Hlavní obsah

Tajná zbraň všech sportovců? Skákání přes švihadlo má nespočet benefitů a je pro každého

V dnešní záplavě cvičebních pomůcek, moderních technologií a materiálů se na obyčejné švihadlo často zapomíná, přitom většinu jiných nástrojů strčí hravě do kapsy. Jeho pravidelné používání přináší celou řadu benefitů a může ho používat úplně každý.

Foto: myfitnesspal.com

Švihadlo je podceňovanou cvičební pomůckou.

Článek

Pokud švihadlo nemáte, určitě si jej pořiďte. Investice do tradiční cvičební pomůcky není veliká a rozhodně zde platí fráze "za málo peněz hodně muziky."

Účinky a přínosy skákání přes švihadlo

Možná vás to překvapí, ale skákání přes švihadlo nabízí celou řadu pozitiv a zdaleka to není jen cvičení pro boxery. Jedná se o plyometrickou činnost, která využívá změny kontrakce svalu, a zlepšuje tak výbušnost a dynamiku.

Zároveň během skákání zvyšujete fyzickou kondici, zlepšujete koordinaci těla, posilujete kardiovaskulární systém a hubnete. Skákání přes švihadlo navíc posiluje svaly celého těla, a to hlavně lýtka, ale také střed těla, ramena či předloktí.

Obecně se tvrdí, že 10 minut skákání přes švihadlo je jako 30 minut běhu a za hodinu jím spálíte průměrně kolem 750 kalorií. Na rozdíl od běhání však můžete švihadlo používat uvnitř, a to když je venku zima nebo prší. Navíc více zatěžuje horní část těla, dochází tedy k většímu energetickému výdeji.

Jak vybrat švihadlo?

Švihadel je na trhu velká spousta, od pomalejších provazových, přes kožené až po ocelové. Pro začátečníky je ideální pomalejší švihadlo, pokročilí uživatelé spíše zvolí gumovou nebo ocelovou variantu.

Vybírat můžete i těžká švihadla, díky kterým více zapojíte vrchní část těla. Některá švihadla nabízejí nastavitelná závaží do držátek, součástí některých je i počítadlo, které počítá přeskoky.

Délka švihadla záleží na výšce postavy - při postoji uprostřed švihadla by vám jeho konce měly dosáhnout až k podpaží. Při výšce 180 - 190 cm se uvádí švihadlo s délkou 285 cm.

Jak začít?

Švihadlo se dá použít před tréninkem jako forma rozehřátí a dostatečného prokrvení, zdatní "skokani" mohou skákání přes švihadlo do tréninku zařadit i jako samostatnou jednotku.

Pokud jste naposledy přes švihadlo skákali na základní škole, začněte pomalu. Je to těžší, než se může zdát, a proto by si začátečníci měli dát pozor na pár jednoduchých věcí. Rozhodně nepodceňujte lehké rozcvičení a skákat začínejte pomalu.

Povrch volte spíše měkčí - podlaha v tělocvičně nebo doma je rozhodně lepší než tvrdý beton. Trávník je také příjemně měkký, švihadlo se o něj však může zadrhávat. Nezapomínejte na kvalitní obuv.

Skákání přes švihadlo rozhodně není o výšce výskoku, což si myslí řada začátečníků. Na to, aby vám švihadlo prošlo pod nohama, stačí pár centimetrů.

Varianty skákání přes švihadlo

Základním stylem skákání přes švihadlo je nízké skákání snožmo - výskoky i dopady mají na starost špičky nohou, záda jsou ve vzpřímené poloze. Skákat můžete také jen ja jedné noze či nohy střídat a zvedat kolena k hrudníku.

Klasikou náročnějšího skákání jsou tzv. dvojšvihy, tedy dvojí švihnutí při jednom výskoku. Provádí se stejně jako klasické přeskoky, pouze výskok musí být vyšší. Opravdoví profíci můžou zkoušet i trojšvihy.

Reklama