Hlavní obsah

Sjíždějí se hvězdy UFC, Procházka poprvé uvidí soupeře. Tlak necítíme, říká tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíce tréninků jsou fuč, hvězdy jubilejního galavečera UFC 300 se sjíždějí na hotel, kde budou pobývat až těsně do vypuknutí turnaje, k němuž dojde již 13. dubna v Las Vegas. V těchto dnech rovněž nastanou mediální povinnosti, které se pochopitelně budou týkat také nejúspěšnějšího českého bojovníka Jiřího Procházky, jehož čeká i první oční kontakt se sebevědomým rakouským rivalem Aleksandarem Rakičem. „Tlak nevnímáme. Jsme připraveni jít tam a vyhrát,“ říká Martin Karaivanov, jeden z trenérů českého bojovníka.

Video: Sport.cz

 
Článek

Podobný proces už Procházka moc dobře zná. Po závěrečném ladění detailů přichází na řadu přejezd na UFC hotel, kde se tradičně seskupují všichni bojovníci jednotlivých turnajů, které čekají neméně důležité mediální povinnosti. Těch si českých bojovník loni v listopadu užil až přespříliš, nyní se bude pozornost především stáčet na hlavní kartu, na níž Procházka oproti poslednímu duelu překvapivě nefiguruje.

„Mediální povinnosti budou určitě menší, u hlavních událostí jsou mediální závazky nonstop, běží od rána do večera. To, že jsme na prelims, a ne na hlavní kartě, naopak vítáme. Bude pohoda a můžeme se soustředit na sebe. Nebude nás nic rozptylovat,“ je rád Karaivanov. „Když jsme měli hlavní zápas, tak za vámi furt někdo chodí s kamerou, což nebylo moc příjemné. Párkrát se stalo, že jsme večer nestihli ani trénink, protože toho bylo tolik. Pár rozhovorů bude, ale není to tak, že to budou mít od rána do večera a Jiří bude vymačkaný jako citron,“ vzpomíná brněnský kouč.

„Určitě bude méně pozornosti, ale je mi to jedno. Můj zápas je vždycky tím hlavním zápasem a výkonem. Nezáleží na tom, jestli tam jsou kamery, nebo ne. Mám předsevzetí opravdového šampiona, který nehledí na kamery nebo zda je to první, nebo poslední zápas. A tak to je,“ přikyvuje český bijec.

Na hotel dorazil už i Procházkův rakouský soupeř Aleksandar Rakič, který bojovou atmosféru znovu zažije po necelých dvou letech. „Raketa v domě,“ pochlubil se rodák z Vídně na sociálních sítích, který pochopitelně neunikne ani prvnímu setkání právě s bývalým šampionem polotěžké divize Procházkou. „Nesmím se tím nechat pohltit, člověk si nesmí připouštět emoce, jinak to nedopadne dobře,“ prozradil Rakič pro MMA Hour.

Duel dvojky proti pětce polotěžké váhy slibuje nejen atraktivní střet, ale rovněž řežbu bojovníků, kteří v posledních duelech prohráli. Procházka proto nechce mít s tlakem na svou osobu nic společného. „Tlak si nijak extra nepřipouštím, ale sám cítím, že buď budu dělat své řemeslo pořádně a následovat svou cestu a vítězit, nebo mě to nebaví. Buď pořádně, nebo nic,“ rozhovořil jednatřicetiletý rodák z Hostěradic u Brna.

Procházkova vize je jasná. „Jsem odhodlaný být nejlepším bojovníkem nehledě na to, kdo je přede mnou. Je úplně jedno, jestli je to o boj o titul, nebo ne. Každý zápas je pro mě titulový a vyvrcholením dosavadní fáze života. Tohle je to, co dělá boj bojem,“ vžil se do situace dobře naladěný samuraj, kterého po newyorském nezdaru proti Brazilci Alexu Pereirovi znovu doprovází pouze dvoučlenný trenérský tým ve složení Jaroslav Hovězák a Martin Karaivanov.

Znovuzrozený Rakič naopak hýří enormním sebevědomím, které mu dovoluje bezmyšlenkovitě pálit slovní narážky. Sokovi se zkrátka chce dostat hluboko pod kůži. „Když se podíváme na jeho předchozí zápasy v UFC, tak téměř v každém měl problémy. Neřekl bych, že má slabou bradu, ale je evidentní, že údery cítí jinak než třeba já. Byl jsem hodně překvapený, když Pereiru hodil na zem. A to je na něm to dobré - umí se vrátit zpátky do zápasu. Musím být opatrný a soustředit se po celou dobu,“ uvědomuje si Rakušan.

Procházkovi oproti minulému zápasu slouží i zdraví, což je vzhledem k důležitosti boje stěžejní. „Bylo to přesně podle plánu, který jsme dodržovali. Nebyla žádná překážka,“ ulevilo se čerstvému tatínkovi Hovězákovi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.