Hlavní obsah

Statisíce málem vyletěly z okna. Už jsme hledali letenku domů, přiznává český rváč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestý zápas v UFC v podání českého bojovníka Davida Dvořáka klepe na dveře. Rodák z Hořic se ale během čekání na další zkoušku mezi elitou musel popasovat i s nepříjemnostmi. V průběhu týdne totiž přišel o původního soupeře, a dokonce připadalo v úvahu, že z Kanady přiletí zpět do České republiky s nepořízenou. „Byli jsme z toho hodně špatní. Přál bych vám vidět, co se dělo, když našli náhradního soupeře. Byl to obrovský výbuch emocí,“ neskrývá nadšení Dvořák, který se na sobotním turnaji UFC 289 ve Vancouveru nakonec popasuje s novicem v zápasnické „Lize mistrů“ Australanem Stevem Ercegem.

Foto: UFC

David Dvořák (vpravo) během svého zatím posledního duelu v UFC.

Článek

Dvořák přitom dlouhé týdny brousil pěsti na jednu z nejtěžších zkoušek kariéry. V kleci měl přivítat osmičku muší divize Američana Matta Schnella, který se však zranil. „UFC nám řekla, že jsme bez soupeře. Další den avizovali, že někoho možná mají, ale čekají na schválení. Třetí den se to potvrdilo," popisuje cestu k náhradnímu rivalovi, který české výpravě ve Vancouveru vytrhl trn z paty. Situace po zrušení duelu totiž nebyla zrovna optimistická.

„Byli jsme z toho hodně špatní, nebylo to příjemné. Patrik (Kincl) dokonce hledal letenky domů, protože to vypadalo, že poletíme zpátky. Naštěstí se jim povedlo sehnat soupeře, což byla jediná možnost. Buď to zrušit, nebo bojovat. A my chceme bojovat, proto jsme to vzali. Druhá věc je ta, že člověk nechá statisíce za přípravu, dojede sem a všechno okolo platí. Proto nechce odjet bez zápasu," vysvětluje Dvořák, že rád souhlasil se záložní variantou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david)

Roli zde hrál i fakt, že Dvořák naposledy zápasil loni v prosinci. „Kdybych neměl zápas, tak bych asi brzy umřel hlady," usmívá se. „Potřebuji zápas, půl roku jsem stál. Potřebuji být i v té atmosféře a nasbírat zkušenosti. Je to můj první číslovaný turnaj, chci se ukázat před lidmi. Vidím v tom spousta pozitiv," líčí.

Místo soupeření s osmičkou muší divize přichází střet s debutantem UFC Stevem Ercegem, který premiéru svede na třetí pokus. Nejprve mu odpadl soupeř, podruhé sám neobdržel víza. „Je to šampion australské organizace, i šampion v jiu-jitsu a wrestlingu. Má černý pásek. V tomhle má se Schnellem podobnost. Je to také hodně kvalitní zemař, ale za mě mnohem lepší postojář (Schnell)," srovnává oba bojovníky.

Sedmadvacetiletý Erceg v kariéře prohrál jedinkrát (9-1). Respekt budí statistika vítězství na submise, která ukazuje číslici 6. „Soupeř jsme si nakoukali, nějaké věci jsme si zjistili. Drilujeme věci, které si myslíme, že by na něj mohly fungovat. Budu ready na všechno, co se tam bude dít," má jasno Dvořák. „Objevili jsme spousta chyb, které bychom chtěli využít," doplnil trenér Jan Maršálek.

Zápasy na „short notice" jsou ošemetné. Australanovi navíc do karet nehraje ani dlouhý let do Vancouveru a následný časový posun, se kterým se musel v průběhu týdne sladit. „Kombinace debutu v UFC a náročné dlouhé cesty s časovým posunem by se mohla projevit a nebude to mít jednoduché," uvědomuje si také Jan Stach, druhý ze tří trenérů kolem bojovníka Dvořáka.

„Nesmím to nijak podcenit, protože v tomhle zápase riskuju nejvíc, proto budu muset být celou dobu soustředěný, neudělat jedinou chybu a udělat mu to hodně nepříjemné. Rovněž chci přesvědčit, že jsem právoplatně na desátém místě," doplňuje aktuálně jeden ze čtyř českých bojovníků v UFC, který svým postavením uzavírá nejlepší desítku bojovníků muší divize.

Dvořákův zápas na turnaji UFC 289 je zatím veden jako druhý v pořadí, tedy v rámci „early prelims". Do akce by se měl dostat v neděli 11. června zhruba v 01:00 středoevropského času.

Reklama