Hlavní obsah

Je to vůbec zdravé? Postava anglického zápasníka vyvolala řadu reakcí

Příprava na zápas přináší celou řadu úskalí. Jedním z těch hlavních je úprava váhy tak, aby se zápasník vešel do určeného váhového limitu. Zatímco někteří shazují pouze několik kilogramů, najdou se ovšem i tací, jejichž hubnutí hraničí se zdravím. Své by o tom mohl říct anglický zápasník Nathaniel Wood, jehož postava po drastickém hubnutí připomínala spíše zmuchlaný papír.

Foto: UFC

Anglický zápasník Nathaniel Wood.

Článek

Zná to každý zápasník. Před samotným zápasem musí svádět boj s váhou a mnohdy si sáhne na samé dno. Po dietě totiž přichází na řadu přísné odvodňování, což někdy hraničí i se zdravím, a to především v případech, kdy zápasník hubne kolem 10 kilogramů a více.

Velkou odezvu proto nyní měla postava anglického zápasníka Nathaniela Wooda. Ten se připravoval na svůj další zápas a pochopitelně nemohlo chybět ani drastické hubnutí, které se podepsalo na zápasníkově těle. Osmadvacetiletý Angličan se předvedl ve formě, našlo by se opravdové minimum tuku, přesto to vyvolalo řadu negativních reakcí.

„Jednoznačně to hraničí se zdravím," vyjádřil se na Twitteru jeden z uživatelů. „Už aby to šílené odvodňování zakázali," reagoval druhý. „Vypadá, jak těsně před smrtí," navázal další uživatel.

Své o tom ví i zápasník Darren Till, který v minulosti během drsného shazování dokonce dočasně oslepl. Julija Stoljarenková pro změnu na vážení hned dvakrát omdlela. Nedobře vypadal i Karlos Vémola, kterému se před titulovou bitvu s Milanem Ďatelinkou nepovedlo navážit, další shazování kvůli možným zdravotním problémům nedovolil lékař. Hned 9 kilogramů během 6 dnů dokázal shodit i Jorge Masvidal, který během této procedury málem přišel o vědomí. To je jen zlomek všech případů.

Není proto divu, že spousta osob z řad zápasníků je proti drastickému hubnutí. Podobného názoru je například ukrajinsko-český bijec Andrej Kalašnik. „Shazování je velký problém MMA. Není to úplně zdravé. Já neshazuji hodně, kolem sedmi kilo. Jsem proti tomu, abych soupeř nebo já měl o dvacet kilo navíc a odrovnal si ledviny. Jsem proti radikálnímu shazování," vyjádřil se Kalašnik.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ľudovít Klein 🇸🇰 (@lajosko.klein)

Před několika týdny se nad touto problematikou zamyslel i historicky první Slovák v UFC Ludovít Klein, který přešel do jiné váhové kategorie. „Naposledy jsem vypadal jako se smrtelnou nemocí. Jak kdybych měl zemřít. Je nelogické, že jeden den vypadáte na umření a druhý den máte ze sebe dostat životní výkon," prohlásil sedmadvacetiletý rodák z Nových Zámků.

Reklama

Související témata: