Hlavní obsah

Bez jídla i světla. Procházka fascinuje svět, netradiční praktiky hitem internetu

Když se vysloví jméno Jiří Procházka, takřka všechny napadne spojení se světem MMA, v němž se český bijec řadí mezi ty nejlepší v oboru. Své limity posouvá i díky netradičním praktikám, kterými se výrazně liší od ostatních konkurentů. Český bijec před nadcházejícím bojem pod slavnou bojovou značkou UFC podstoupil další neobvyklou výzvu, v izolaci a upravených podmínkách strávil dvaasedmdesát hodin, čehož si všimly i zahraniční bojové servery. „Procházka právě strávil tři dny ve tmě bez jídla,“ píše se ve francouzských listech.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Český bijec Jiří Procházka po vítězném boji na turnaji UFC 300.

Článek

Oázu klidu hledá v naprosté samotě. I proto jednatřicetiletý Procházka čerpá perfektní psychickou očistu v upravených podmínkách v maringotce, kam čas od času přijede a tráví zde nekonečné hodiny pouze se sebou samotným a okolní přírodou, která ho nabíjí energií. Terapie tmou mu pomáhá před důležitými zápasy. „Člověk tam může pracovat se svými démony a trénovat cokoliv jen chce. Ale nechci o tom moc mluvit, je to pro mě hodně osobní,“ líčil nedávno pro americké servery.

„Je to velmi užitečné. Jsem tam jen sám se sebou, nikým jiným. Jsem bez jídla, piju jen vodu. Zážitky bez jídla jsou totiž silnější, celkově všechny procesy v těle jsou silnější. Stejně tak mysl,“ popisuje. „Tři čtyři dny ale nejsou zas tak moc. Dělám to jen kvůli tomu, abych ještě lépe poznal, kým doopravdy jsem. Abych pak mohl upřímněji pracovat sám se sebou a posouval se zase o kus dál,“ objasňuje, byť nechce být zcela konkrétní, co během dlouhých dnů vnitřně prožívá.

Maringotka přitom obsahuje jen matraci na spaní, křeslo, umyvadlo, topení, záchod a malinký prostor na cvičení. Žádná okna, žádný styk s okolním světem, žádné sdělovací prostředky ani mobil. Člověk nemá ani ponětí, kolik hodin zrovna je. „Velmi rychle ztratíte pojem o čase, pak ale musíte dojít do bodu, kdy už čas vypršel,“ povídá.

„Během terapie je třeba pro maximální účinek nerozsvítit světlo mobilu, tabletu, notebooku atd. a ideálně vše nechat vypnuté po celou dobu. Namluvte vzkaz na záznamník svého mobilu, nastavte automatickou zprávu na svůj e-mail,“ stojí na webu tmaleci.cz, díky němuž Procházka tuto výzvu absolvoval.

Bývalý šampion slavné UFC strávil čas v izolaci i v předchozích dnech, čehož si všimly i zahraniční bojové servery, které se netradičním praktikám podivují. „Tři dny – žádné světlo, žádné jídlo, čistě zaměření a čistě trénink. Příprava teď může začít,“ pochlubil se Procházka na sociálních sítích, kam přiložil i snímky, na nichž dokonce pózoval jen s ručníkem kolem pasu.

Terapie tmou českého bojovníka provází už pěknou řádku let, stejně tak další neortodoxní životní přístupy jako například meditování, bouchání do stromů či předzápasový sexuální půst. Procházka se koneckonců nikdy netajil tím, že mu svědčí naprostá samota, která mu pomáhá být maximálně soustředěný. „Tímhle se odlišuje od ostatních bojovníků. Nejen svým bojovým stylem, ale i životem,“ povídá Martin Vančura, starosta Procházkových rodných Hostěradic.

„Pokud mu to psychicky pomáhá, tak to respektuji. Každý má nějaký svůj rituál, který mu pomůže se nastartovat do zápasu. Jiří se zhlédl právě v tomto, takže pokud mu to pomáhá a je s tím sžitý, tak proč ne. Nedávno jsem byl v Thajsku, kde ho hodně lidí stále respektuje. Když tamní lidé zjistili, že jsem od Jirky, tak se na to hodně ptají. Mám na mysli právě to zavírání do tmy a trénování v přírodě. Za mě je to šílené, ale cizincům se to líbí,“ líčí Jan Gottvald, Procházkův častý tréninkový parťák.

Procházka jeden z dalších rituálů ukázal nedávno, kdy své tělo „sešlehal“ kopřivami. „Je to hrozné, ale je tam pak ta imunita. Jak jsem se tím naposledy sešlehal před zimou na podzim a trochu jsem to přehnal, takže jsem měl celé tělo úplně rudé. Do 4 do rána jsem pak kvůli tomu nespal. Ráno pak vstávání a kování meče. Celou noc jsem probděl, jak mě to pálilo,“ usmíval se Procházka.

Další boj pod slavnou hlavičkou UFC je stále ve vzduchu, vše ale spěje k odvetě s brazilským šampionem polotěžké divize Alexem Pereirou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.