Hlavní obsah

Belgický cyklista při řízení auta prodělal zástavu srdce. Přicházejí první dobré zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velká rána pro belgickou cyklistiku. Sedmadvacetiletý závodník Nathan Van Hooydonck měl v úterý ráno autonehodu. Podle belgického serveru HLN musel být po zástavě srdce resuscitován a v kritickém stavu byl převezen do nemocnice. Podle prohlášení týmu však není zraněný a již se probudil. Dřívější zprávy médií hovořily o vážných zraněních.

Foto: Profimedia.cz

Cyklista Nathan Van Hooydonck během závodu Okolo Británie.

Článek

Kolem půl deváté ráno van Hooydonck řídil auto v centru belgického města Kalmthout, když z ničeho nic údajně prodělal zástavu srdce. Ztratil kontrolu nad řízením a nechtěně sešlápl plyn před rušnou křižovatkou. A následovala srážka pěti vozidel.

Nejhůře z ní vyvázl profesionální cyklista. „Řidič byl na místě resuscitován a poté převezen do nemocnice se zraněními ohrožujícími jeho život,“ uvedl mluvčí místní policie Patrick de Smedt. V autě s cyklistou seděla i manželka Alicia, která je v osmém měsíci těhotenství. Také skončila v nemocnici, ale vyvázla bez vážnějších zranění.

Podle HLN Van Hooydonck leží na jednotce intenzivní péče a preventivně byl v umělém spánku. Lidé z okolí závodníka říkají, že jeho stav je nadějný a že nedošlo k poškození mozku.

Čerstvé informace přinesl po 16. etapě španělské Vuelty v rozhovoru pro Eurosport týmový parťák Attila Valter. „Před cílovým stoupáním nám do rádia řekli, že se Nathan probudil. Snad bude v pořádku,“ doufá maďarský domestik, jenž k připravil rozhodující útok pro Jonase Vingegaarda. „Tohle vítězství je pro Nathana,“ dodal Valter.

A stejně hovořil i dánský vítěz. „Dostali jsme před etapou hroznou zprávu. Chtěl jsem vyhrát pro svého nejlepšího přítele. Naštěstí přicházejí dobré novinky o jeho stavu. Je to velká úleva pro celý tým,“ líčil Vingegaard.

O nehodě hovořil s novináři před 16. etapou Vuelty i sportovní ředitel týmu Grischa Niermann. „Je to velmi, velmi krutá zpráva pro nás všechny. Teď jsou naše myšlenky jinde než na Vueltě. Doufáme, že všechno dobře dopadne,“ uvedl.

Naštěstí však brzy přišly dobré zprávy. „Nathan je vzhůru, nemá žádná zraněná a jeho zdravotní stav není kritický. Zůstává v nemocnici, aby se vyšetřilo, proč se mu udělalo špatně,“ uvedli v prohlášení zástupci stáje Jumbo-Visma.

Van Hooydonck s manželkou se museli vyrovnat se zdrcující ztrátou už na konci roku 2021, kdy přišli o novorozeného syna Thiaga.

Rodák z Gooreindu patří k důležitým domestikům aktuálně nejlepšího týmu světa. Ještě minulý týden závodil na podniku Okolo Británie, kde pomohl Woutu van Aertovi k celkovému prvenství. Podepsal se také pod loňský i letošní triumf Jonase Vingegaarda na Tour de France, podílel se rovněž na vítězství Primože Rogliče na španělské Vueltě zpřed dvou let.

Reklama

Související témata: