Hlavní obsah

Slovenského boxera odmítli obsloužit. Rasismus v 21. století, stěžuje si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by šokující konflikt na Slovensku mezi expremiérem Igorem Matovičem a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem nestačil. Východní sousedé totiž řeší další ostudu. Týká se osmadvacetiletého slovenského boxera a olympionika z Tokia 2020 Viliama Tanka, kterého v doprovodu partnerky odmítli obsloužit v baru ve Spišské Nové Vsi. Důvodem má být fakt, že všichni jsou Romové.

Foto: Patron Boxing

Slovenský reprezentant v boxu Viliam Tanko.

Článek

Slovenský boxer záběry z baru New Chicago umístil na sociální sítě. „Rasismus v 21. století na Slovensku,“ zní ve videu od Tanka, který letos v létě podepsal smlouvu s českou profesionální boxerskou stájí Patron Boxing. „To, co je vidět na videu, je naprosto nechutné a nepochopitelné. Otevřený rasismus v dnešní společnosti? Absolutně to nechápu a odsuzuji. Plně stojíme za Villiamem, jeho partnerkou i přáteli,“ řekl k videu, které se stalo okamžitě virálním, promotér plzeňské formace Patrik Knopp.

Na záběrech sice chybí začátek rozhovoru, avšak lze usoudit, že se nejednalo o nic připravovaného. Tanko sám zmiňuje, že se s podobným chováním nesetkal poprvé. V tu dobu byl v baru také s partnerkou, úspěšnou modelkou a finalistkou letošního ročníku slovenské Miss Vanessou Gáborovou, se kterou se v únoru zasnoubil na dovolené v Dubaji. Oba byli z prázdného baru vykázáni. Další hosté byli poté bez jakýchkoliv poznámek obslouženi. Na video se můžete podívat ZDE.

Jak Tanko, tak Gáborová se hrdě hlásí k romské komunitě. Úspěšný boxerský reprezentant a svěřenec neméně úspěšného bývalého rohovníka Tomiho „Kida“ Kovacse nastupuje s romskou vlajkou do svých zápasů na turnajích, Gáborová ji má dokonce vytetovanou na levém předloktí.

„Prostě takhle to funguje na Slovensku, je mi z toho na zvracení. Je mi velmi smutno a mám hrozné nervy. Bohužel. Možná nejsem jediný, koho se to týká. Nenechám to jen tak, nechci, aby to zažívali další lidé. Je to ponižující a přes čáru,“ říká ve videu Tanko, který 13. října odboxuje svůj druhý duel mezi profesionály.

Reklama

Související témata: