Hlavní obsah

Procházka chce zpět za titulem. Nejprve pauza, pak snaha o odvetu s Pereirou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český bojovník Jiří Procházka si demoličním skalpem evropského soupeře Aleksandara Rakiče na turnaji UFC 300 v Las Vegas víc, než jasně řekl o možnost znovu zabojovat o šampionský trůn. Z pozice dvojky polotěžké váhy udělal podstatný krok směrem k odvetě s brazilským šampionem Alexem Pereirou, který by přitom nejraději bojoval už příští měsíc v rodné Brazílii. Střet zájmů? Zas tak horké to být nemusí.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem (vpravo) a Martinem Karaivanovem po boji s Aleksandarem Rakičem

Článek
Fotogalerie

O titulu povídal už před bojem, znovu s ním byl spojován po bitvě s Rakušanem srbského původu Rakičem, kterého nelítostně ukončil ve druhém kole. Procházka ve své hlavě znovu cílí na šampionský pás, o nějž neúspěšně zápolil loni v listopadu v New Yorku, kde nestačil na pozdějšího šampiona Brazilce Alexe Pereiru. Zbrusu nový Procházkův drtivý triumf dost možná zamotal hlavu i vedení UFC.

„Chci bojovat se šampionem,“ zdůraznil český rváč bezprostředně po duelu směrem do mikrofonu. V tu dobu ale ještě nevěděl, kdo vzejde jako vítěz titulové bitvy v divizi mezi Alexem Pereirou a Jamahalem Hillem. Výsledek? Brazilec převedl demolici v závěru prvního kola, obhajobu titulu zvládl ve velkém stylu. Dílo dokonáno, nyní se spřádají další kariérní plány. Pereira ovšem naznačil, že ho víc než odveta s Procházkou láká řežba s Rusem Magomedem Ankalajevem, trojkou divize.

„Teď to začínám brát vážně, protože tohle je pro mě něco, čeho chci dosáhnout. A když něco chci, tak to prostě dokážu. Sledujte mou cestu, na níž se musím ještě trochu zlepšit, abych se nenechal tolik trefovat (ukazuje na potlučené oko) a rozpoutal dokonalou bouři. Alex si byl v New Yorku vědom, že na něj mám recept,“ věří si Procházka na možný druhý souboj s brazilským vládcem UFC.

Nutno dodat, že český bijec se nachází ve velice výhodné pozici. Jednička divize Američan Hill padl, v tuto chvíli se pro souboj s brazilským králem může přihlásit právě Procházka, který by měl v pozadí nechat i zmíněnou trojku divize Ankalajeva. Vše bude záviset na jednacích procesech.

„Polotěžká divize je hrozně zamotaná. Vidíme, jak UFC nejprve tlačilo na Jiřího, aby se vzdal titulu, a poté na Hilla. Do toho je tu Ankalajev a Blachowicz. Víc než role a pozice v žebříčku bude podle mě mít vliv management, který tam dokáže zápasníka z nejlepší pětky dotlačit. Všichni na to mají, sám jsem na to zvědavý, co se nabídne,“ nabízí pro Sport.cz názor Patrik Kincl, šampion organizace Oktagon MMA ve střední váze.

36letý Pereira by se přitom v kleci nejraději viděl už příští měsíc, kdy se 5. května koná turnaj UFC 301 v jeho rodné Brazílii. Zmiňoval to už před bojem s Hillem, samotné provedení se ale nezdá být příliš pravděpodobné. Pereiru by totiž čekalo jen několik týdnů příprav, pořádné riziko by to bylo i pro titulového vyzyvatele. „Vyhrál jsem, nejsem zraněný a nic se mi nestalo. A pokud nevyjde obhajoba, chci do těžké váhy,“ naznačil rodák ze Sao Paula možné kariérní kroky, v rámci nichž by si mohl po necelém roce vyzkoušet již třetí váhovou kategorii UFC.

„Pokud se nezraní, tak může defacto zápasit už za tři týdny s někým, kdo bude v tu chvíli připraven,“ přikyvuje Kincl a naráží právě na možnou odvetu s Procházkou. „Myslím si, že Jiří má porážku furt v hlavě. V zápase byl blízko, viděl jsem ho do té zásadní chyby vyhrávat. Vrtá mu to hlavou a může ho lákat pokušení to napravit,“ říká domácí šampion.

Na brzký výjezd českého tábora za tři týdny směrem do Brazílie to ale rozhodně nevypadá. Důležitý bude odpočinek, léčení šrámů a následný návrat na cestu za titulem. „Chci se vrátit co nejdřív, ale nejprve potřebuju dva tři týdny odpočinku, abych našel nové úhly, kterými mohu realizovat cestu k titulu,“ prozradil jedenatřicetiletý Čech pro TNT Sports. Pereirova snaha zápasit doma tak dost možná vyvíjí jen určitý nátlak na vedení nejslavnější bojové ligy světa.

A pokud se ptáte, jak vypadalo pozápasové vyjádření poraženého Rakiče, tak doposud k žádnému nedošlo. Za bojovníka na sociální sítí promluvil pouze jeden z koučů. „Gratulujeme Jiřímu, ale všem, kteří se ptají, bychom rádi vysvětlili, proč byl Aleksandar po prvním kole jasné dominance vyšťavený a bez energie. Přímo před zápasem dostal léky proti infekci,“ uvedl trenér a přiložil záběry podrážděné ruky.

Reklama