Hlavní obsah

Velká tržná rána i nabídka na souboj na fotbalovém stadionu. Svět tleská nové královně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neporažena? Po víkendovém tvrdém boji to už neplatí. Anglická boxerka Chantelle Cameronová nejenže ještě teď léčí poraněnou hlavu, ale rovněž se musí skousnout i první kariérní porážku v profesionálním ringu. V ženské bitvě ji zdolala irská protivnice Katie Taylorová, která i před zraky tisíců domácích fanoušků vystoupala na výsluní v další váhové kategorii (superlehká). Bilance obou bojovnic je aktuálně vyrovnaná, okamžitě se proto začalo spekulovat o první ženské boxerské trilogii v historii boxu.

Foto: Profimedia.cz

Katie Taylorová (vlevo) ovládla titulovou bitvu v ženské superlehké divizi nad Chantelle Cameronovou

Článek

Bouřlivé dublinské publikum v 3Areně hnalo za jedním z největších vítězství kariéry velezkušenou domácí boxerku Taylorovou, zlatou medailistku z LOH v Londýně 2012. Ta si přitom dělala zálusk na vysněnou odplatu proti před duelem neporažené Chantelle Cameronové, pro niž se naopak cesta za obhajobou titulů organizací WBA, WBC, IBF, WBO a IBO začala hodně rychle jevit jako přetěžký úkol.

K jednomu ze stěžejních momentů zápasu došlo ve třetím kole, v němž bojovnice zažily tvrdý náraz hlavami. Cameronové se po nešťastném nárazu utvořila na čele obrovská tržná rána, ze které nezadržitelně tekla krev. „Ošklivě vypadající řez na čele Cameronové. Ale není to nic, co by ji mělo vážně ovlivnit,“ diskutovali uživatelé sociálních sítích. Zápas byl přesto v ohrožení. Zdravotní způsobilost 32leté Angličanky tak musel před dalším kolem kontrolovat i rozhodčí, který dal pokračování duelu zelenou.

Tvrdá, ale vyrovnaná mela dvou tvrďaček pokračovala. Taylorová i v 37 letech nadmíru dobře pracovala s rychlostí, naopak Cameronová spíše kontrolovala a snažila se zkracovat vzdálenost. Diváci ale měli jasno: Tahle ženská bitva baví! Každé kolo si našlo hvězdné momenty v obou táborech, ani do posledního gongu nebylo o vítězce jasno. Napětí, při němž měly ruce nad hlavou zvednuty obě bojovnice, tak museli rozseknout až bodoví rozhodčí.

O tom, že pomsta je sladká, se nakonec přesvědčila znovuzrozená Taylorová, která u sudích uspěla většinovým poměrem 98–92, 96–94, 95–95, díky čemuž získala titul v ženské superlehké divizi. „Nesporná šampionka dvou vah, to zní velice dobře,“ řekla značně unavená šampiona bezprostředně po boji. „Bylo to nejdelších šest měsíců mého života, dlouhé čekání na odvetný zápas,“ připomněla irská boxerka i první duel, v němž letos v květnu rovněž v Dublinu prohrála na body.

Bilance je tedy nerozhodná, ve vzduchu proto visí možná trilogie. „Udělejme trilogii v Croke Parku (fotbalový stadion pro 82 300 diváků). Na tango jsou ale potřeba dvě. Chantelle je fenomenální bojovnice a trilogie by byla jistě skvělá pro nás obě. Mohla by to být první velká trilogie v ženském boxu,“ zasnila se rozradostněná Taylorová, která se tak stala šampionkou ve dvou váhových kategoriích. Vedle nového pásu v superlehké váze jí stále patří titul v její obvyklé lehké váze. V boxerské historii se to před ní mezi ženami podařilo jen Claresse Shieldsové.

Irsko, které v posledních dnech zaplavily masové demonstrace související s útokem nožem na čtyři lidi v podání muže, jenž je údajně alžírského původu, tak oslavuje novou královnu. „Dnes večer oslavujeme jednoho z našich nejlepších sportovců v historii,“ culil se i uznávaný boxerský promotér Eddie Hearn, který na pozápasové turnajové konferenci nikterak nechtěl řešit otázky související s Conorem McGregorem. Jeden z nejslavnějších Irů se totiž na svých sociálních sítích hodně otevřeně vymezil vůči imigrantům a tamní vládě.

Reklama

Související témata: