Hlavní obsah

Euforie ve Francii! Domácí miláček po strhující bitvě slavil. Jásá i ruský bombarďák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky první turnaj slavné UFC v zemi galského kohouta. Strhující výkony bojovníků dostávaly fanoušky do varu a zhruba dvacetitisícová návštěva v Accor Areně byla několikrát u vytržení. O jásot zaplněného hlediště se v hlavním zápase postaral Francouz Ciryl Gane, jehož demolici odnesl ve třetím kole Australan Tui Tuivasa. Zapomenout se nesmí ani na tvrdé KO Rusa Romana Kopylova či precizní práci Roberta Whittakera, který si výrazně řekl o další titulovou šanci.

Foto: UFC

Francouzský těžkotonážník Ciryl Gane a jeho rána v souboji s Taiem Tuivasou.

Článek
Fotogalerie

UFC poprvé v historii ve Francii. Zní to možná překvapivě, ale bylo tomu skutečně tak. Vše podstatné se uskutečnilo na pravém břehu řeky Seiny, konkrétněji v Accor Areně, která disponuje více než dvacetitisícovou kapacitou. Milovníci MMA si tak v sobotu večer přišli na své a ve vyprodané hale mohli přivítat i domácí miláčky včetně těžkotonážníka Ciryla Ganea.

Dvaatřicetiletý rodák z La Roche-sur-Yon měl jedinečnou možnost napravit zaváhání z titulového duelu o pás šampiona těžké váhy proti Francisi Ngannouovi. Na cestě za další vyzyvatelskou příležitostí se mu v hlavním zápase večera postavil vyhlášený KO bojovník Tai Tuivasa, který pět předchozích duelů pokaždé ukončil před limitem. Těžkotonážní síla tak na pár minut byla slyšet snad po celé Francii.

Zprvu to ale na válku v kleci nevypadalo. Taktická bitva si dokonce vysloužila menší bučení ze strany natěšených fanoušků, po nevýrazné úvodní pětiminutovce se ale začaly dít věci. Oba bojovníci na to ve druhém kole pořádně šlápli a KO doslova viselo ve vzduchu. Zejména Gane těžil ze své všestrannosti a dařilo se mu jak trefovat obličej, tak účelně útočit i na spodek. Paradoxně to ale mohl být právě Tuivasa, který tvrdou dělovkou odstřelil rivala k pletivu, kde ale dílo zkázy nedokonal. A jak se později ukázalo, tak právě tento moment byl klíčový.

Dvaatřicetiletý Gane se zdravě naštval a nadcházející minuty byly v jeho režii. Tuivasa najednou schytával rány do všech možných oblastí těla, zejména nekompromisní útoky na břicho mu rozhodně nechutnaly. Ideálně na tom nebyl ani obličej, který byl viditelně prolit krví. Gane měl vše ve vlastních rukou, ohleduplností ale nechtěl udělat chybu a diváci se tak konce zápasu alespoň prozatím nedočkali.

Co nepřišlo ve druhém kole, tak přišlo v tom dalším. Gane znovu rozbombardoval kompletně celé soupeřovo tělo a na konci třetí pětiminutovky unaveného Australana dokončil. Tuivasa další granáty nedokázal rozchodit a zpět na nohy mu museli pomoct lékaři. Mezitím tisíce diváků začaly oslavovat, jejich miláček v těžkotonážní bitvě, která rozhodně nenudila, slavil vítězství. Gane si navíc vysoce pravděpodobně vybojoval další titulovou šanci, otázkou ale zůstává, zda dojde k odvetě s šampionem Francisem Ngannouem. Ten totiž v minulosti již několikrát projevil zájem seknout s MMA.

Do akce se dostal také oblíbený Australan Robert Whittaker. Rodák ze Sydney v únoru podruhé v kariéře nestačil na šampiona střední váhy Israela Adesanyu, honba za znovuzískaním titulu započala v duelu se sebevědomým Italem Marvinem Vettorim. Ten po necelém roce od skalpu Paula Costy nepředvedl vůbec přesvědčivý výkon a po precizní Whittakerově práci nakonec jednomyslně padl na body.

Hlavní karta nabídla ještě jedno KO. Postaral se o něj Rus Roman Kopylov, který zároveň vybojoval první výhru v nejprestižnější bojové organizaci. A bylo to skutečně parádním způsobem. Ital Alessio Di Chirico tahal za kratší konec provazu, ve třetím kole se znovu dostal pod tlak a po svižné kombinaci padl na zem. Pátá porážka z posledních šesti duelů dost možná bude znamenat padáka.

Reklama

Související témata: