Hlavní obsah

Nečekané rozhodnutí. Pan neporažený dává MMA nadobro sbohem

Poté, co před dvěma lety tehdy neporažený ruský bojovník Khabib Nurmagomedov překvapivě ukončil kariéru profesionálního MMA bojovníka a vydal se na dráhu trenéra, nyní přichází ještě překvapivější zprávy. Bývalý šampion v lehké váze se podle dostupných informací nadobro rozhodl opustit svět smíšených bojových umění, místo trénování svěřenců jeho kroky povedou někam úplně jinam.

Foto: Eagle FC

Khabib Nurmagomedov si mimo jiné založil vlastní bojovou organizaci Eagle FC.

Článek

Bojovým uměním se věnoval téměř třicet let a v roce 2018 vystoupal na pomyslný vrchol toho, co lze dosáhnout – titul v UFC. Již čtyřiatřicetiletý Khabib Nurmagomedov kariéru profesionálního bojovníka ukončil jak se sluší a patří, tedy na výsluní s pásem šampiona nejslavnější bojové organizace UFC, který držel více než tři roky. Na této cestě nejen, že porazil i slavného Conora McGregora, ale z devětadvaceti zápasů ani jednou nepoznal hořkost porážky.

V roce 2021 se tak svět MMA musel smířit s krutou zprávou o tom, že Nurmagomedov balí kariéru zápasníka a místo v kleci ho diváci několik dlouhých měsíců měli možnost vidět v trenérském rohu svých svěřenců. Na trůn šampiona například pomohl vystoupat nástupci Islamu Machačevovi, který převálcoval Brazilce Charlese Oliveiru.

A jak dostupné informace napovídají, tak se legendární bojovník definitivně rozhodl zcela opustit svět bojových sportů. Spoušť spekulací totiž nastartoval příspěvek na sociálních sítích. „Nakonec se rok 2022 ukázal jako úspěšný. Dávejte na sebe pozor bratři. Doufám, že moje rozhodnutí je jen pro to nejlepší. Děkuji, byli jste hlavním důvodem mého úspěchu ve sportu," napsal Nurmagomedov.

Zahraniční zdroje měly okamžitě jasno. „Khabib opouští MMA průmysl. Jde o koučování a vše ostatní, co s tím souvisí. Důvodem je Khabibova touha věnovat více času své rodině," píšou ruské servery, podle kterých se čtyřiatřicetiletý Rus má vzdát i promotérské pozice vlastní bojové organizace Eagle FC. Bývalý bojovník se navíc nikdy netajil velice silným rodinným poutem. Na nedávné návštěvě Kanady zopakoval, co všechno pro něj matka znamená. „Matka je pro mě vším, chovám se k ní jako ke královně," zdůraznil.

V posledních hodinách se navíc světem internetu valí další informace, které sám na sociálních sítích sdílí i samotný Nurmagomedov. Jeho odchod, zdá se, je hotovou záležitostí a bojová scéna tak nadobro přijde o zvučné jméno, které pořádně rezonovalo i po skončení profesionální kariéry. Nebylo totiž tajemstvím, že si Khabib několikrát nechal v hlavě uležet myšlenku o návratu, ke kterému nakonec nedošlo.

S koncem trénování se tak hrnou spekulace o tom, zda se Nurmagomedov zúčastní turnaje UFC 284 12. února v Perthu, kde jeho svěřenec Islam Machačev bude útočit na druhý pás proti šampionovi pérové váhy Australanovi Alexandru Volkanovskimu. Moc reálně to zatím nevypadá.

Reklama

Související témata: