Hlavní obsah

Štěstí i smutek. Nemilosrdná jízda o miliony neměla slitování, k zemi padali i favorité

První boje velkolepého turnaje s názvem Tipsport Gamechanger, který diváky přivedly do ostravské Ostravar Arény, jsou minulostí. Z vybrané šestnáctky bojovníků rovná polovina smutní, na druhé straně pro změnu převládá bujará radost z postupu do další pyramidové fáze. Slavit například může bývalý šampion veltrové divize David Kozma, který měl ovšem hodně namále. Pomyslný krok udělal například i žebříčkově nejlépe postavený Dán Louis Glismann, naopak s milionovou vidinou se alespoň prozatím loučí oba slovenští zástupci.

Překvapení! Maté Kertész na úvod pyramidy Tipsport Gamechanger prohrál, ukončil ho Němec GrabinskiVideo: Oktagon TV

 
Článek

Jako jeden ze dvou českých bojovníků mezi vybranou šestnáctkou může postup slavit oblíbený David Kozma, jehož střet s Polákem Lukaszem Siwiecem rozhodně nebyl tak jednoznačný, jak se před jeho konáním předesílalo. Růžový panter totiž svedl náročnou tříkolovou bitvu, jenž nabídla celou řadu spletitých situací, které v divácích dost možná i mrazily.

Polská síla zkrátka předvedla kvality, a div jednoho z největších favoritů na celkové vítězství ve třetím kole neuškrtila. Kozma se v duelu nebývale trápil, příliš mu nevycházela ani snaha přecházet na zem, kde se koneckonců ani sám nepředvedl v nejlepším světle. A i když s rozhodnutím bodových sudích ne každý fanoušek souhlasil, přesto to stačilo na těsné vítězství na body.

Boj do poslední sekundy. Pirát nestačil na Lohorého a prohrál na bodyVideo: Sport.cz

„Strašně se mi ulevilo. Nejsem ale spokojený se svým výkonem. Udělal jsem chybu, kde mi nasadil škrcení, které měl dobře chycené. Příště se to nesmí opakovat, musím se ponaučit z chyb," uvědomuje si Kozma.

O nečekaný úspěch se pokoušel také novic Andrej Kalašnik, který se o nasazení do hlavní pyramidy (figuroval v rezervním duelu) dozvěděl teprve před páteční půlnocí. Nejlépe postavený bojovník žebříčku Louis Glismann však představoval náročnou zkoušku, kterou se však poměrně překvapivě dařilo nějakou dobu držet zkrátka. Další minuty se ale už proměnily v jednoznačnou partii. Dán těžil ze svých zkušeností a nepříjemným nátlakem vybojoval vítězství.

Zřejmě nejatraktivnější duel nabídl souboj slovenského bojovníka Samuela Krištofiče s Francouzem Alexem Lohorém. Zpočátku trpělivá taktika se postupem času měnila v hotovou přestřelku, vzduchem totiž létalo nespočet úderů, které diváky nutily vstávat na nohy. Do karet to ale hrálo druhému jmenovanému, který i díky lepší fyzičce rozjel v závěru zápasu vlastní hru a div potlučeného „Piráta" neposlal k zemi. Nepovedlo se, výhra a postup se ale počítá.

Ocenění za výkon večera si zasloužil Bojan Veličković. Odnesl to Ion SurduVideo: Oktagon TV

Rychlou práci předvedl Srb Bojan Veličkovič. Jeden z nejzkušenějších bijců v pyramidě nejprve poslal Moldavce Sordua na konci druhé minutě k zemi, a následnou otřesenost hravě využil k efektivnímu škrcení. Dotaženo a radovánky byly na světě. Dvojnásobná radost přišla během tiskové konference, kde srbskému bojovníkovi vykouzlil úsměv bonus ve výši 5 tisíc eur za výkon večera.

Čtvrtfinálové dvojice projektu Tipsport Gamechanger
David Kozma (ČR) -. Alex Lohoré (Fra.)
Melvin van Suijdam (Niz.) - Louis Glismann (Dán.)
Bojan Veličković (Srb.) - Christian Jungwirth (Něm.)
Mohamed Grabinski (Něm.) - Andreas Michailidis (Řec.)
Poražení osmifinálisté se v případě zranění některého ze zápasníků mohou dostat zpět do hry. O náhradnicích rozhodně hlasování v anketě "lucky loser".

Poměrně překvapivě ze hry je naopak Maďar Maté Kertész, se kterým si servítky nebral Němec Mohamed Grabinski. V úvodu ho trefil kolenem do hlavy, následně se o dílo zkázy postaral dělovkou pravou rukou, díky které rivalovi ustlal na podlaze klece. Sudí ještě situaci nechal pokračovat, další rány do otřeseného těla už ale stačily.

Německý emoční gejzír byl dvojnásobný, neboť postup vytěžil i kolega Christian Jungwirth. Narazil také jediný mimoevropský bojovník Leandro Silva, jehož střet s Andreasem Michailidisem skončil porážkou na body. O překvapení se pro změnu postaral Nizozemec Melvin van Suijdam, který skolil slovenského ranaře Radovana Uškrta. V jediném rezervním fightu slavil Matúš Juráček.

David Kozma vyhrál, ale s výkonem spokojený nebyl. Do zápasu málem vůbec nenastoupilVideo: Sport.cz

Z projektu Tipsport Gamechanger tak za jeden večer vypadlo hned osm bojovníků, zbylá polovina si posléze sama vylosovala soupeře pro čtvrtfinálové boje, které vypuknou již 20. května. Zřejmě největší pozornost budí střet Davida Kozmy s Alexem Lohorém, kteří si po losu měli co říct. Zajímavá bude i odveta s odstupem pěti let mezi Melvinem van Suijdamem a Louisem Glismannem. Aktéři všech čtyř dvojic poté ještě svedli staredowny.

Uplynuvší turnaj Oktagon 40 okořenil i jeden zápas mimo milionový projekt. V kleci totiž na sebe narazili dva zástupci ozbrojené síly České republiky. Policista Jaroslav Pokorný si smlsnul na domácím miláčkovi a zároveň vojákovi Janu Širokému, do kterého ve druhém kole tak dlouho bušil, až vše musel zastavit rozhodčí.

Reklama