Hlavní obsah

Krutý závěr roku pro české tváře: Fatální rány dopadly na bradu, po škrcení propukl smutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro české barvy to měl být závěr roku plný úsměvu, jenomže turnaj Oktagon 38 v pražské O2 areně se proměnil spíš v noční můru. Potřetí v bitvě o titul neuspěl bantamový nájezdník Filip Macek, po 38 vteřinách hodně tvrdě padl k zemi i na vítězně šňůře rozjetý Daniel Škvor. Nedařilo se ani po roce navrátivšímu Matúši Juráčkovi. Prostor pro oslavy ale neodmítl vytáhlý bijec Matěj Peňáz, který doslova roztloukl soupeře. V jediné boxerské bitvě pro změnu za pískotu publika plynoucím z několika sporných situací slavil milovaný i nenáviděný Václav Mikulášek.

Hořký konec roku pro Daniela Škvora. Po 38 vteřinách ho ukončil Montagnac, kterému patřil výkon večeraVideo: Oktagon TV

 
Článek

Vstříc třetímu ataku královského trůnu kráčel jednatřicetiletý Filip Macek, kterému se zhruba týden před zápasem změnil soupeř. Místo zraněného šampiona Jonase Magarda vyfasoval ostříleného UFC bojovníka Gustava Lopeze. A jak se později ukázalo, náhrada byla více než adekvátní. Rozhodnuto totiž bylo již v závěru prvního kola, kdy rodák z Washingtonu dokázal o dva roky mladšího rivala hravě přetočit do pozice ke škrcení, po kterém bylo hodně rychle odklepáno.

Bantamová divize se tak dočkala prozatímního šampiona, který se v následujícím roce utká o právoplatný titul s dánským králem Jonasem Magardem, jenž má aktuálně zlomenou čelist. Mnohem smutnější zpráva to ale je pro již zmíněného Macka, který znovu nedosáhl na vysněnou metu a i napotřetí se musel před titulovým vyzyvatelem sklonit.

Macek potřetí bez titulu! Po Deákovi a Magardovi ho porazil i Lopez, uškrtil ho v závěru prvního kolaVideo: Oktagon TV

Na neúspěch v boji o smlouvu s prestižní UFC hodně rychle zapomněl na domácí půdu se navrátivší Matěj Peňáz, jenž navázal na výkony, které ho zdobily před šancí zabojovat o vysněný kontrakt. Vytáhlý ranař se ani tentokrát v kleci moc dlouho nezdržel a po 123 vteřinách poslal Brazilce Joela Dos Santose na podlahu. Následovalo finální ground and pound, a poté už jen obrovská radost Peňáze, který po zápase potvrdil, že se diváci v dubnu příštího roku budou moct těšit na pikantní bitvu s Vlastem Čepem.

Oktagon 38hlavní karta, výsledky
Gustavo Lopez - Filip Macek (o titul)Vítěz: Lopez (1. kolo - submise)
Losene Keita - Milan Paleš (underground)Vítěz: Keita (body)
Matúš Juráček - Alex LohoréVítěz: Lohoré (3. kolo - KO)
Jan Malach - Matouš KohoutVítěz: Kohout (body)
Jorick Montagnac - Daniel ŠkvorVítěz: Montagnac (1. kolo - KO)
Gábor Boráros - Václav Mikulášek (box)Vítěz: Mikulášek (body)

Bleskově se k zemi poroučel také na vítězně vlně rozjetý Daniel Škvor, který sám před soubojem s Francouzem Jorickem Montagnacem předpovídal, že se může jednat o rychlou partii. A také tomu tak bylo. Druhý jmenovaný vypustil z rukou tvrdou kombinaci, která zasáhla naprosto přesně, a po 38 vteřinách bylo vymalováno. Nejrychlejší ukončení turnaje! Škvor zdaleka nepředvedl to, co natrénoval a během krátké pasáže vyslal pouze jediný úder. Montagnac si navíc vysloužil finanční bonus za výkon večera.

Důležitou výhru počítá Alex Lohoré, který se po dvou neúspěších v boji o pás střední divize přesunul o váhovou kategorii níže, kde ho čekal český bojovník Matúš Juráček. Na domácím střelci nebyla ani v mžiku vidět roční pauza a celou dobu byl víc než vyrovnaným soupeřem. Během ostré přestřelky si navíc několikrát zatancoval i Lohoré, který v úvodu třetího kola přesto potvrdil obrovské zkušenosti a nekrytého rivala překvapil dělovkou na bradu. Výsledkem bylo KO, Juráček přišel o pětiletou neporazitelnost! Lohoré si navíc výstavním ukončením řekl o účast v milionovém projektu Tipsport Gamechanger.

Matěj Peňáz je zpět na vítězné vlně! Bál se vyhoření, změnil se a Brazilce přejel v prvním koleVideo: Sport.cz

Jednu z nejpohlednějších bitev obstaral souboj pod pravidly undergroundu. Na jedné straně šampion MMA v lehké váze Belgičan Losene Keita, na druhé slovenský legendární postojář Milan Paleš. Realita předčila předzápasové prognózy. Zaplněná O2 arena sledovala festival postojářského umění, které se přelévalo z jedné strany na druhou. Vyrovnaný průběh bavil všechny a to i rozhodčí, kteří ani po třech kolech nerozhodli o vítězi. Musela tak rozhodnout závěrečná tříminutovka. Tam si Keita výhru vzít nenechal, radost mu nevzala ani soupeřova pozápasová zloba.

Moc krásy nepobral ryze boxerský souboj mezi Václavem Mikuláškem a Gáborem Borárosem. Očekávanou bitvu zastínilo několik sporných situací. S těmi rozhodně nešetřil prvně jmenovaný boxer, který několikrát soupeře nedovoleně udeřil a byl mu dokonce stržen bod dolů. Nepříliš atraktivní partie skončila vítězstvím Mikuláška, který se následně za prohřešky fanouškům, organizaci i samotnému soupeři omluvil.

Atraktivní přestřelka podle pravidel Undergroundu. V extra roundu uspěl Keita, který tak zdolal PalešeVideo: Sport.cz

„Omlouvám se Gábimu za ten faul, dva faulíky. Každopádně tohle nejsou šachy, chodíte se sem dívat, jak se dva mlátí, to vás baví," nechal se slyšet Mikulášek. „Byly tam nějaké fauly, ale z toho nedělám problémy. My bojovníci vám chceme poděkovat," odpověděl pohotově Boráros.

Velmi cenné vítězství si připsal Matouš Kohout, který ve vypjatém souboji s Janem Malachem dodržel taktiku a dokráčel za sladkou třešničkou. Po více než čtyřech letech okusil pociť výhry i nestárnoucí Jaroslav Pokorný, který pro změnu svedl krvavou řežbu s Canem Aslanarem. Těžkými okamžiky si prošel i Slovák Radovan Úškrt, kterému se nakonec boj s Olem Magnorem povedlo otočit a soupeře uspal ostrou jedovkou.

Fatální trefa na začátku třetího kola. Matúš Juráček šel k zemi a Lohoré slavil vítězství KOVideo: Oktagon TV

Na posledním turnaji organizace Oktagon MMA v letošním roce byl oznámen i nový projekt s názvem "Stage to the Cage", který zároveň znamená expanzi do Velké Británie. V kleci se představí anglický stand-up komik Paul Smith, jenž započne dráhu MMA bojovníka a brzo se oficiálně dočká soupeře.

Reklama

Související témata: