Hlavní obsah

Olympijský vítěz v judu Chalmurzajev podpořil Palestinu a byl suspendován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská judistická federace pozastavila činnost olympijskému vítězi z Ria 2016 Chasanu Chalmurzajevovi, který na sociálních sítích podpořil Palestinu. Šampion z kategorie do 81 kilogramů na svém instagramu o víkendu zveřejnil palestinskou vlajku a sdílel videa se záběry bombardování ze strany Izraele. O jeho trestu informovala mezinárodní federace IJF.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Na Izrael v sobotu 7. října zaútočilo ozbrojené křídlo islamistického hnutí Hamás, jehož členové zabili stovky lidí a zhruba 200 jich unesli. Izrael jako odvetu útočí na pozice Hamásu v Pásmu Gazy.

Chalmurazjev se postavil na stranu palestinského hnutí, které reprezentuje Hamás, a dostal za to trest. „Ruská judistická federace poslala dopis IJF, ve kterém uvádí následující informace: sportovec porušil interní pravidla a předpisy federace, která nedovolují zveřejňování náboženských nebo politických názorů. Ruská judistická federace s okamžitou platností tohoto sportovce suspendovala, než dospěje k dalšímu rozhodnutí,“ uvedla IJF na webu.

Doplnila k tomu, že bude i nadále bojovat proti diskriminaci a porušování lidských práv. „Podporujeme hodnoty juda, jako je vzájemná výpomoc, blahobyt, respekt a přátelství,“ napsala.

Chalmurazejv má vedle olympijského zlata z Ria ve sbírce také evropský titul z roku 2016 a bronzovou medaili z mistrovství světa 2017. Letos se vrátil na mezinárodní turnaje jako neutrální sportovec poté, co IJF upustila od plošného vyloučení ruských judistů kvůli ruské agresi na Ukrajině. Potrestaný judista pochází z Kavkazu, kde se narodil v oblasti s převážně muslimským obyvatelstvem. Problematický příspěvek ze svého účtu na instagramu smazal.

Reklama

Související témata: