnost.

Nejrychlejší vítězství si na hlavní kartě připsal jeden z největších favoritů celého turnaje. Americký oblíbenec Bo Nickal totiž přejel krajana Valentina Woodburna již po 38 vteřinách a nadále drží profesionální neporazitelnost. Shodou okolností všech pět výher přišlo již v prvním kole.

Ještě předtím, v rámci karty prelims, se stylově s kariérou bojovníka rozloučil legendární Robbie Lawler, který zaokrouhil počet výher na 30 bleskovým KO v duelu s Nikem Pricem. Soupeř rovněž padl již po 38 vteřinách. Jedna velkoklepá éra je tak u konce, jednačtyřicetiletému veteránovi po jeho posledním duelu v kleci chodila řada děkovných zpráv.

Reklama

Související témata: