Hlavní obsah

Procházka se poučil, přichází jeho vylepšená verze. Otevírám novou kapitolu, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu loňského roku po osmi letech pocítil hořkost porážky, nejúspěšnější český bojovník Jiří Procházka si přesto z nečekaného pádu proti Brazilci Alexu Pereirovi nic nedělá. Před blížícím se (13. duben) dalším bojem na jubilejním galavečeru UFC 300, kde se poměří s rakouským rivalem Aleksandarem Rakičem, nastartoval novou životní kapitolu, která je plná nepatrných změn. „Nemůžu se tunelově vidět jen jako já a zápas, ale musím do toho zahrnout i okolí kolem mě,“ vysvětluje jednatřicetiletý hostěradický rodák, který si z posledního vystoupení v kleci vzal poučení. A jak sám říká, už žádného soupeře nemůže brát na lehkou váhu.

Díky prohře si člověk uvědomí, co v životě opravdu chce. Zápasník Jiří Procházka otevírá novou kapitoluVideo: Sport.cz

 
Článek

Procházkovi loni unikla možnost podruhé usednout na královský trůn slavné UFC, z porážky proti pozdějšímu šampionovi Pereirovi si bere i pozitiva. „Byla to spíš příjemná zkušenost. Ne příjemná, ale díky těmto pocitům jsem se vrátil do prostého Jirky. Byl to návrat k člověku, který vyhrává a prohrává a musí bojovat s těmito vjemy a zkušenostmi. Jsem za to moc rád, protože člověk si uvědomí, co v životě opravdu chce a nechce. Nedívám se na to jinak než na poučení, zvlášť před dalším zápasem, kde soupeře neberu na lehkou váhu už jenom tím napětím, které kolem toho je,“ vysvětluje.

Populární Čech zažíval obrovskou pozornost, kamery za ním běhaly snad na každém rohu a jeho jméno plnilo titulky většiny sportovních médií. O zodpovědnosti k důležité bitvě s Pereirou snad netřeba ani vyprávět. „Člověk získá největší světovou metu a vnitřně naroste důležitost, ale s**t na to, jedeme dál. Nedělám to jen kvůli metám a pásům, ale především se vracím ke kořenům, k tomu základnímu. K radosti z pohybu a trénování. Chtít být tím nejlepším, nejlepší verzí sebe sama. Být rychlejší, přesnější, silovější a mistrnější ve všech ohledech boje,“ přeje si Procházka.

Rakič je jako malé dítě, je mi ho líto, říká zápasník Jiří Procházka o svém soupeři.Video: Sport.cz

Po newyorském zážitku přímo v slavné Madison Square Garden si s týmem sedl, aby si společně vytyčili další kariérní kroky. „Bylo naprosto stěžejní, vždycky se to musí definovat. Z tohoto pohledu to nebylo složité, protože člověk si musí říct, co chce a nechce, aby se dodržely všechny principy a stěžejní věci pro daný výkon a postoj. I v mém okolí,“ zdůraznil český bijec důležitost komunikace se svým týmem.

Před bojem s Rakušanem Rakičem na galavečeru UFC 300 otevřel novou životní kapitolu. „Teď už nemám zodpovědnost za sebe jako zápasníka, ale jde o roli sebe samotného, který nějakým způsobem vystupuje na veřejnost. Nemůžu se tunelově vidět jen jako já a zápas, ale musím do toho zahrnout i okolí kolem mě,“ líčí. „S tímhle jsem začal pracovat na myšlenkách, hodnotách a věcech, které chci šířit kolem sebe. Chci přenášet zkušenosti a spojit je se zápasením. Mluvit o tom, co žiju, jak to žiju, a především to ukazovat v kleci. Být tím slovem a činem naplno. Dřív jsem to víc držel v tichosti, ale lidem trochu víc poodhalím svou přípravu, “ uvádí klíčovou změnu.

Své zkušenosti, poznatky a myšlenky zahrne do audioknihy. „Už na tom pracujeme a můžu říct, že jsem z toho fakt nadšený. Člověk nemá jen radost ze svých úspěchů a nonstop překonávání se, což já sice mám, ale cítím, že tu je něco, s čím bych se chtěl s lidmi podělit. S takovými lidmi, kteří svůj život vnímají jako dílo, kterému je třeba se věnovat. Každý den je jedinečný pro to ho zdokonalit, protože mávnout rukou můžeme vždy,“ hovoří se vší vážností.

Návrat ke kořenům, tvrdá dřina a jednoduchost. Jiří Procházka v přípravě na dubnový zápas s Rakičem leccos změnil a zmenšil trenérský tým.Video: Sport.cz

I proto je jeho pátý souboj pod hlavičkou nejslavnější bojové ligy světa obrovsky důležitý. „Nejsem zrozený, abych nějak zápasil, ale vždycky do každého zápasu dávám vše. Nechci zápasit jinačím způsobem. Vítězství v boji je výsledkem správnosti cesty a že se všechny věci odehrávají, jak mají a člověk postupuje správně i životem. Věřím, že si všechno sedá,“ uzavřel.

Do jubilejního galavečera s pořadovým číslem 300, který vypukne 13. dubna, zbývají poslední dny. Zápasníky v dohledné době čekají neodkladné individuální rozhovory, tiskové konference a další mediální povinnosti.

Reklama