Hlavní obsah

Krev v Polsku! Trojitá invaze skončila nezdarem, obrali Čechy o výhry?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohužel. Trojlístek českých MMA bojovníků ve složení Michal Martínek, David Martiník a Petra Částková nedosáhl na turnaji polské organizace KSW ani na jednu výhru. Ve všech třech případech museli rozhodovat až bodoví sudí, kteří se pokaždé shodli na výhře domácích bojovníků. Českým zástupcům tak nestačila ani viditelná damage v obličejích soupeřů a z Polska odjíždějí s prázdnou.

Foto: KSW

Michal Martínek (vlevo) v souboji s Danielem Omielanczukem.

Článek
Fotogalerie

S maximální opatrností vstoupil do hlavního předzápasu turnaje KSW 75 český těžkotonážník Michal Martínek, který si byl moc dobře vědom, že jakákoliv rána od polské legendy Daniela Omielanczuka může být finální. Oba bijci proto v úvodním kole svedli přestřelku v postoji a několik tvrdých úderů skutečně prošlo. Nic závratného se ale neudálo, a jak to v souboji těžkých vah nebývá příliš zvykem, šlo se do druhé pětiminutovky.

V ní tlačil na pilu právě čtyřicetiletý Polák, jehož rány doslova budily postrach. Jednou si Martínek dokonce lehce zatancoval, z těžkých momentů se ale dostal náramným způsobem a znovu postupně obouchával rivala, pod jehož levým okem se po svižné dělovce vyrojil krvavý šrám. Ani druhé kolo ovšem zdaleka nenapovědělo o tom, kdo se bude radovat.

Poslední pětiminutovka sloužila k investování zbytku sil. Jak Martínek, tak Omielanczuk se snažili hýřit maximální aktivitou, kterou by strhli vítězství na vlastní stranu. Fyzicky na tom byl lépe právě český bijec, který se dokonce u pletiva pokoušel soupeře strhnout k zemi, leč neúspěšně. V závěru přišly ještě poslední výměny a čekalo se na to nejdůležitější – na výsledek. Těsné vítězství poměrem 2:1 na body (2x 29-28 a 27-30) nakonec vybojoval polský veterán Omielanczuk, viditelně naštvaný český bojovník se po zápase nechtěl vyjádřit.

Premiéru u polského giganta má za sebou veteránka Petra Částková. Česká bojovnice otevřela turnaj zápasem s domácí Adriannou Kreftovou, pro kterou se rovněž jednalo o debut v největší evropské organizaci. Celých patnáct minut se přitom sváděl vyrovnaný postojový fight, ve kterém obě bojovnice předváděly trpělivou bitvu s řadou dělovek přímo na hlavu. Zatímco první minuty chutnaly spíše Polce, poté se začala výrazně projevovat také Částková.

Kreftová se navíc v prvním kole potýkala s nepříjemným vpichem prstu do oka, následovala více než minutová pauza, která ale osmadvacetiletou polskou zápasníci nerozhodila. Naopak se vzduchem znovu prolétly paže i dolní končetiny obou bojovnic, přičemž damage viditelně způsobila česká veteránka, která sokyni doslova zmalovala obličej. Budiž důkazem krvavá spoušť po bombě do nosu.

Vyrovnaný duel, ve kterém rozhodovaly maličkosti, nakonec ukořistila ve svůj prospěch domácí bojovnice, která zvítězila jednomyslně na body. S tím se Částková neztotožnila a v pozápasovém rozhovoru označila výsledek za zářez.

S pořádným kotlem v zádech vstupoval do boje domácí rodák Kamil Szkaradek. Český bijec David Martiník si proto na motivovaného soupeře musel dát od prvních vteřinek pozor. Po úvodních pěstních výměnách ale přišel nepovedený kop z otočky, čehož Polák dokázal využít ke strhu na zem, kde se odehrál zbytek prvního kola. Podobný průběh měly i následující minuty.

Szkaradek v menších problémech znovu sáhl k takedownu a souboj se pomalu a jistě začal vítězně překlápět ve prospěch Poláka. Martiník se ale nevzdal, u pletiva se rovněž několik desítek vteřin snažil rivala strhnout k zemi, jenomže jakoby chyběly síly a favorita duelu tak ani na chvíli nedostal na záda. Český bijec v závěru utkání ještě přečkal škrcení, perné momenty mu ale k vítězství nepomohly a stejně jako oba kolegové padl na body.

Český výjezd do největší evropské organizace tak skončil nezdarem, pokaždé s rukama nad hlavou slavili domácí bojovníci. Jednalo se ale o těsná vítězství, která se krátce po skončení duelů stala terčem kritiky řady fanoušků. Zejména Martínková porážka se mnohdy setkala se nepochopením i od polských příznivců.

"Jsem Danielův fanoušek, přeju mu to nejlepší, ale v tomhle duelu byl prostě slabší. Děláte si z lidí legraci," vyjádřil se jeden z uživatelů na sociální síti. "Skandál, souboj sledoval pouze sudí Czajka (30-27 pro Martínka), zbytek hrál hru Candy Crash," navázal na něj další.

Reklama

Související témata: