Hlavní obsah

Životní bitva Vémolova rivala. Může to na mě dolehnout, říká. Prozradil rituály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Životní duel pro skromného chlapíka z Košic. Slovenského hromotluka Pavola Langera již za několik málo hodin čeká vysněná bitva s o poznání slavnějším bijcem Karlosem Vémolou, kterého bude chtít v nevšední bitvě turnaje Oktagon 47 před domácím publikem okrást o právoplatný titul polotěžké divize. Introvert, který se mimo jiné živí coby informatik, má na svých bedrech obrovskou pozornost i zodpovědnost. Jak se popasuje s tlakem? „Jsem taky jen člověk, může to na mě dolehnout,“ připouští i tuto možnost dvaatřicetiletý Langer.

Karlos Vémola si při staredownu s Pavolem Langerem popovídal. Co slovenskému rivalovi řekl? Video: Sport.cz

 
Článek

Bratislava (od našeho zpravodaje) – V duelu sice bude v roli outsidera, tuto možnost si ale v hlavně nechce připustit. Překvapit se mu podařilo v předchozích duelech proti Brazilci Xavierovi a Němci Poppeckovi. Proč nyní nezaskočit znovu? „O tento zápas je určitě zájem, nonstop mě oslovují nějaká média s žádostmi o rozhovor a podobně. Zda tlak ustojím, nebo ne, se ukáže dnes. Nechci mít nějaká velká prohlášení o tom, že to samozřejmě ustojím…Jsem taky jen člověk, může to na mě dolehnout. Neříkám nic,“ povídá dvaatřicetiletý Langer.

Dobře nastavená hlava je naprostý základ, Langer se nechce nechat zápasem pohltit. Zatím se mu to daří. „Mám kolem sebe lidi, na které jsem zvyklý. Pracujeme s hlavou, čistíme si jí. Myslím si, že zatím je to dobré,“ je rád muž introvertní povahy. „Jsem takový. Mám rád svoje zažité postupy, rituály a podobně,“ prozradil a uvedl několik netradičních rituálů, bez kterých si nedovede zápasové procesy představit.

Pavol Langer si kvůli zápasu s Vémolou musel vzít dovolenou. Nastoupí se speciálními veselými ponožkamiVideo: Sport.cz

„Například ponožky s vajíčky, dokonce v nich i nastupuji. Zatím jsem na ně ani jednou nezapomněl,“ usmívá se dočasný šampion polotěžké divize. „Mám ještě takový ručník se psy. Je to ale jen pro mě, pro moje vnitřní uspokojení. Od toho se zápas neodvíjí,“ uvědomuje si téměř dvoumetrový bojovník.

Duel je za rohem, koncentrace je na vysoké úrovni. Langer nejen z hlavy pustil své civilní zaměstnání, kvůli kterému si dokonce musel vzít dovolenou. „Vzal jsem si ji ať už kvůli přípravě, nebo včerejšímu vážení. Jinak se to snažím skloubit, jak se dá,“ říká zaměstnanec v oboru IT. „Dovolenou se snažím šetřit pro rodinu. Tohle moje hobby je už tak časově náročné a obírám je o dost. Dovolenou si šetřím výhradně pro rodinu,“ vysvětluje.

Tak či tak je na životní boj připravený. Před skromným mužem z východního Slovenska zčistajasna stojí jedinečná šance se navždy zapsat do historie bojové scény. „Vždycky se do toho snažím dát sto procent, abych si případně neměl co vyčítat. Chci tam jít připravený tak, jak vím, že dokážu být,“ motivuje se Langer. Výsledek duelu ale nedokáže odhadnout. „Nemám rád předpovědi. Sport je vždycky jen sport. Může to být dlouhý zápas, nebo naopak krátký. Může být překvapení. Je tu víc alternativ a je těžké říct jednu možnost,“ přemítá.

Karlos Vémola má naváženo. V titulové bitvě s Langerem čeká podporu od slovenských fanouškůVideo: Sport.cz

Pořádná změna to bude i pro právoplatného šampiona Vémolu, který měl takřka v každém předchozím duelu ve zvyku vybudovat si vůči rivalovi nenávist. Nyní to zkrátka nejde. „Radši nastupuji proti někomu normálnímu, ke komu mám respekt. Ale nic to nemění na tom, že si půjdu tvrdě pro to, co mi patří,“ řekl český „Terminátor“ do očí svému rivalovi během závěrečného staredownu na bratislavském náměstí.

Oba zástupci hlavního duelu turnaje Oktagon 47 si se vší parádou počínali již během pátečního oficiálního vážení. Váha byla bez problémů zdolána, poté bylo směrem do mikrofonu vyřčeno několik závěrečných slov. „Můžete ode mě čekat velké srdce. Chci ukázat, že si zasloužím šanci zápasit proti Karlosovi,“ zvolal Langer před bitvou s českým rivalem. Vémola to však jako derby dvou národů nepovažuje.

„Neberu to jako souboj Česka proti Slovensku, ale jako zápas dvou bojovníků, kteří si titulový zápas zaslouží. Doufám, že i tady na Slovensku mám podporu a budete fandit Terminátorovi,“ přeje si osmatřicetiletý bojovník a první Čech v UFC, který podstoupí první obhajobu titulu divize do 93 kg.

Na sobotním galavečeru v bratislavské Tipos aréně se mimo jiné představí i legendární Slovák Ivan Buchinger, který změří síly s rozjetým Jakubem Dohnalem. Zpět do bojiště se po mateřské dovolené vrací talentovaná Lucia Szabová, pozornost je směrována i na duel v lehké váze mezi Mateuszem Legierskim a Karolem Ryšavým.

Reklama