Hlavní obsah

Krušné dny českého bijce. Měl bojovat v Edenu, teď chce skončit v Oktagonu

Prožívá dny jako na horské dráze. Elitní český bijec Matěj Peňáz měl být jednou z ozdob blížícího se turnaje organizace Oktagon MMA na fotbalovém stadionu v Edenu, kde měl zabojovat o vysněný titul šampiona střední váhy. Okolnosti to ale zařídily jinak. Rozjela se totiž nekončící sága, kterou nastartovalo zranění současného vládce divize Patrika Kincla, Peňázova původního soupeře. Prostor navíc nedostane ani oficiální náhradník Vlasto Čepo, došlo totiž k neshodám o podobě duelu. „Chtěl jsem zápasit o prozatímní titul. Pak mi ale řeknou, že to bude bez něj, aniž by mě o tom někdo dopředu informoval,“ hájí se Peňáz v rozhovoru pro Sport.cz, po němž oznámil přání rozvázat s Oktagonem kontrakt.

Foto: OKTAGON MMA

Matěj Peňáz se na turnaji Oktagon 58 nepředstaví.

Článek

Právě prozatímní titul je v těchto dnech mimořádně probíranou záležitostí. Peňáz chtěl po Kinclově zranění v kleci bojovat právě kvůli vidině zisku titulového opasku, byť ne právoplatného. Oktagon naopak kontroval tím, že se bude v souboji proti Čepovi bojovat v klasickém duelu třikrát pět minut bez vidiny možného titulu, což sám Slovák ukázal i v podepsaném dodatku ve smlouvě. A jelikož k dnešnímu dni nedošlo ke shodě všech stran, k souboji 8. června na galavečeru Oktagon 58 jednoduše nedojde. Ba co víc. Peňáz chce v největší domácí bojové organizaci po této zkušenosti zcela skončit…

Je tedy zápas proti Čepovi definitivně vyloučený?

Ano. Dali jsme tomu čas do minulého pátku, já jsem řekl, že zápasit budu, ale pouze o prozatímní titul. Bylo mi řečeno, že se to do té doby vyřeší a rovněž, že pokud nechci zápasit s Vlastem jenom tak klasický zápas, tak žádný jiný soupeř pro mě není. Žádného vhodného rivala o prozatímní titul nenašli, tudíž zápasit nebudu. Ve středu odlétám zpět do Švédska.

Cítíte velké zklamání?

Určitě jo, ale na druhou stranu cítím trochu i svobodu z toho, jak jsem se rozhodl. Věřím, že jsem udělal to, co je správné. Nesouhlasil jsem s tím, jak se Oktagon v té situaci ke mně zachoval. Rozhodl jsem se, že nevidím žádný důvod, proč bych měl měnit svůj postoj, když jsme byli jasně domluveni, že budu zápasit o titul, popřípadě o prozatímní pás. Nic z toho není, jsem s tím ale v pohodě.

Ani na chvíli jste nebyl nakloněný zápasu bez titulu?

Snažil se mě do toho natlačit Oktagon, ale do teď nevidím žádný důvod, proč by ten zápas nemohl být o prozatímní titul. Minulý rok v prosinci byla stejná situace. Zranil se Patrik Kincl v době, kdy měl jít s Vlastem Čepem, a Oktagon našel úplně cizího zápasníka, který nikdy nebyl v Oktagonu, a dali mu možnost zabojovat o prozatímní titul. Teď je to samé. Měli jsme i náhradníka. Souhlasil s tím, že kdybych se zranil já, tak s Patrikem bude zápasit pětkrát pět minut o titul, ale se mnou nesouhlasí s pětkrát pěti minutami a možností zabojovat o prozatímní titul. Nedává to žádný smysl. A když pak Ondra Novotný ve vysílání řekne, že já jako vyzyvatel nemusím zápasit o prozatímní titul, což je pravda, ale proč se teda v prosinci o něj zápasit muselo? Jaký je rozdíl mezi mnou a tím, co bylo tehdy? Je to jen rozdíl, jak kdo na koho kouká a kdo jak s kým chce vycházet. Po téhle stránce spokojený rozhodně nejsem.

Cítíte, že nesete nějaký podíl viny, že to nakonec nedopadlo?

Opravdu si nemyslím, že mám nějaký podíl viny. Není to vina ani Vlasta Čepa, který to dostal rovnou na papíře nasmlouvané. Chyba Oktagonu to ale určitě je. Jsou tu totiž tři strany – Patrik, Vlasto a já. A když já jako jediný nedostanu smlouvy a informace, jak se věci mají, tak pak se mi někdo diví, že jsem nasraný, když se celou dobu připravuju na pětkrát pět minut s tím, že se mohu stát šampionem Oktagonu. Pak mi ale někdo čtrnáct dnů před zápasem řekne, že budu zápasit jenom tak bez toho, aniž bych s tím byl dopředu nějak obeznámen.

Údajně mohla být vina i v komunikaci mezi vámi a vaším manažerem.

Komunikujeme spolu normálně, ale asi se tu také stala chyba. Patrně jsem nedostal všechny informace, jak to celé bude. Narážím právě na to, že by zápas s Vlastem byl veden jako klasický zápas. Telefonicky jsem se to nedozvěděl, od Oktagonu jsem naopak neobdržel žádnou takovou smlouvu. Chyba tu byla asi na obou stranách.

Schytáváte to hodně od fanoušků?

Většina lidí, co mě zná, ví, jaký jsem a jak dané věci řeším, ale je jasné, že dostávám hejt od lidí právě od doby, co Oktagon vydal to vyjádření. Valí se kritika na mou osobu, že mám určitě na ten zápas smlouvu a že jsem posera. Ale na druhou stranu mi píše i hromada lidí, že mě chápe a že to není jednání, jaké by mělo být. Bídu dostávám, ale jak jsem řekl, tohle se mi stalo už loni v Bratislavě. Byl oznámený zápas, na který jsem věděl, že asi nejspíš nebudu připraven. Řekl jsem to už v kleci, ale Oktagon to už nikdy nezveřejnil. Pak jsem byl já ten špatný a ten, co se znovu zranil a nemohu kvůli tomu zápasit. Bylo to zranění lokte, nedržel tak, jak měl. Rehabilitace trvala o dost déle, než se předpokládalo.

Zaznamenal jste i vyjádření Čepa?

Na jeho věci jsem také reagoval, protože se do mě navážel. Údajně jsem si něco rozmyslel, ale ta stejná nabídka přišla i pro něj. Když se všichni dozvěděli, jak se věci mají, tak se to Oktagon snažil napravit. Vlastovi nabídl, aby zápasil o prozatímní titul, a byla by to pro něj úplně stejná šance jako pro mě. Odmítl to a řekl, že o něj nechce zápasit. Nechápu, z jakého důvodu, když s Patrikem by pětkrát pět minut šel. Se mnou to ale prý smysl nedává.

Údajně se vám hledali potenciální další soupeři o prozatímní pás.

Podle informací, které jsem dostal, oslovili spoustu jmen, ale nikdo z těch, kdo by se Oktagonu líbil, zápasit nechtěl. Pak se do toho hlásil Dawid Zawada, který už ale domluvený zápas má. Nakonec z toho nic nevyšlo.

Ondřej Novotný zmiňoval, že se na zápas s vámi pokoušel zlanařit i Machmuda Muradova. Je to pravda?

Ano, i z jiných stran se ke mně dostávaly informace, že to byla pravda. Macha jsem se na to přímo neptal, ale věřím tomu. Známe se spíš mimo tělocvičnu, párkrát jsme se potkali, je to sympaťák a nic proti němu nemám. Ve světě je to velké jméno, pro mě by to bylo super.

Co váš vztah s Oktagonem. Patrně není úplně nejlepší, viďte?

Asi ne no.

Budete v Oktagonu pokračovat?

(Po rozhovoru Matěj Peňáz vydal na sociálních sítích stanovisko, že chce s Oktagonem rozvázat smlouvu.) Přemýšlím nad různými variantami. V Oktagonu jsem zavázaný smluvně, ale uvidíme, co bude. Už včera jsem říkal, že tahle situace není první ve spolupráci s Oktagonem. Bylo to už loni, kdy jsem měl zraněný loket. Oktagon mě pozval do Bratislavy, abych přijel na turnaj, kde jsem měl původně zápasit. Následně tam oznámili, že půjdu v dalším zápase s Vlastem Čepem, aniž by mi to někdo řekl. V té době jsem přitom teprve sundával ortézu a rehabilitoval loket a oni oznámili, že budu zápasit za několik měsíců. Nic jsem o tom nevěděl, nesouhlasil jsem s tím. Teď je to stejné…

Pokračujte.

Ondra Novotný ve svém vysílání řekl, že 23. dubna Vlasto Čepo s Oktagonem podepsal dvě smlouvy – na zápas se mnou třikrát pět minut a na zápas s Patrikem pětkrát pět minut o titul. Já jsem se až 8. května dozvěděl, že náhradníkem bude právě Vlasto. Navíc telefonicky, nikdo mi neposlal žádnou smlouvu ani nedal vědět nic, že by to se mnou bylo jen třikrát pět minut. Neměl jsem o tom žádné informace a přijde mi pak hodně nefér, že se to celé otočí proti mně. Nesouhlasím s tím, a i proto říkám, že uvidíme, jaké budou moje další kroky. Nechci tu nic hlásat, ale v hlavě už mám rozmyšlené, co si od své kariéry představuji. S tímhle přístupem rozhodně spokojený nejsem.

Zníte tak, že uvažujete nad odchodem.

Je to možné, přeci jen je tu víc velkých organizací. Oktagonu jsem samozřejmě vděčný, mám pod ním devět zápasů a myslím si, že jsem se k němu vždycky snažil chovat jako zápasník. Dostal jsem zadání, plnil jsem úkoly, připravil jsem se na zápasy, udělal jsem co nejlepší výkony, pokaždé jsem splnil váhu, vždycky jsem byl všude na natáčení a nikdy jsem proti ničemu neprotestoval. Jsem mu vděčný, že jsem tam mohl zápasit, ale nechci ze sebe dělat blba. Oktagon i Ondra Novotný mají velké dosahy, ale když se o mně tvrdí takové věci, tak se k většině lidí dostane jen to, co on chce.

Do kdy chcete mít o své budoucnosti jasno?

Jsem plný emocí, aktuálně negativních, ale nerad bych teď udělal nějaké rozhodnutí jen kvůli tomu, že jsem naštvaný. Ale myslím si, že tak do měsíce by mohlo být jasno.

Máte v hlavě nějaké organizace, které by vás lákaly?

Největší konkurence, co se týče Česka a Evropy, je určitě KSW. Teď expandují do Česka a chtějí domácí zajímavé zápasníky. Já si o sobě myslím, že zajímavý jsem. Mám hlavně ukončení před limitem a jsem postojový zápasník. Určitě by to byla jedna z možností. Také mám nabídku ze Švédska, kde trénuji a mohl bych tam i zápasit. Cíl a směr je ale jasný, a to je UFC, což je největší organizace na světě. Teď nebudu předbíhat, žádnou takovou nabídku nemám.

Oktagon 58: Vémola vs. Végh

V sobotu 8. června 2024 se na fotbalovém stadionu v pražském Edenu bude konat „Odveta století“ mezi Karlosem VémolouAttilou Véghem. Dvě legendy českého a slovenského MMA se spolu podruhé utkají o titul šampiona polotěžké váhy organizace Oktagon.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.