Hlavní obsah

Buitrago vyhrál královskou etapu Gira, před rozhodující časovkou vede dál Thomas

Aktualizováno

Královskou 19. etapu Gira d'Italia s těžkým vrchařským dojezdem na Tre Cime di Lavaredo vyhrál po úniku kolumbijský cyklista Santiago Buitrago. V závěru náročného stoupání předjel Kanaďana Dereka Geeho, který se už počtvrté v letošním ročníku závodu musel spokojit s druhým místem. Vedení v průběžném pořadí uhájil Brit Geraint Thomas, v souboji se Slovincem Primožem Rogličem ztratil tři sekundy.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Santiago Buitrago se raduje z vítězství

Článek

Buitrago i Gee byli v patnáctičlenné skupince, která se do úniku v náročné horské etapě přes vyhlášená stoupání v Dolomitech vydala už v úvodu 183 km dlouhé trasy. Rozhodlo se ale až v závěrečném stoupání na Tri Cime di Lavaredo, které mělo maximální sklon až 14,6 procenta a bylo nejprudší v tomto ročníku.

Jako první v něm nastoupil Gee, Buitrago ho ale zhruba 1,5 km před cílem v nejprudším úseku dojel a předstihl. Nakonec vyhrál o 51 sekund.

"Mám z té výhry ohromnou radost. Byl to pro mě osobně ten nejtěžší moment z těžkého Gira. Ale chtěl jsem to zkusit, abych mohl zvednout ruce nad hlavu, ještě než to celé skončí. Že se to povedlo právě tady na Tre Cime di Lavaredo, je skvělé," řekl Buitrago, jenž vybojoval druhý etapový vavřín na Giru po loňském premiérovém úspěchu.

Na třetím místě dojel další z uprchlíků Dán Magnus Cort, na něhož se v závěru dotáhla skupinka největších favoritů. Na vítěze ztratil 1:46 minuty, stejně jako nakonec čtvrtý Roglič.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Královskou 19. etapu Gira d'Italia s vrchařským dojezdem vyhrál po úniku kolumbijský cyklista Santiago Buitrago

Slovinec zaútočil v trojici hlavních uchazečů o růžový dres zhruba 700 m před cílem, Thomas ale dokázal zareagovat a do skupinky se dotáhl zpět i průběžně třetí Portugalec Joao Almeida. V prudké koncovce to naopak zkusil Thomas a zdálo se, že Rogliče setřásl, ten ale po chvilkovém zaváhání srovnal krok a nakonec rivala porazil.

Před sobotní časovkou se zhruba osmikilometrovým náročným stoupáním v závěru 18,6 km dlouhé trati, která rozhodne o celkovém vítězi Gira, najel Roglič na lídra tři sekundy. Na druhém místě zaostává o 26 sekund. Almeida v posledním kilometru ztratil 20 sekund a jeho manko na průběžné třetí příčce narostlo na téměř minutu.

"Když jsem asi 400 metrů před cílem nastoupil, zjistil jsem, že to je v téhle nadmořské výšce moc daleko. Roglič mě na posledních 100 metrech předjel a ztratil jsem pár sekund, ale zase je fajn, že jsem něco získal na Joaa (Almeidu)," řekl sedmatřicetiletý Thomas, jenž by triumfem na Giru rád navázal na svůj titul z Tour de France 2018. "Zítra to bude mimořádně těsné. Bude vzrušující to sledovat a strašné to zvládnout," očekává vyčerpávající souboj.

Český debutant Karel Vacek dojel do cíle na 34. místě se ztrátou bezmála osm a půl minuty. Celkově na 84. příčce zaostává o více než tři a půl hodiny.

Giro d'Italia - 19. etapa (Longarone - Tre Cime di Lavaredo, 183 km):
1. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) 5:28:07
2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) -51
3. Cort (Dán./EF Education-EasyPost)
4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) oba -1:46
5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:49
6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -2:09
...34. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) -8:28.
Průběžné pořadí:
1. Thomas 81:55:47
2. Roglič -26
3. Almeida -59
4. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -4:11
4. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) -4:53
6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -5:10
...84. VACEK -3:35:59

Reklama

Související témata: