Hlavní obsah

Osmadvacet vteřin od obhajoby titulu! Byl jsem úplně vyřízený, přiznává zklamaný Teixeira

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

28 vteřin od obhajoby titulu. Brazilskému šampionovi Gloveru Teixeirovi se tento sen v mžiku rozplynul. Veterán nejprestižnější bojové organizace nakonec o pás krále polotěžké váhy přišel, v závěrečných vteřinách ho český bojovník Jiří Procházka nachytal na škrcení. Do té doby za vítězstvím kráčel právě Brazilec, o čemž svědčí i bodovací lístky sudích.

Sestřih duelu Jiřího Procházky s Gloverem TeixeirouVideo: Telly/Premier Sport

 
Článek

Vrchol turnaje UFC 275 rozhodně nezklamal. Titulová bitva mezi Gloverem Teixeirou a Jiřím Procházkou nabídla napínavý finiš až do posledních vteřin. Z předpovídané krátké bitvy se nakonec vyklubala pětikolová válka, která se po celou dobu přelévala z jedné strany na druhou. Ačkoliv duel spěl k bodování sudích, přesto se závěrečných vteřinek nedočkal.

Do té doby skvěle připravený Teixeira se nechal 28 vteřin před koncem pátého kola nachytat. Procházka ho nečekaně vyškolil na submisi, což je právě Brazilcova dlouholetá doména. Perfektně tažený rear-naked choke nakonec donutil Teixeiru odklepat, brazilský veterán tak v závěrečné půlminutě přišel o jisté vítězství. Také páté kolo totiž bylo drtivou většinu času v jeho režii a bodové rozuzlení by hrálo v jeho prospěch.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený gloverteixeira (@gloverteixeira)

O Brazilcově případné výhře svědčí i bodovací lístky bodových sudích. Po odzápasených čtyřech kolech se totiž hned dva rozhodčí přiklonili k průběžné výhře brazilského veterána. Zatímco sudí Michael Bell to po čtyřech kolech viděl poměrem 38-38, naopak Ben Cartlidge hned tři kola ze čtyř přisoudil Teixeirovi (39-37). Průběžnou výhru přidělil Brazilcovi i třetí sudí, Clemens Werner (38-37).

Právě páté kolo mělo výrazně napovědět. Procházka v něm strádal, Brazilec předvedl dominantní a aktivní výkon. Výrazně přesnější byl v postoji, poté dlouhou dobu situaci kontroloval i na zemi. Pakliže by se mu povedlo vydržet zbývajících 28 vteřin, s jistotou by titul obhájil. V případě, že by všichni tři sudí přesto závěrečné kolo nabodovali poměrem 10-9 pro Procházku, tak by zápas skončil nerozhodně a pás by i nadále zůstal v moci dvaačtyřicetiletého Brazilce.

„Bylo těžké ho udržet na zemi, je tam sakra šikovný. Dal jsem do toho všechno. Nebudu se vymlouvat, ale mám za sebou hodně těžké shazování. Jiří mě prostě několikrát trefil. Abych byl upřímný, byl jsem úplně vyřízený. Buď budu žít s mečem, a nebo pod ním umřu," reagoval Teixeira po zápase.

Reklama

Související témata: