Hlavní obsah

Spor o zápas pokračuje, fanoušci zuří. Rivalové z klece na sebe házejí vinu

Aktualizováno

Čtyřikrát jim to nevyšlo, rozplynula se i snaha o pátý pokus. A přitom se zdálo, že po zranění šampiona střední váhy Patrika Kincla, souboji česko-slovenských rivalů Matěje Peňáze a Vlasta Čepa 8. června na fotbalovém stadionu v pražském Edenu nic nebrání. Jenomže přišel zvrat, který v těchto hodinách začíná pořádně sílit. Obě strany vysvětlují, proč došlo k neshodám o duelu, který se jednoznačně řadí mezi ty nejočekávanější na domácí bojové scéně.

Foto: Oktagon MMA

Matěj Peňáz v souboji s Angličanem Matthewem Bonnerem. Archivní foto

Článek

Pojďme ale hezky postupně. Nejprve byla do pražského Edenu naplánovaná bitva o právoplatný titul ve střední váze, který měl počtvrté v řadě hájit úřadující vládce Patrik Kincl. Vyzyvatel? Konečně se dočkal vytáhlý ranař Matěj Peňáz, jenž dlouhodobě tlačil právě na pozici muže lačnícího po titulové šanci. A po případ, že by se jeden z bijců zranil, byl Oktagonem jmenován oficiální náhradník Vlasto Čepo. Zkrátka to vypadalo, že i v případě nouze by byla zajištěna neméně atraktivní náhrada.

A ta byla zapotřebí. Po řadě spekulací musel kvůli zdravotním problémům odstoupit Kincl, vše se tedy stáčelo na bitvu mezi Peňázem a již zmíněným náhradníkem Čepem. V minulosti jim to čtyřikrát nevyšlo, pátý pokus byl ze všech nejreálnější. Vidle do atraktivního česko-slovenského střetu ale hodila špatná domluva, i proto vinu rozpadu hází jedna strana na druhou. Odskákali to pochopitelně i fanoušci, kteří rázem přišli hned o dva souboje.

Peňáz se hájí tím, že by do klece šel jen za vidinou titulu. Stačil by mu i prozatímní pás, klasický zápas třikrát pět minut ale smetl ze stolu. „Zápas s Čepem jsem odsouhlasil, jediné, co jsem chtěl, aby to bylo o prozatímní pás, což on odmítl,“ povídá obávaný postojář. „Kdybych se ale já zranil, tak by šel s Kinclem normální titulový duel pětkrát pět minut,“ kroutí hlavou nad nerovnými podmínkami.

Oktagon přitom zhruba v polovině dubna vydal zprávu, jejíž znění je následující: Ve variantě Kincl vs. Čepo by šlo o titulový zápas, roky očekávaný duel Peňáz vs. Čepo by byl bez titulu. Kde je tedy chyba? „To, že jedna strana podepíše smlouvu na zápas s podmínkami, o kterých druhá strana neví ani s nimi nesouhlasila, opravdu není moje chyba,“ přemítá Peňáz, jemuž se organizace pokoušela najít jiného soupeře právě pro souboj o prozatímní titul. V tu chvíli by zcela nepochopitelně došlo k odstrčení oficiálního náhradníka.

„Najít soupeře čtrnáct dnů do zápasu není takový problém, všichni to viděli v prosinci, kdy se stala stejná situace a Čepovi našli pár dnů před zápasem Wawrzyniaka (s nula zápasy v Oktagonu) a šlo se o prozatímní titul. Domyslete si sami, jestli tohle jednání dává smysl a jestli je spravedlivé,“ dodává sedmadvacetiletý Čech na sociálních sítích.

Nepochopení sílí i fanoušků, kteří se tuze těšili hned na dvě titulové řežby. I přes Kinclovo odstoupení se totiž schylovalo k neméně atraktivnímu duelu. „Ani jednou nebyla řeč o prozatímním titulu, protože Kincl není dlouhodobě zraněný a nemusí uvolnit svůj titul. Kdyby Matěj chtěl být šampionem, musí projít přese mě bez problémů a poté může jít s Kinclem o titul. Já jsem to přijal s rizikem jen jednoho měsíce příprav,“ povídá slovenská strana s tím, že na Instagram dokonce pověsila krátké znění podepsané smlouvy, v níž skutečně stojí, že případný zápas Peňáz vs. Čepo bude veden jako klasický.

Čepo naráží i na rivalovu „drzost“, přičemž Peňáz si začal pod příspěvkem o zrušeném souboji domlouvat střet s Němcem Dawidem Zawadou, který je patrně nakloněný souboji v Edenu o prozatímní titul. Problém je v tom, že už má na témže turnaji domluvený zápas se Slovákem Markem Mazúchem. „Tady se ukazuje charakter. Chlapec si dohodne zápas v komentářích a všichni se z toho mají teď pos*at a budou skákat, jak se on dohodne,“ nevěřícně kroutí hlavou Čepo.

Původní domluva tak zmizela v prachu, ani pátý pokus o realizaci souboje dvou ostřílených postojářů nevyjde. „Matěj chtěl zápasit pouze o titul, zápasil by s kýmkoli, ale nikdo se nenašel. Ani Čepo nechtěl jít o titul, proto je to zrušeno,“ potvrzuje Peňázův trenér André Reinders.

Slova se chopil také Ondřej Novotný, spoluzakladatel Oktagonu. „Mně jako promotérovi a Oktagonu jako takovému by stačilo třikrát pět minut, protože když Peňáz nepůjde s Kinclem, tak nemusí jít o prozatímní titul. Jsou tam lidi před ním, kteří když se Peňáz zraní, nemusí čekat na návrat Kincla a podobné věci. Za mě to dává smysl, takhle jsme se dohodli,“ povídal v pořadu MMA letem světem, kde neskrýval rozčarování nad dopadem komunikace.

„Řeknu to na rovinu, lidsky je to pro mě obrovské zklamání. S Vlastem jsem se na něčem domluvil a podaná ruka platí, aniž bychom museli mít podepsané smlouvy, na druhé straně nerozumím celému nastavení. Za pětadvacet let v tomto byznysu se mi nestalo, abych se ke mně někdo takto choval. Trvám na tom, že jsme pro zápas dělali maximum,“ ujišťuje Novotný fanoušky.

Ze hry jsou tak oba aktéři původního složení titulové bitvy ve střední váze. V těchto dnech se ale hledá možný soupeř právě pro připraveného Vlasta Čepa, který by alespoň částečně mohl zalepit obří díru, kterou fanoušci rozhodně neberou s vděkem. Turnaj Oktagon 58 stále nabízí vstupenky na největší domácí MMA akci historie. V pražském Edenu by mělo galavečeru přihlížet zhruba 27 tisíc fanoušků.

Oktagon 58: Vémola vs. Végh

V sobotu 8. června 2024 se na fotbalovém stadionu v pražském Edenu bude konat „Odveta století“ mezi Karlosem VémolouAttilou Véghem. Dvě legendy českého a slovenského MMA se spolu podruhé utkají o titul šampiona polotěžké váhy organizace Oktagon.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.