Hlavní obsah

To je Krpálek? Dvojnásobný olympijský vítěz zaskočil dělníky, zazdil i medaili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc a půl se nemohl prát, kimono měl od doktorů zapovězené. Ale dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek ani tak nezahálel a pustil se do úprav ve své judistické akademii, kterou spouští v pražském Sportovním areálu Rokytka.

Foto: Krpalek academy, Pavel Lebeda (sport-pics.com)

Lukáš Krpálek při stavbě zdi ve své judistické akademii.

Článek

Plánoval, jak se s rozjezdem kvalifikace pro olympijské hry v Paříži po delší pauze vrhne do sbírání bodů na turnajích. Jenže zatím absolvoval jen červencovou Grand Prix v Záhřebu, kde skončil sedmý. Na judistu s jeho renomé žádný zázrak, ale s ohledem na to, že se pral prakticky jen s jednou rukou, kvalitní výsledek.

Už do Chorvatska jel s natrženým úponem tricepsu, který si před turnajem ještě víc poškodil. „A s jednou rukou jsem byl prakticky nepoužitelný,“ přiznával. Přesnější diagnózu se dozvěděl až po návratu domů. „S lokty mám dlouhodobější problémy, a tak jsem myslel, že to je od nich, bohužel to teď bylo horší,“ přiznával trojnásobný český Sportovec roku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

A post shared by Lukas Krpalek (@lukaskrpalek)

A tak měl aspoň víc času na svou chystanou akademii pro mladé judisty. A nepodílel se na ní jen svojí záštitou a nápady, ale i přímo rukama. V duchu filmové písně dával cihlu k cihle a postavil jednu zeď. „Chtěl jsem, aby tu bylo i něco ode mě. Je pravda, že když tady chodili různí pracovníci, koukali, kdo tady zdí,“ smál se.

Zeď, kterou stavěl, má ale vedle cihel a malty i jednu speciální ingredienci, Krpálkovu medaili. „Bavili jsme se, že bychom mohli jako motivaci pro děcka tam zazdít jednu z mých medailí a vybral jsem tu z univerziády, když to bude taková moje škola,“ vysvětloval 31letý rodák z Jihlavy, jenž ke krabičce přidal i rukou psaný vzkaz budoucím generacím.

Teď už ale zednickou lžíci odkládá a vrací se na tatami, však už 6. října v Uzbekistánu začíná mistrovství světa.

„Doufám, že ruka už je dobrá, ještě mě čeká jedna kontrola. Pak týdenní kemp v Rakousku, dva týdny v Japonsku a přesun do Uzbekistánu. Po šampionátu už chci startovat víc a sbírat body do olympijské kvalifikace,“ naplánoval si Krpálek, jenž se mihne i na plátně v novém velkofilmu o Janu Žižkovi. „Mám tam malou scénu a hned v ní umřu,“ směje se.

Reklama

Související témata: