Hlavní obsah

Odplata se nekonala. Šampion stále hýčká pás, zkrvaveného slovenského fightera sledoval i Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v letošním roce se slavná UFC vydala do Spojeného království, kde se v londýnské O2 areně nakonec bouřlivě slavilo. Šampion veltrové váhy a domácí miláček Leon Edwards totiž s odstupem několika měsíců znovu porazil bývalého krále Kamaru Usmana a i nadále si tak hýčká pás kategorie do 77 kilogramů. Na galavečeru se představil také slovenský zástupce Ľudovít Klein, jehož bitva s anglickým fighterem pro změnu skončila remízou. Celému galavečeru osobně přihlížel nejúspěšnější český bojovník Jiří Procházka.

Foto: UFC

Leon Edwards (vzadu) a Kamaru Usman během třetího vzájemného zápasu.

Článek
Fotogalerie

Loni po 1267 dnech přišel o pás krále veltrové divize, nyní se pětatřicetiletý Usman připravoval na sladkost odplaty. Potřetí v kariéře totiž čelil Leonu Edwardsovi, kterého za první úspěšnou obhajobou hnala i slušná podpora domácích fanoušků. Ta bouřlivě ocenila každý příznivý moment z pohledu domácího bojovníka.

Byl to ale paradoxně Usman, který si většinu času připadal jako na lovu. Na soupeře vyvíjel tlak, naháněl jej po všech možných místech klece, jenomže o čtyři roky mladšímu rivalovi to vůbec nevadilo. Dařilo se mu totiž hrozit z kontrů a v několika případech tvrdě trestal. Usman marně hledal recept, zkoušel jak chodit do přestřelek, tak situace svazovat či brát na zem. Ani v jednom případě se ale nejednalo o zdánlivě nic úspěšného.

Kaňka pro Edwardse přesto přišla. Při jedné z obran proti takedownu se přidržel pletiva a sudí po zhlédnutí opakovaného záběru mu odečetl bod. Anglického fightera s jamajskými kořeny to paradoxně nijak nerozhodilo. Pokračoval ve stejném tempu a spíše vyčkával, co stále aktivní soupeř předvede. I tak z jeho strany neustále hrozilo nebezpečí a to především v momentech, kdy si Usman natolik věřil, že útočil s rukama dole a pěsti záhy označkovaly jeho tvář.

UFC 286hlavní karta, výsledky
Leon Edwards - Kamaru UsmanVítěz: Edwards (body - majority)
Justin Gaethje - Rafael FizievVítěz: Gaethje (body - majority)
Gunnar Nelson - Bryan BarbarenaVítěz: Nelson (1. kolo - submise)
Jennifer Maiová - Casey O´NeillováVítězka: Maiová (body - jednomyslně)
Roman Dolidze - Marvin VettoriVítěz: Vettori (body - jednomyslně)

O zdánlivě vyrovnaném boji nebylo ani v závěru jasno. Bojovníci tak žili další minuty v nejistotě a museli tak ze sebe vyždímat zbytky sil. Misky vah se přesto pomalu a jistě překlápěly právě na stranu Edwardse, který stále trefoval tak kvalitně jako v úvodu zápasu a bez většího ohrožení si nakonec dokráčel pro bodové vítězství (2x 48-46, 47-47).

Veltrová divize tak má stále stejného krále a po vyhlášení propukl v londýnském hledišti obrovský gejzír radosti. Naopak Usman podruhé v kariéře na Edwardse nestačil a v nejbližších dnech musí najít plán, jak se k titulu zase příblížit.

Šestý zápas mezi elitou má za sebou také aktuálně jeden ze dvou slovenských zástupců Ľudovít Klein, který změřil síly s domácím fighterem Jaiem Herbertem. A krev na sebe nenechala dlouho čekat. Ačkoli rodák z Nových Zámků byl v prvním kole v dominantní pozici, přesto se nechal hned několikrát zaskočit. Nejprve „vybruslil" ze soupeřovy páky na ruku, následně si nekryl obličej a přímo nad oko přiletělo několik tvrdých up kicků, které měly za následek poměrně značnou otevřenou ránu u obočí.

Ve druhém kole konečně Klein naplno rozbalil své boxerské umění a několika svižnými kombinacemi otřásl soupeřem. Pomohly mu také dobře mířené lokty a před poslední pětiminutovkou tak zřejmě bylo na body srovnáno. Poté přišel zásadní okamžik. Herbert u pletiva kolenem trefil soupeřův suspenzor a celou situaci zopakoval i za necelou minutu. Hlavní sudí bez většího váhání reagoval sebráním bodu.

Závěr zápasu byl v režii Angličana. Nejprve se mu povedl takedown a následně soupeře dlouhou dobu držel pod sebou. Klein sice na několik desítek vteřin situaci přetočil, přesto to byl Herbert, který byl téměř do závěrečného gongu ve výhodnější pozici. Vyrovnaně to viděli také bodoví sudí, kteří i díky stržení bodu pro Herberta nakonec rozhodli o remíze. Klein si tak po šestém duelu drží bilanci 3-2-1.

Na hlavní kartě se povedlo uspět i Američanovi Justinu Gaethjemu, jehož vyrovnaná bitva Rafaelem Fizievem nakonec rovněž skončila vítězstvím na body. Hodně nelibě naopak fanoušci nesou triumf Marvina Vettoriho, který proti Romanu Dolidzemu i z hlediska aktualizovaných kurzů většinu boje ztrácel, přesto nakonec uspěl u všech tří rozhodčích.

Reklama

Související témata: