Hlavní obsah

Transgender cyklistka zničila soupeřky. Nesrovnatelná síla, poznamenala uštvaná pronásledovatelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pět minut byla v cíli dříve než pronásledovatelky, Austin Killipsová, která se identifikuje jako transgender cyklistka, doslova zničila soupeřky při závodě žen v Severní Karolíně. Znovu se rozjely diskuse na téma, jak a zda vůbec zařadit tyto sportovkyně do běžných soutěží.

Foto: Profimedia.cz

Austin Killipsová na snímku ze stupňů po letošním cyklokrosovém závodě v Zonnebeke.

Článek

Poražené si posteskly, že to byl nerovný boj. Nutno připomenout, že zcela v souladu se stávajícími regulemi, které jsou ovšem podrobovány kritice.

Killipsová, původně biologický muž, nastupuje v ženských závodech od roku 2022. Vcelku jednoznačně si dokázala zajistit jasné vítězství ve víkendovém závodě. Nespravedlnost? Měla výhodu, znělo v cíli závodu. A ne poprvé. Už dříve byla Killipsová obviněna z počínání na hraně fair play, když se pokusila Hannah Arensmanovou vytlačit z tratě během cyklokrosového závodu v prosinci 2022.

Teď v Severní Karolíně to bylo bez strkanic. Transgender cyklistka ovládla vyčerpávajících 137 mil dlouhý závod bez podobných kontroverzí. Soupeřky prostě uštvala a nechala je daleko za sebou. Paige Onwellerová a Flavia Oliveira se musely spokojit s druhým a třetím místem. Do cíle měly ještě hodně daleko, když se v něm radovala vítězka.

„Bylo to jen vyčerpávající úsilí a tvrdá práce. Jsem opravdu hrdá," uvedla podle www.dailymail.co.uk Killipsová po závodě. Odmítala narážky.

„Moje síla není srovnatelná s její," posteskla si druhá Onwellerová. Vyzvala k tomu, aby se s transsportovci zacházelo s respektem – ale také navrhla, že by měli mít svou vlastní kategorii, která by eliminovala jakoukoli nespravedlivou biologickou přednost.

Nad výsledkem akce se tak rozprostřel stín úvah o možné nefér výhodě transgender závodnice.

Kritici opakovaně tvrdí, že prožití puberty ´v chlapecké kůži´ propůjčuje transzávodnicím značné biologické výhody, které mohou ´běžným´ ženám znemožnit je porazit.

Podle stávajících pravidel cyklistické unie UCI je společné závodění za určitých podmínek - po hormonální proceduře - povoleno.

Zastánci toho poukazují na směrnice, jejichž cílem je lékařsky zajistit srovnatelné parametry všech závodnic, ale některé studie ukazují, že tyhle procesy nedokážou eliminovat přirozené dispozice trans žen. Udržují si fyzickou výhodu nad svými protějšky i po stanovené proceduře.

Soupeřky si opakovaně stěžují, že trasportovkyně jsou na tom lépe nejen v běžné rychlosti, ale i co se týče obecné síly a působení ve sportovním odvětví. V souvislosti s Killipsovou se diskutuje o videu, na němž je zachycena, jak se loni v prosinci snažila vytlačit Hannah Arensmanovou z cyklokrosové tratě během národního mistrovství loni v prosinci.

„Očekávám, že v cyklistice, jakožto kontaktním sportu, budete v určitém okamžiku zasaženi," popisovala situaci rozezlená Arensmanová. „Ale když do vás vletí někdo, kdo se narodil jako chlap, vysoký přes 6 stop, je to docela jiné."

S cyklokrosem poté, co s transzávodnicí prohrála, nadobro skončila. „Soutěžení s mužskými cyklisty v ženských závodech se pro mě stalo skličující. Znamená to, že prohrajete bez ohledu na to, jak tvrdě trénujete. Už to trvá dost dlouho, zašlo to daleko. Nikdy to nemělo dosáhnout tohoto bodu, nikdy to nemělo být dovoleno. Někdo musí převzít odpovědnost," pokračovala podle www.dailymail.co.uk s tím, že necítí dostatečnou ochranu ze strany rozhodujících sportovních organizací.

Ani organizátoři závodu v Severní Karolíně nejsou se stupňujícími se narážkami spokojeni. Podle všeho se změně pravidel nebrání a jsou třeba ochotni si ji i vynutit.

„Posloucháme. Chápeme a oceňujeme všechny názory a komentáře k této složité situaci," napsali organizátoři po závodě na sítě.

UCI loni pravidla zpřísnila - snížila limit testosteronu na polovinu a zdvojnásobila přechodné období, a to krátce poté, co v Británii vypukla hádka o možné účasti velšské transcyklistiky Emily Bridgesové v závodě s pětinásobnou olympijskou vítězkou Laurou Kennyovou.

Cyklistické regule ale zůstávají volnější než u atletiky a plavání, kde mají všechny transženy zakázáno soutěžit v ženské kategorii na elitní úrovni.

"UCI uznává, že transgender sportovci mohou chtít soutěžit v souladu se svou genderovou identitou," uvedla organizace minulý měsíc.

„Pravidla UCI jsou založena na nejnovějších vědeckých poznatcích a byla uplatňována konzistentním způsobem. UCI nadále sleduje vývoj a může v budoucnu sáhnout ke změně podle toho, jak se poznatky vědy vyvíjejí."

Tommy Lundberg, švédský lektor fyziologie a přední výzkumník tohoto tématu, dříve pro dailymail.com řekl, že je vskutku nejdůležitější věcí to, zda sportovkyně měla prospěch z mužského vývoje a mužské puberty.

Přelomová studie z roku 2021, na níž se Lundberg podílel, zjistila, že muži mají obvykle 10-50% výkonnostní náskok před ženami. Poté, co transžena dokončí 12měsíční testosteronovou kúru, ztráta svalové plochy a síly obvykle dosahuje přibližně 5 %. „Svalová výhoda, kterou využívají transgender ženy, je i po všech procesech omezena jen minimálně," uzavřela studie.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.