Hlavní obsah

Ruský kamarád Kadyrova se naparuje. V UFC chce titul, záleží i na Procházkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť se aktuálně nachází na třetí pozici žebříčku polotěžké váhy slavné UFC, přesto si poslední zápasy za rámeček nedá. Ruský bijec Magomed Ankalajev, konkurent nejúspěšnějšího Čecha v MMA Jiřího Procházky, stále nevzdává sen o získání titulu šampiona. Skvěle k němu měl našlápnuto už před více než rokem, nyní ale musí jako první napravit kontroverzní závěr duelu s Brazilcem Johnnym Walkerem, s nímž se popasuje již 13. ledna v rámci UFC Fight Night 234 v Las Vegas. „Pokud vyhraju, tak tu není nikdo jiný, kdo by si titul zasloužil víc než já,“ přemítá.

Foto: Profimedia.cz

Magomed Ankalajev (vpravo) při svém posledním duelu v UFC. Archivní foto.

Článek

Neprohrál přes pět let, na vysněnou metu ale stále čeká. Přitom o titul šampiona bojoval již v roce 2022, kdy se tehdejší šampion divize do 93 kg Jiří Procházka rozhodl kvůli vážnému zranění ramena uvolnit titul. Ankalajev tak mohl využít pro něj přijatelné situace v divizi, která tak čekala na nového krále. Výsledek boje? Remíza, divize zůstala bez šampiona. Atraktivita duelu diváky i odborníky nudila.

„Vyhrál jsem ten pás, proč mi ho nedali? Co se tady teď stalo? Nevím, kdo o tom takhle rozhodl, možná UFC, nebo někdo jiný. Ten pás patří mně, ať mi ho přinesou,“ vztekal se Dagestánec na tiskové konferenci. Právě po takto důležitém duelu se překvapivě dostal mimo radar managementu UFC, další titulové bitvy se totiž obešly bez jeho účasti.

A tak rodák z Dagestánu musel sám zalobovat, aby na trnitém výšlapu zpět k důležité bitvě nejprve musel zdolat urostlého Brazilce Johnnyho Walkera. Ani tento duel vítěze nepřinesl. Skončil totiž krátce po třetí minutě prvního kola, kdy Ankalajev vytasil úder kolenem do soupeřova obličeje, který byl v daný moment zakázaný, neboť jeho rival měl hned trojbodovou oporu na zemi.

Mnozí se dožadovali okamžité diskvalifikace a vítězství pro potlučeného Brazilce. Situaci v kleci dokonce pomáhal uklidňovat šéf UFC Dana White. Jenomže verdikt byl neúspěšný a duel byl vyhodnocen jako „no-contest“, tedy bez vítěze, což mezi diskutující na sociálních sítích vneslo pořádné pozdvižení. Ankalajev si přesto i dnes myslí, že jeho rival mohl v boji pokračovat.

„Po tom kolenu se mi snažil říct, že to byl zakázaný úder, takže byl dost při smyslech na to, aby to řekl, a pak, když to zastavili, najednou začal hrát, že už nemůže bojovat. Jsem si jistý, že to chtěl prostě jen zabalit, protože byl v pohodě,“ řekl Ankalev, kamarád čečenského diktátora Ramzana Kadyrova, na mediálním dni před turnajem.

I když byl jednatřicetiletý Rus zklamaný tím, jak se věci vyvinuly, přesto si v kariéře na podobné okamžiky již zvykl. Řeč je například o kontroverzním triumfu nad Ionem Cutelabou v roce 2020, v němž sudí Kevin MacDonald předčasně ukončil boj již po 38 vteřinách, jelikož se mu druhý jmenovaný zdál být otřesený. Pořádné divoké to přitom bylo ještě před zápasem, kdy během představování obou bojovníků vznikl fyzický konflikt přímo v bojišti.

Ankalajev se nyní soustředí na odvetu s Walkerem, která by ho v případě vítězství mohla katapultovat blízko k titulové šanci. „Nejdu tam s tím, že mi jen na konci zvednou ruku. Chci poslat jasný vzkaz, skončí to dávno před závěrečným gongem,“ přeje si současná trojka divize.

A pokud zvítězí, bude mít již 12 zápasů bez porážky. Jedná se o jednu z nejdelších sérií v celé UFC. „Věřím, že rok 2024 je můj rok a do jeho konce uvidíte pás šampiona kolem mého pasu. „V zásadě je to tak, že pokud tenhle zápas vyhraju, není nikdo jiný, kdo by si titul zasloužil víc než já.“

Záviset ovšem bude i na dubnovém střetu Jiřího Procházky s Rakušanem Aleksandarem Rakičem na jubilejním turnaji UFC 300. Pokud český bijec zvítězí, měl by se s největší pravděpodobností dostat do titulové řežby právě on. „Není tady nic jiného, co dalšího bychom měli dokazovat? Dobře, teď jsme prohráli, nedá se nic dělat, je to za námi, ale my valíme dál. Teď je jasné, že si jeden zápas musíme střihnout, abychom šli opět o titul,“ říká Jaroslav Hovězák, Procházkův trenér.

Reklama