Hlavní obsah

Do Procházky se ostře pustil bývalý parťák: Jak se mohl stát šampionem? Navrhl mu i zápas

Pořádně rušno je kolem nejúspěšnějšího českého bojovníka Jiřího Procházky. Nejedná se o zprávy ohledně jeho návratu do klece či novinkám o zraněném ramenu, ale přišly nečekané slovní útoky ze strany bývalého tréninkového parťáka a jednoho z největších MMA objevů Chamzata Chimaeva. Rus, který později emigroval do Švédska, nejprve zpochybnil Procházkovo nedávné kralování na trůnu polotěžké váhy, posléze ho vyzval k vzájemnému zápasu.

Foto: UFC

Český MMA bojovník Jiří Procházka před titulovým duelem s Gloverem Teixeirou.

Článek

Začátek příběhu se začal psát v roce 2019, kdy tehdy sedmadvacetiletý rodák z Hostěradic zamířil za přípravou do populárního švédského tréninkového centra All Stars Gymu. Vybral si skutečnou kvalitu, neboť se zde připravuje opravdová MMA elita včetně neporaženého Švéda Chimaeva, se kterým se během sparingu rovněž poměřil. A byl to právě osmadvacetiletý rodák z Čečenska, který v předchozích dnech zničehonic vytáhl pro většinu bojovníků „tajné" informace z tréninků.

„Když bojoval v Rizinu, já jsem byl v Brave a trénovali jsme spolu. Měli jsme tvrdý sparing a já vyhrál spoustu kol. Hodněkrát se mi povedlo mu dát submisi, hodněkrát jsem ho porazil. Jak se pak mohl stát šampionem? Jak? Teď nevím, zda není v jeho divizi příliš špatných bojovníků. U některých opravdu nechápu, jak se dostali až na vrchol" rýpl si Chimaev v rozhovoru The MMA Hour.

„Jiří zpochybňoval, že jsem ho na tréninku porazil. Nelži, prosím. Máme i videa, jak náš trénink probíhal. Asi zapomněl, že máme v gymu kamery. Nebudu tu ale nic sdílet, nechci, aby to vypadalo špatně, " pokračoval čečenský vlk, který v minulosti již několikrát vyjádřil přání získat titul i v polotěžké divizi, kde je aktuálním šampionem Američan Jamahal Hill.

Odezva na sebe nenechala dlouho čekat. A to i v případě, že český samuraj není zrovna zvyklý na tyto slova reagovat. „Jaká osoba má potřebu neustále mluvit o událostech zevnitř gymu, které se staly před čtyřmi lety? Chlape, až se spolu v kleci příště potkáme, tak ti ukážu mou pravou sílu a nebudu to brát na lehkou váhu a držet se zkrátka. Nemluvit tolik o ostatních a měj se víc rád," reagoval Procházka.

Kdo čekal konec debaty, tak se šeredně zmýlil. Chimaev adresoval Procházkovi soukromou zprávu. „Brzy se uvidíme, chlape. Pojďme si to dát ve Švédsku. Navrhuji červen nebo červenec," pochlubil se a v příspěvku označil i šéfa UFC Danu Whitea. Není to přitom dávno, co si dobíral i Procházkův vztah k japonskému samurajskému kodexu bushido. „Je to hlupák, na co si hraje? Zapomněl na své vlastní tradice. Vzal knihu a šel do s ní do džungle. Měl by se naučit znát své vlastní tradice."

Na často zmiňovaný sparing vzpomíná i trenér švédského bojovníka Alan Nascimento. „Jiří k nám zavítal během posledního kempu před podpisem v UFC. Došlo na neuvěřitelný moment, kdy se na žíněnce potkal s Chimaevem. Chtěli se navzájem zabít. Byl to šílený sparing, všichni v gymu na něj vzpomínají," líčí.

Je však vysoce nepravděpodobné, že by minimálně v dohledné době mohlo na souboj dojít. Chimaev tradičně nastupuje ve veltrové váze (do 77kg), kde kosí jednoho soupeře za druhým (bilance 12-0). V případě, že by se mu povedlo získat vysněný pás, připadal by nejprve v úvahu přechod do střední váhy a až následně atakování divize do 93 kilogramů.

Také Procházka má v poslední době úplně jiné starosti. Pracuje na co nejrychlejším zrehabilitování poraněného ramena, která jej vyřadilo z odvetné bitvy s Gloverem Teixeirou. „Rehabilitace jde dobře, zatím bez komplikací. Aktuálně řešíme další postupy," prozradil Procházkův trenér a manažer Martin Karaivanov. A ačkoli se to ještě na konci loňského roku zdálo být jako hodně nepravděpodobné, je velká šance, že by se bývalý šampion mohl dostat do akce již během léta.

Reklama

Související témata: