Hlavní obsah

Almeida v nejtěžší etapě Gira uhájil o 15 sekund růžový trikot

Dosud nejtěžší 15. etapu Gira d'Italia se závěrečným stoupáním na Piancavallo vyhrál britský cyklista Tao Geoghegan Hart. Čtvrtý dojel po 185 kilometrech Portugalec Joao Almeida a před volným pondělím uhájil o 15 sekund růžový dres před dnes druhým Nizozemcem Wilcem Keldermanem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tao Geoghegan Hart ovládl nejtěžší etapu GiraVideo: sntv

 
Článek

Druhý muž průběžného pořadí Kelderman těžil z práce svého kolegy z týmu Sunweb Australana Jaie Hindleyho, jenž zvýšením tempa sedm kilometrů před cílem ve stoupání první kategorie "odpáral" z čelní skupiny Almeidu. Dvaadvacetiletý Portugalec absolvoval zbytek kopce sám za vedoucí trojicí a po heroickém výkonu udržel průběžné vedení.

Na závěrečných desítkách metrů porazil oba členy týmu Sunweb Geoghegan Hart a zajistil na letošním Giru už páté etapové vítězství stáje Ineos Grenadiers, která hned v úvodu ztratila kvůli zranění svého předpokládaného lídra Gerainta Thomase. Kelderman si jako druhý dojel pro šest bonusových sekund a původní odstup 56 sekund na Almeidu snížil na čtvrt minuty. Portugalský debutant na Grand Tour dojel čtvrtý s odstupem 37 sekund za vítězem.

Geoghegan Hart projel cílem s paží zdviženou k nebi a výkřikem "Nico" - vítězství věnoval sportovnímu řediteli Ineosu Nicolasi Portalovi, jenž začátkem března podlehl ve čtyřiceti letech infarktu. "Na jaře jsme o něj přišli, což pro nás bylo strašně těžké. Všichni vědí, jak velký vliv měl na tým a především na mě. Každý den, kdy závodíme, na něj myslíme," uvedl pětadvacetiletý Londýňan, kterého první výhra na Grand Tour posunula na čtvrté místo průběžného pořadí sekundu za Hindleyho.

Almeida se po dojezdu vyčerpáním zhroutil na zem, ale byl šťastný, že udržel růžový trikot. "Samozřejmě jsem strašně rád. Cítil jsem se dobře, ale dnes tu byli silnější jezdci, takže jim gratuluju," uvedl lídr závodu, jenž na svém premiérovém Giru zatím skončil osmkrát v první desítce a nebyl horší než pětadvacátý. "Když mi odjeli, tak první kilometr nebo dva jsem doufal, že bych se k nim mohl vrátit. Pak jsem prostě jel úplně na hraně a trpěl až do konce. Vypnul jsem si i vysílačku, abych se soustředil jen na jízdu. Pro udržení dresu jsem udělal maximum," řekl Almeida.

Další ztrátu dnes nabrali původní favorité Jakub Fuglsang či Vincenzo Nibali, kteří ve více než čtrnáctikilometrovém stoupání na Piancavallo odpadli ze špice a dojeli v závěru první desítky. Bývalý vítěz Gira Nibali je sedmý s odstupem tři a půl minuty, Fuglsang mimo elitní desítku.

Po životním pátém místu v sobotní časovce dojel jediný český účastník závodu Josef Černý mezi posledními na 134. pozici a celkově mu patří 92. příčka.

Giro vstoupí do rozhodujícího třetího týdne volným dnem. V úterý je pak na programu před dvěma náročnými alpskými etapami zvlněná etapa o délce 229 km z Udine do San Daniele del Friuli. Závod končí nedělní časovkou v Miláně.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 15. etapa (Base Area Rivolto - Piancavallo, 185 km):
1. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers)4:58:52
2. Kelderman (Niz./Sunweb)-2
3. Hindley (Austr./Sunweb)-4
4. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step)-37
5. Majka (Pol./Bora-hansgrohe)-1:22
6. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe)-1:29
7. Knox (Brit./Deceuninck-Quick-Step)
8. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren)
9. Fuglsang (Dán./Astana)
10. V. Nibali (It./Trek-Segafredo)všichni -1:36.
...134. Černý (ČR/CCC)-40:52
Průběžné pořadí:
1. Almeida59:27:38
2. Kelderman-15
3. Hindley-2:56
4. Geoghegan Hart-2:57
5. Bilbao-3:10
6. Majka-3:18
7. V. Nibali-3:29
8. Pozzovivo (It./NTT)-3:50
9. Konrad-4:09
10. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step)-4:12
...92. Černý-2:30:49

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články