Hlavní obsah

Krev a obrovská podlitina. Šampion po tvrdé bitvě hýčká titul, jediný Čech narazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl korunován nový šampion. V těžké váze organizace Oktagon MMA se jím na turnaji s pořadovým číslem 49 v Kolíně nad Rýnem stal po duelu pořádně zdemolovaný Němec Hatef Moeil, jehož bodový triumf nad Bulharem Lazarem Todevem u některých vyvolal pořádnou pachuť hořkosti. Směrem k rozhodčím pálil i poražený vyzyvatel. Jediný český turnajový atak v podání Andreje Kalašnika pro změnu dokázal odrazit domácí navrátilec Niklas Stolze, který se s ničím nepáral.

Vítěz titulové bitvy těžkotonážníků Moeil skončil s obrovskou podlitinou pod okem. Poražený Todev spílal rozhodčím. Video: OKTAGON TV

 
Článek
Fotogalerie

Samotný vrchol rekordního (přibližně 19 tisíc diváků) německého turnaje v historii bojových sportů (na německém území) uzavřela těžkotonážní bitva o titul šampiona. Od řežby mezi domácím Hatefem Moeilem a Bulharem Lazarev Todevem se přitom nic extra dlouhého neočekávalo. Opak byl ale pravdou. Taktická bitva diváky udivovala, stejně tak fyzický fond obou obrů, kteří se do sebe nepouštěli v žádných dlouhých přestřelkách. Naopak trpělivým způsobem hledali skulinky…

A zatímco se zpočátku lépe trefoval německý „kolos“ Moeil, naopak soupeř efektivně hrozil z ústupu. Snažil se o kontry, které mnohdy zafungovaly. Těsně před koncem čtvrtého kola se mu navíc vyvedla zásadní věc. Rivalovi rozkopal levou nohu natolik, že se na ni sotva postavil. Moeil tak v závěru boje vsadil vše na jednu kartu, chtěl rozhodnout, místo toho to ale sám pořádně schytával. Budiž výsledkem pořádně zkrvavený obličej a pořádná podlitina pod okem. Pořádnou práci měli po duelu také zdravotníci.

Heroický výkon těžkých vah přesto nakonec i k překvapení některých fanoušků opanoval právě Moeil, jenž se stal novým šampionem hmotnostně nejtěžší váhové kategorie. Z poškození obou tváří by ale mnozí vyčetli pravý opak. Poražený Bulhar proto z výroku bodových sudích neskrýval frustraci. „Chci bodovým rozhodčím říct, že jste zodpovědní za tento výsledek. Můžeme si to klidně dát znovu, ale nic to nezmění na tom, že sudí nerozhodli správně,“ říkal zklamaně Todev.

Po dlouhých třinácti měsících se do klece vrátil i jeden z nejoblíbenějších německých bojovníků Christian Eckerlin. Bývalý fotbalista a v současné době milionář se utkal s žebříčkovou dvojkou veltrové divize Leandrem Silvou, jehož jméno značilo velké nebezpečí. Brazilsko-německá bitva nakonec zaplněné kolínské aréně doručila jeden z nejpohlednějších bojů večera.

Otěže zápasu se přelévaly z jedné strany na druhou. Přesněji a efektivněji přesto působil jihoamerický ranař, jenž v zápase přepnul na soustředěný mód, který mu zaručil kýžené vítězství i přesto, že si ve třetím kole dovolil tradičním „odevzdaným“ gestem dát soupeři alespoň šanci na zvrat. Ten se nekonal. Silva zvítězil jednoznačně na body a řekl si tak o možnost zabojovat o titul šampiona.

Jediný Čech Andrej Kalašnik skončil na německé půdě už v prvním kole. Parádní protiútok předvedl domácí StolzeVideo: OKTAGON TV

Český prapor jako jediný na horké německé půdě držel Andrej Kalašnik, jenž ke kleci dokráčel se symbolickým knírem pod nosem. Z UFC navrátivší Niklas Stolze se s ním ale nepáral. Němec, jehož tvář během nástupu pro změnu zdobila zelená maska, nejprve sám přečkal krušné okamžiky, kdy koupil několik tvrdých bomb přesně do brady, záhy ale u pletiva využil ideální okamžik k protiútoku, který v závěru prvního kola zafungoval se vší parádou. Kalašnik byl otřesen, od dalších ran jej zastavil až rozhodčí.

Řádil také aspirant na titulovou šanci ve střední váze Kerim Engizek. Němec s tureckými kořeny se dokázal vypořádat i s náhlou změnou soupeře, neboť Egypťan Ahmed Sami měl problém s vízy, a jeho místo v kleci na poslední chvíli zaujal vytáhlý Maďar Adam Horváth. Urostlá věž vysoká téměř dva metry se po nečekaně aktivním vstupu přesto poroučela k zemi. Bylo tomu tak v závěru čtvrté minuty, kdy jej devět let neporažený sok po tvrdé kombinaci posadil na zadek.

Karim Engizek, který vyzýval i Patrika Kincla, se s tím nepáral. V Kolíně posadil na zadek Maďara HorváthaVideo: OKTAGON TV

Na turnaji se představila také dvojí slovenská stopa. Galavečer nejprve parádním ukončením otevřel Lukáš Eliáš, který souboj s Němcem Finnem Griessmannem dokázal zvrátit ojediněle dobře trefeným hákem. Krajan Roman Paulus ho ale nenapodobil. O velké překvapení se totiž postaral Arijan Topallaj, jenž bez výraznějších čekání nasadil škrcení, které bylo odklepáno. Potřetí mezi profesionály padl i Ukrajinec trénující v Česku Ivan Klevec.

Reklama

Související témata: