Hlavní obsah

Procházka vrací soupeři úder: Není to skutečný gangster, je mi ho spíš líto, říká před bojem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodiny tikají, důležitý zápas se rychlostí kvapem blíží. Střet nejúspěšnějšího českého bijce Jiřího Procházky na jubilejním galavečeru UFC 300, k němuž dojde již 13. dubna v Las Vegas proti Rakušanovi Aleksandaru Rakičovi, přináší i řadu odlišností. Jedno z nich pociťuje právě rodák z Hostěradic, který se musí vypořádat i s nepříjemnými soupeřovými slovními útoky. „Nechci se tím zabývat, spíš je mi ho v tomto ohledu líto,“ hodnotí Procházka rivalovy narážky, které už trvají značnou dobu. Český bijec sice zachovává naprostý klid, trpělivost ale podle jeho slov není nekonečná.

Rakič je jako malé dítě, je mi ho líto, říká zápasník Jiří Procházka o svém soupeři.Video: Sport.cz

 
Článek

Falešný samuraj či ošklivá česká vlajka. Nejen tato slova letěla z úst sebevědomého Rakušana Rakiče, který dlouhou dobu v minulosti usiloval právě o souboj s Procházkou. Nyní se ho dočkal. „Na obojí mám argumenty a mohl bych hned střílet nějaké náboje, čímž bych mu nabíjel do jeho argumentů a už bychom se přestřelovali a vznikla by hádka. Tyhle věci u mě v hlavě nemají místo a nechci se tím zabývat. Pokud on ano, tak ať si tenhle nakoupený bordel v hlavě drží,“ krčí rameny Procházka.

„Párkrát něco vytáhl, ale teď jsem si to vzal tak, že to nemohu brát vážně. Když vezmu jeho informovanost a validitu informací, které vypouští z pusy, tak mi to přijde až směšné. Je to, jak kdybych bral vážně malé dítě, které mluví o něčem, o čem nic neví. Spíš je mi ho v tomhle líto,“ pokračuje rodák z Hostěradic u Znojma.

Trashtalk není ve světě MMA nic neobvyklého, na největších galavečerech se slovy přestřelují nejlepší bojovníci. Své by o tom mohl říct irský svéráz Conor McGregor, který na sebe umí strhnout pozornost nejen v kleci. „Rakič není takový ten gangster, jakože gangster jako McGregor nebo jiní, kteří to opravdu mají v sobě. Jak ho vidím, tak to spíš tlačí na sílu,“ pokračuje Procházka.

Český bojovník se v tomhle ohledu drží hodně zkrátka, myšlenky směřuje k jedinému cíli. „Já jdu vyhrát a předvést nejlepší výkon. Moje hodnoty, pro které zápasím, jsou asi jinde než jeho. Nepotřebuji k tomu urážet či shazovat soupeře, ještě k tomu informacemi, které odněkud vytáhl,“ povídá Procházka, který si však případné další ataky už nenechá líbit. „Pokud s něčím vyskočí, tak to sice budu brát s klidem, ale ne s nekonečnou trpělivostí,“ říká upřímně.

„Rakiče beru jako profíka, nevidím tam žádné zlo. Díky tomu, co říká, se patrně chce Jiřímu dostat pod kůži a využívá tyhle zbraně. Nepovede se mu to. Nepředpokládám žádný ostrý staredown, spíše dva odhodlané chlapy, kteří vědí, co chtějí. My ho nesmíme za žádnou cenu podcenit,“ přikyvuje Jaroslav Hovězák, Procházkův kouč.

Rodilý Rakušan se srbskými kořeny se na kolbiště vrací po necelých dvou letech, což by mohlo značit velkou nepředvídatelnost. Naposledy pod taktovkou UFC zápolil v květnu 2022, kdy se zranil v souboji s Polákem Janem Blachowiczem. „Určitě ho nepodceňujeme. Bude namotivovaný a hladový. Dlouho nezápasil, jeho mentalita je taková, že si vítězství určitě bude chtít urvat co nejrychleji. My neponecháme nic náhodě,“ srší přesvědčením Martin Karaivanov, další z trenérů.

Znovu se dá očekávat tvrdá bitva, což koneckonců Procházku zdobilo všechny čtyři předchozí duely v zámořské organizaci. Pozornost se stáčela i k bojovému stylu českého bijce, který byl pro některé odborníky příliš odkrytý možným protiútokům. „Můžu říct, že ruce nahoře si hlídám trochu víc, ale vím, že když na to přijde a hodím se do předzápasového stavu naplno, tak sám nevím, kde ruce nakonec budu mít. S jistotou ale mohu říct, že když člověk nabyde stoprocentní sebedůvěry, tak ruce může mít, kde chce,“ ubezpečuje jednatřicetiletý bývalý šampion polotěžké divize.

Zatímco rodák z Vídně ukončil deset z celkových čtrnácti úspěšných duelů před limitem, jeho rival je na tom ještě lépe. Procházka dovedl k bodovým rozhodčím pouhé dva z celkových čtyřiatřiceti soubojů. „To hlavní se ukáže v kleci, začátek boje. Jaké bude mít rozpoložení boje a v něm ho dobře přečíst, trefit, trefit a je to,“ vizualizuje si Procházka možnou koncovku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.