Hlavní obsah

Po kontroverzi omluva od šéfů a vidina naděje! Český těžkotonážník doufá ve zvrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledek, který naprosto zastínil vše, co se odehrálo na pátečním turnaji polské organizace KSW. Křivda, kterou nepociťoval pouze český bojovník Michal Martínek, ale nad výrokem sudích se podivovali i polští fanoušci. Z těsného bodového vítězství se totiž radoval domácí těžkotonážník Daniel Omielanczuk, což vyvolalo řadu otazníků. Překvapeno bylo i vedení organizace KSW, které dokonce samo podalo proti výsledku protest a v nadcházejících dnech by se mohlo rozluštit, zda výsledek rozhodčích bude platit. Pokud ne, bude se psát historie.

Foto: KSW

Trenér André Reinders a Michal Martínek po zápase.

Článek

Dominantní výkon, který zřejmě sledoval pouze jeden rozhodčí (30:27 na body pro Martínka, ostatní 28-29). Těžkotonážník Martínek v očích tisíců fanoušků zvítězil nad polskou legendou Danielem Omielanczukem, jenomže zbylí dva sudí přisoudili bodovou výhru právě čtyřicetiletému domácímu veteránovi. Moment, který se nesmazatelným písmem zapíše do historie největší evropské organizace.

Překvapeni byli fanoušci, komentátoři, ale také nejvyšší pracovníci KSW, kteří přiznali, že sudí nepodali dobrý výkon. Po zápase dokonce přišla směrem k trenérskému týmu českého bojovníka výzva, aby podal proti výsledku oficiální protest.

„Rozhodčí jsme vybrali špatně, pokud zápas viděli takto. Hned dva z nich ho viděli poněkud zvláštně, pro takové není v KSW místo. Srdcem jsem byl na straně Daniela, rád bych, aby vyhrál, ale to, co se stalo, je proti němu, organizaci i sportu jako takovému. Poprvé v životě vyzvu zápasníkův tým, aby podal protest," řekl ihned po skončení duelu spolumajitel organizace Maciej Kuwalski.

Protest podala sama KSW

A stalo se tak. Protest byl krátce po duelu na světě, nakonec se o něj zapříčinila sama KSW. „Chtěli jsme dát oficiální protest, protože jsme verdikt viděli jinak. Protest ale nakonec osobně podává vedení KSW. Pokud uspěje, tak se vůbec poprvé v historii KSW můžeme dočkat změny výsledku. V týdnu se dozvíme verdikt," informoval zklamaný Martínek, který tak stále žhaví naději na případný zvrat.

A je tu skutečně velká naděje, že výsledek nakonec bude přehodnocen. Polská organizace si totiž nechce zkazit dobrou pověst. „Michale, omlouvám se, chci, abys věděl, že jsi zápas vyhrál a že nikdo z nás není v Polsku hloupý nebo nečestný," doplnil ještě den poté spolumajitel Kuwalski. KSW mimo protestu přispěchala s omluvou v podobě finanční odměny. Martínkovi vyplatila nejen standardní výplatu, ale také další bonusy.

Foto: KSW

Michal Martínek (vlevo) v souboji s Danielem Omielanczukem.

„Je tu ale jeden důležitý faktor, který podle mě hraje v náš prospěch. KSW chce jít do Čech a narovinu jsem jim řekl, že si znepřátelili naprosto všechny české fanoušky. A i to, že nikdo z Čechů by u nich nechtěl zápasit. Z tohohle důvodu by měli velký problém," uvedl pro Sport.cz Martínkův trenér André Reinders, který byl výsledkem řádně rozhořčen.

Bude se psát historie?

V nadcházejících dnech se může psát historie. Evropský gigant totiž ve své bohaté minulosti nepamatuje moment, kdy by se zpětně měnil vítěz. Rovněž je ve hře varianta, že zápas bude bez vítěze a na programu bude odveta. „Tlak fanoušků i promotérů je natolik velký, že věříme, že výsledek by se mohl otočit nebo anulovat. Nemáme problém s odvetou, pro mě by to byl ideální stav," pokračoval bývalý zápasník Reinders.

Svolný k odvetě by byl i Polák Omielanczuk, který ačkoliv zvítězil, přesto nechce nic nechat pochybnostem. „Celou svou kariéru jsem se věnoval boji, ne práci rozhodčích a na tom nehodlám nic měnit. Necítím se jako poražený, ale z úcty k Michalovi a jeho týmu navrhuji odvetu. Tentokráte už nenecháme žádné pochybnosti," napsal čtyřicetiletý Omielanczuk.

Závěr bude na komisi

„Situace se má tak, že aktuálně bude jmenována nová komise rozhodčích, kteří zápas podle videa obodují a na základě toho rozhodnou," pokračoval uznávaný trenér. Dvojice rozhodčích, která rozhodla ve prospěch Omielanczuka, by v KSW už neměla dále působit. „Pokud jsou moje informace správné, tak oba rozhodčí pravděpodobně nebudou dále rozhodovat v KSW," potvrdil Reinders.

Reklama

Související témata: