Hlavní obsah

Nejradši bych ho zrušil. Krpálka zastavilo kontroverzní pravidlo, chuť si spraví na tuňácích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vlnách probíhá rok 2023 dvojnásobného olympijského vítěze v judu Lukáš Krpálka. Po rozpačitém úvodu si zvedl náladu vítězným turnajem v Záhřebu a zejména stříbrem na mistrovství světa, teď přišlo opět temnější období. V Abú Zabí vyhrál jeden zápas, na evropském šampionátu v Montpellieru ani ten. Kvůli pravidlu, které se mu nelíbí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Při souboji s Turkem Munirem Ertugem byl v nejtěžší váze jasným favoritem, ale při útoku se zapřel o hlavu. „Celou moji kariéru tohle pravidlo neplatilo, asi až poslední tři roky. Nejradši bych ho zrušil, ovlivňuje spoustu zápasů,“ štve ho.

A Krpálka nelze podezřívat, že by pravidlo kritizoval jen proto, že způsobilo jeho porážku. Na mistrovství světa mu pomohlo k výhře v semifinále, a i tehdy nad ním vyjádřil nevoli. „Ale musíme pravidla akceptovat a já udělal velkou chybu, za níž jsem byl potrestán,“ vyprávěl pro česká média.

Nedošlo tak ve druhém kole na atraktivní reprízu olympijského finále z Tokia s Gruzíncem Guramem Tušišvilim, pozdějším stříbrným medailistou. „To mě mrzelo, těšil jsem se na ten souboj,“ neskrýval Krpálek.

Však mistrovství Evropy v jeho plánech původně nefigurovalo, chtěl dát přednost turnajům s větší bodovou hodnotou do olympijského žebříčku, v němž usiluje o nominaci v obou nejtěžších kategoriích. Ale pak se v tréninku cítil dobře a do Francie vyrazil.

Teď alespoň cestu využije k jinému než medailovému úlovku. „Na tři dny zůstáváme rybařit. Už jsem tu jednou chytal sumce, teď plánujeme vyrazit na moře, snad se nějaký tuňák chytne,“ směje se. „Ale když zapřáhnete jakoukoliv rybu a zdoláváte ji, je to krásný zážitek. A hlavně odreagování a odpočinek,“ vysvětloval.

Po krátké pauze si sedne s trenérem Petrem Lacinou a nalinkují další program. „Jisté je, že odletím do Japonska na přípravný kemp, ale jestli tam budu startovat i na Grand Slamu, rozhodnou další dny,“ nechává otevřenou účast na prosincovém turnaji v Tokiu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články