Hlavní obsah

Nadávky či drsné výměny. Šéf UFC hájí bojovníky. Mohou si říkat, co chtějí, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadávky, urážky různých komunit, nenávistné projevy a mnohé další. Trashtalk v bojových sportech stále nezná hranice. Před víkendovým turnajem UFC 297 v kanadském Torontu si pusu na špacír pustil pozdější poražený titulového souboje ve střední váze Američan Sean Strickland, za jehož chování se ovšem postavil šéf UFC Dana White. Dle jeho tvrzení nejsou bojovníci v projevech nijak omezeni.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Sean Strickland (vpravo) v souboji s Dricusem Du Plessisem.

Článek

Nutno dodat, že prohlášení v podání již bývalého šampiona Stricklanda mnohdy bývají za hranou. Není dávno, co například veřejně sdělil, že by si přál v kleci někoho zabít nebo ve stále trvajícím válečném konfliktu podporoval ruské vojáky. Americký svéráz se dokonce před duelem s Jihoafričanem Dricusem Du Plessisem dostal do hádky s novinářem Alexem Leem ohledně svých komentářů na LGBT+ komunitu. Slova bývalého podporovatele neonacismu jako by neznala hranice…

„Nikomu neříkám, co má dělat,“ vysvětlil 57letý šéf UFC White na tiskové konferenci, kde na něj byla směřována otázka právě týkající se verbálního konfliktu mezi Stricklandem a zmíněným novinářem. Amerického bojovníka totiž rozčílili otázky a rychle převzal roli tázajícího se. Novináře se například ptal, zda by mu nevadilo, že jeho syn je gay, a rovněž sdělil, že nechce, aby se jeho děti na škole učily o jiných pohlavích. Hádka gradovala.

„Nesnažím se ovládat jiné lidské bytosti žádným způsobem, tvarem nebo formou. Říkám to pořád: Jsme v bojovém byznysu. Pokud vás to raní, pravděpodobně byste neměli klást takové otázky, když znáte odpověď, kterou od Stricklanda dostanete. Pokud se ho zeptáte, tak přeci musíte vědět, kdo to je. Je to takové, jaké to je - bojový byznys,“ zopakoval se vší vážností americký generální ředitel.

Na tiskové konferenci byl rovněž dotázán, zda bojovníci mají „dlouhé vodítko“, pokud jde o to, co mohou říci. „Nikomu ho nedávám. Kontrolujete, co lidé říkají? Budete lidem říkat, čemu mají věřit? Žádné lidské bytosti neříkám, co má říkat nebo si myslet. Je směšné říkat, že někomu dávám vodítko. Existuje svoboda slova, bratře. Lidé si mohou říkat, co chtějí,“ poukazuje White.

Rovněž nikterak nehanil Stricklandovy striktní názory na sexuální orientace, které vesele pálí do éteru včetně sešlostí před galavečery. „Měli jsme tu dva gaye, kteří dokonce bojovali v hlavním předzápase. Na tiskové konferenci dokonce seděli vedle Seana. Mohli by se zbláznit z toho, co Sean říká nebo co je jeho přesvědčení,“ přibližuje šéf nejslavnější bojové ligy.

Paradoxem je, že 32letý americký bojovník svou hranici trashtalku našel. Hluboko pod kůži se mu totiž vryl již zmíněný Du Plessis, který mu připomněl období, kdy každý den zažíval výprasky od svého otce. Rivala za tato slova dokonce v hledišti napadl, následně mu pár desítek hodin před zápasením vyhrožoval pobodáním v případě, že by něco podobného zopakoval.

„Jsem přesvědčený, že jsou hranice, za které by se nemělo chodit. Já si sice dělám srandu ze všech, ale komentuji jen věci, kterými se ostatní chlubí,“ tvrdí. Trashtalk přitom není tajemstvím ani u ostatních organizací včetně těch českých. Zápasníci jednak pomáhají prodávat lístky či PPV (placené přenosy), na druhou stranu si dělají i svou reklamu. Buď pozitivní, nebo negativní.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.