Hlavní obsah

Transgender sportovci? Šílené, zuří slavný šéf White

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma transgender osob ve sportu je v posledních letech stále velice ožehavé. A zatímco pořadatelé některých soutěží dávají této skupině možnost popasovat se s ostatními, jiní horlivě dbají na „férovost“ a zavádějí zákazy. Pochopení pro podobné kroky nemá ani Dana White, prezident nejslavnější bojové organizace UFC. „Je to šílená věc,“ opovrhuje tématem slavný šéf.

Foto: Profimedia.cz

Šéf bojové organizace UFC Dana White

Článek

Čtyřiapadesátiletý White byl pozván do debaty s uznávaným moderátorem Piersem Morganem a diskutovalo se nejen o běžných věcech ve společnosti, ale i kontroverzních tématech. Řeč přišla i na zapojení transgender sportovců, což v posledních letech vzbuzuje stále větší a větší pozornost. Řada organizací se rozhodla zavést zákazy a omezení.

„Mám pocit, že moc dobře víte, co si o tom myslím. A já vám to řeknu takto…,“ zapojil se do debaty vždy dobře naladěný White. „Mám dceru a nikdy nechci zažít den, kdy někdo, kdo je biologicky muž, bude proti ní soutěžit. Je to další šílená věc, která se dnes ve světě děje a se kterou se snažíme vypořádat,“ pokračoval americký obchodník a hlavní tvář slavné organizace UFC.

A pokračoval. „Jsem rád, že to tak není, protože moje dcera je roztleskávačka a nesoutěží v žádném sportu. Ve světě roztleskávaček k ničemu podobnému ještě nedošlo,“ tvrdí s úlevou.

Začátkem tohoto roku přitom cyklistická organizace British Cycling zavedla zákaz účasti transgender žen v ženské kategorii na všech akcích, aby zabezpečila férovost soutěže. Předchozí pravidla transgender ženám umožňovala soutěžit za předpokladu, že během 12 měsíců sníží hladinu testosteronu pod 5 nanomolů na litr.

„Naše nové zásady jsou výsledkem rozsáhlého devítiměsíčního procesu zkoumání, o kterém víme, že bude mít velmi reálný dopad na naši komunitu i v budoucnu. Jsem si jist, že jsme vyvinuli zásady, které zajišťují spravedlivost soutěže v cyklistickém sportu a zároveň zajišťují všem jezdcům příležitost se zúčastnit,“ říká výkonný ředitel společnosti Jon Dutton.

V minulosti vzbudila pořádné vášně například cyklistka Emily Bridgesová, která předtím působila ve Velké Británii jako mužský sportovec jménem Zach a změnu pohlaví oznámila v roce 2020.  Dokonce se rozhodla přihlásit se do ženské kategorie, jenomže ještě před konáním akce jí to bylo znemožněno. „Jsem si vědoma, že mám jiné vlastnosti a atributy než ostatní závodnice, ale nejsou tak výrazně odlišné, aby to dělalo soutěž neférovou,“ řekla Bridgesová v dokumentu Race to by Me.

Snad největší pozdvižení je ale spjato s novozélandskou sportovkyní Laurel Hubbardovou, která dokonce v ženské kategorii prorazila až na Letní olympijské hry 2021 v Tokiu, byť se narodila jako muž. Útok na medaile přecenila a finále tehdy opustila bez jediného platného pokusu.

Reklama

Související témata: