Hlavní obsah

Nažhavený Procházka vyhlíží v UFC boj. Soupeři podal ruku, teď budou mluvit pěsti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Show pro diváky, podání rukou a poslední pohledy z očí do očí. Nyní budou za bojovníky jubilejního galavečera UFC 300 mluvit už jen dovednosti v kleci. Zábava v bojišti čeká také na českého bijce Jiřího Procházku, který svede pátý duel pod nejslavnější bojovou značkou s Rakušanem Aleksandarem Rakičem, na nějž se cítí maximálně nažhavený. Závěrečné chvíle před bojem, k němuž dojde v neděli 14. dubna zhruba v 03:30 (SEČ), si proto náležitě užil i s pěstmi u jeho brady.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Závěrečný staredown mezi Jiřím Procházkou a Aleksandarem Rakičem

Článek
Fotogalerie

Poslední povinnosti jsou minulostí. V uplynulých hodinách kompletní smečka turnaje UFC 300 vůbec naposledy předstoupila před bouřící dav v Las Vegas, kde tisíce příznivců sledovaly závěrečné staredowny, během nichž si nešlo nevšimnout enormní energie na Procházkově straně, který symbolickým poklepáním pěsti do hrudi uzavřel napínavou sekvenci s vedle stojícím rivalem.

„Počítám, že se postavím hodně agresivnímu Jiřímu. Bude stejně tak neortodoxní, jako tomu bylo vždy. Bude to těžký zápas nejen pro mě, ale i pro něj. Jiří je známý tím, že vyvolává chaos, po němž kraluje. Já jsem zas připraven nastolit řád. Mohu slíbit, že nás čeká skvělý boj,“ naposledy si ulevil Rakušan, kterého čeká vytoužený návrat do klece.

Procházka naopak přípravu pojal jako návrat ke kořenům, přešel k věcem, které fungovaly před listopadovou porážkou s Brazilcem Alexem Pereirou. Vrátila se mu například radost do tréninků, na tváři se znovu objevily široké úsměvy. „Chci být tím nejlepším, nejlepší verzí sebe sama. Být rychlejší, přesnější, silovější a mistrnější ve všech ohledech boje,“ přeje si český bijec.

Ten měl hned několikrát možnost krátce před bojem narazit na zmíněného Rakiče, který se do něj slovně pouštěl i na tiskové konferenci, kde znovu zpochybňoval jeho samurajství. Česká hvězda však ujišťovala, že ho tyhle ataky drží ve zdravé agresi. „Pokud bych skutečně měl s Aleksandarem nějak závažný problém, tak půjdu k němu domů a zaklepu mu na dveře. Takhle přesně bych se zachoval, pokud bychom spolu měli nějaký velký problém. Tohle jsou jen kecy a všichni čekají, že budu říkat: Tak to není, jsem samuraj a za tyhle řeči tě zabiju. Jdu si pro výhru, to je celé,“ věří si bývalý šampion.

„Jak Jirku znám a viděl jsem ho na tiskovce, tak mi přijde, že se mu to nelíbí. Snaží se mít chladnou hlavu, ale vždycky v určitém momentu se ho to nějakým způsobem dotýká. Viděl jsem, že by s ním zápasil už na tiskovce. Hned by vlezl do klece a šel by si to s ním vyřídit,“ usmívá se pro Sport.cz Patrik Kincl, šampion organizace Oktagon MMA.

Trenér André Reinders tipuje kartu UFC 300. Příspěvek z pořadu DirektVideo: Sport.cz

Přichází i několik varování, a to už jen kvůli dlouhé pauze na Rakušanově straně. „Přistupujeme k němu s respektem, a proto očekávám nejvíc nebezpečného Rakiče, který kdy byl,“ povídá Jaroslav Hovězák, Procházkův trenér. „Beru ho jako profesionála. Je to tvrdý, houževnatý a cílevědomý chlap, který si jde za svým. Beru ho jako sporťáka, nikoli jako zlého člověka nebo něco takového.“

Procházka si oproti nedávnému turnaji v New Yorku užil diametrálně odlišnou pozornost fanoušků, ale i novinářů. Bojovat totiž bude na kartě prelims, která je tradičně divácky méně zajímavější než hlavní karta. „Za to, že Jiří není třeba hlavní předzápas, jsem na UFC trochu naštvaný. Jednak budu muset vstávat dřív, a jak znám Jirkovy zápasy, tak potom úplně nečekám, že usnu,“ usmívá se Kincl.

Boj bude důležitý i vzhledem k situaci v polotěžké divizi, kde by se mohlo pořádně zamíchat titulovými kartami. „Teď se na to nechceme nijak soustředit, protože v hlavě máme pouze Rakiče. Na to, co bude potom, zareagujeme,“ uvědomuje si tíhu okamžiku Hovězák. Jeho svěřenec si ale věří. „Po tomhle souboji chci být znovu jasně skloňován v souvislosti s titulovou šancí,“ prohlásil Procházka.

K souboji mezi Procházkou a Rakičem dojde v neděli 14. dubna zhruba v 03:30 (SEČ), duel je veden jako hlavní zápas karty prelims. Turnaj živě vysílá také stanice Nova Sport 6.

Reklama