Hlavní obsah

Rána pro UFC! Přijde o antidopingového parťáka. Konec čistého sportu, zuří český bojovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K razantnímu kroku se odhodlala nejslavnější bojová liga světa UFC, která více než osm let spolupracuje s antidopingovou agenturou USADA. Toto spojení ale počínaje příštím rokem končí. Slavná organizacemi tak rázem bude bez testovacího programu, což by s sebou mohlo přinést nemalé důsledky. „Obrovská chyba, fakt hnus. Konec USADA je i konec čistého sportu,“ komentuje jeden z českých zástupců v UFC David Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Šéf UFC Dana White.

Článek

Mnozí by se mohli ptát, co vlastně za koncem spolupráce stojí. Odpověď je jednoduchá – Conor McGregor. Slavný Ir totiž před více než dvěma lety kvůli zlomenině nohy vypadl z antidopingového programu USADA a spekulovalo se, kdy se konečně do testovacího „bazénu“ vrátí. S návratem do klece vyčkával zřejmě i proto, aby mu UFC dala výjimku z povinného šestiměsíčního pobytu v programu. Té se v minulosti dočkal například oblíbený bojovník Brock Lesnar.

Jeden z nejslavnějších bijců se do dopingového programu v předchozích dnech skutečně zapsal. „Můžeme potvrdit, že Conor se od neděle 8. října 2023 zapojil do testovacího programu USADA,“ informoval generální ředitel Travis Trygart, dle kterého výjimka pro McGregora z povinného testování nepřipadala v úvahu. „S UFC jsme se jasně dohodli, že by UFC neměla Conorovi udělit výjimku, aby mohl zápasit, dokud nepředloží dva negativní testy a nebude v programu alespoň šest měsíců,“ pokračoval s tím, že nejslavnější liga skutečně zvažovala udělení výjimky pro populárního Ira.

A pokud by McGregor musel skutečně na návrat do klece čekat dalších šest měsíců, tak by se očekávaný comeback protáhl minimálně do začátku dubna příštího roku. To ale díky konci spolupráce mezi USADA a UFC už platit nemusí. „Nevíme, zda UFC bude respektovat požadavek na šestiměsíční nebo delší testování, neboť od 1. ledna 2024 se USADA nebude podílet na antidopingovém programu UFC,“ zní ve zprávě.

Vztahy mezi oběma stranami nebyly v poslední době ideální, východisko je pochopitelné. „Vztahy byly příliš hektické a prakticky neudržitelné. Jsme hrdí na práci, kterou jsme za posledních osm let vykonali a jak jsme přispěli k tomu, aby byl tento sport čistší. Nevíme, jak to v UFC bude fungovat od příštího roku, ale to už s prominutím není naše starost. Krok UFC ohrožuje obrovský pokrok, kterého bylo ve sportu pod vedením USADA dosaženo,“ pokračoval Tygart.

Osmiletá spolupráce tak koncem letošního roku skončí a nabízí se otázka, zda nejslavnější bojová liga světa do té doby najde adekvátní řešení, jak zajistit dopingové kontroly zápasníků. Pokud se to nepovede, je „čistota“ sportu ve velkém ohrožení. To si moc dobře uvědomuje i jeden z českých zástupců v UFC David Dvořák. „Za mě je to obrovská chyba. Podle mě není takový problém, že USADA chce hodně peněz, ale že slavná jména jako Conor takhle nemohou zápasit,“ říká pro Sport.cz. Na sociálních sítích dále dodává: „Fakt hnus. Konec USADA je i konec čistého sportu.“

Reklama

Související témata: