Hlavní obsah

Nosí náušnice! Fury sprostě zesměšňoval Usyka. Nechápe, brání se Ukrajinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen necelé tři týdny (17. února) zbývají do jednoho z největších zápasů boxerské historie. Na jedné straně šampion organizace WBC Brit Tyson Fury, na té druhé král federací WBA, IBF, WBO a IBO Ukrajinec Oleksandr Usyk. Ani s blížícím se střetem, v rámci nějž se sjednotí všechny tituly v těžké váze, nálada v táborech neochladla. Ba naopak. Při jednom ze závěrečných rozhovorů znovu vzduchem létaly nadávky a také zesměšňování jedné či druhé strany.

Foto: Profimedia.cz

Staredown mezi Tysonem Furym (vlevo) a Oleksandrem Usykem.

Článek

Neporažený Fury (bilance 34-0-1) se naproti sedícímu Usykovi (21-0) mimo jiné vysmíval za jeho nošení náušnice, která levé ucho ukrajinského boxera zdobí už pěknou řádku let. Místo hádky paradoxně přišlo vysvětlení. „Klidně ti to vysvětlím,“ začal dobře naladěný sedmatřicetiletý rodák z ukrajinského Simferopolu. „Značí to ukrajinského válečníka, kozáka. To byli lidé, kteří mnoho let bránili mou zemi před našimi nepřáteli,“ vyjádřil respekt k hrdinům své země.

Ani to urostlému britskému rohovníkovi nestačilo. Ze soupeře si i v následných vteřinách utahoval a před kamerou a dotazujícím se novinářem ho tradičně dostával pod tlak. „Vím, že mě nemůžeš porazit. Muž, který nosí náušnici, nikdy nemůže porazit Tysona Furyho. Je to bez šance. Nikdo, kdo nosí náušnice, mě nemůže porazit,“ věří svým schopnostem Fury.

„Je to odkaz mého ,kozáctví‘. Oni nikdy s nikým neprohráli. Není v tom žádná krása ani móda,“ vrátil se k tématu Usyk, který kvůli ne zrovna stoprocentní angličtině odpovídal rodnou řečí. „Poslouchej, na Ukrajině to možná něco znamená, ale v mé vlasti jsi jen p**a s náušnicí,“ nebral si servítky Fury, jehož reakce fanoušky na internetu šokovala. Někteří si dokonce dělali legraci, když sdíleli Britovy staré fotky, na kterých nosí náušnice. Jiní pro změnu chválili Usyka za dobře zvládnutou slovní konfrontaci.

„Gypsy King“ tak znovu potvrdil pověst osoby, která nejde pro ostré slovo daleko. V minulosti tímto způsobem dostal do kouta hned několik soupeřů, na něž později vyzrál i mezi šestnácti provazy. Souboj s Usykem však nabízí mnohem víc. Ve hře je sjednocení všech titulů v těžké váze, což se naposledy v roce 1999 povedlo britskému boxerovi Lennoxi Lewisovi, který se tak stal absolutním mistrem světa.

„Pro mě, pro mou rodinu, zemi a lidi, kteří nyní ve válce brání mou zemi, je to velká příležitost, “ připomíná Usyk stále trvající válečný konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. „Až mi dá ,Pán‘ Tysona do rukou, udělám, co musím!“ srší sebevědomím král organizací WBA, IBF, WBO a IBO. „Budeš rozbitý na kusy! Bojuješ s nejlepší britskou těžkou váhou, která tu kdy byla,“ kontroval 35letý Fury.

O osudu historického duelu nemají jasno ani ti nejlepší boxeři či odborníci. Furyho otec John jde pochopitelně proti proudu. „Tyson má oproti Usykovi jinou dávku talentu. Je větší, silnější, odhodlanější a má srdce. Musíte ho přibít k zemi, abyste ho porazili. Takovou sílu Usyk nemá, Tyson ho sestřelí do osmi kol,“ tvrdí John Fury v rozhovoru pro GB News.

Furymu se po devíti letech dostává do cesty další ukrajinský boxer, v roce 2015 boxoval s legendárním Vladimirem Kličkem. „Na souboj s Tysonem se připravuji od doby, co porazil Vladimira. Tehdy o mně nevěděl, protože jsem nebyl ve světě boxu slavný, ale připravoval jsem se na něj a Anthonyho Joshuu od samého začátku. Od té doby, co jsem začal s profesionálním boxem,“ přibližuje.

K souboji dojde již 17. února v saúdskoarabském Rijádu. K této příležitosti byl z řad pořadatelů vytvořen speciální pás, který se ovšem u fanoušků nesetkal s kladnou odezvou.

Reklama

Související témata: