Hlavní obsah

Brácho, jdeme na kapry. Vackovi chystají Vánoce ve Španělsku a sní o společné účasti na Grand Tour

Dovolí drsné konkurenční prostředí proficyklistiky naplnit sen české bratrské dvojice? Mathias a Karel Vackovi by se jednou rádi potkali v jednom týmu třeba v některém závodě Grand Tour. „Je to takový náš společný dětský sen," shodují se oba závodníci s vědomím, že cesta ke splnění společného cíle je pořádně dlouhá a trnitá.

Foto: Sportegy

Matthias Vacek (vpravo) za svým bratrem Karlem při Závodu míru jezdců do 23 let.

Článek

Dvacetiletý Mathias si letos dojel na MS v silniční cyklistice pro stříbro v kategorii do 23 let a už nyní patří do elitního týmu Trek-Segafredo. O dva roky starší Karel zase nedávno podepsal kontrakt s druhodivizním týmem Corratec. "Je to pro mě perfektní příležitost se zase zlepšovat, abych se přiblížil bráchovi," říká starší z bratrské dvojice. "Jsem za angažmá opravdu rád, protože po minulé sezoně spousty týmů skončilo a volných je teď hodně velmi kvalitních jezdců," pokračuje Karel, který má díky fyzické predispozici velký potenciál ve vrchařských etapách.

Mladší Mathias je zase jezdec, který by v budoucnu mohl útočit v některém závodě Grand Tour na umístění v konečném pořadí. Ostatně tým Trek-Segafredo s ním počítá do pozice lídra v některém z menších závodů už v nadcházející sezoně.

Na nadcházející sezonu se sourozenci připravují tradičně na jihu Španělska poblíž Málagy, kde v posledních týdnech nabírali kondici. "Přes zimu tady trénujeme pravidelně. Teď máme za sebou fázi, během které jsme jezdili hlavně objem a byli jsme v průměru pět hodin denně v sedle," prozrazuje Mathias.

"Počasí na jihu Španělska je výborné, okolo dvaceti stupňů a málo deště, takže ideální podmínky. Jsou tady i velké kopce, vždyť kousek je Sierra Nevada. Navíc jsou tady krásné silnice, málo aut a řidiči jezdí bezpečně, takže je to z mého pohledu takový malý cyklistický ráj," pokračuje Karel.

Letos mají dokonce v plánu strávit Vánoce ve Španělsku. "Už v polovině ledna mě pravděpodobně čekají závody v Argentině, takže do Česka na Vánoce nepoletím," vysvětluje Mathias, který se pravděpodobně potká v Argentině v závodě i se starším bratrem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mathias Vacek (@mathias.vacek)

Karel už přemýšlí, jak si bratři zajistí rybu na Štědrý večer. "Mohli bychom rybařit na moři, ale to je obtížné, protože se většinou chytají v noci, což si nemůžeme v tréninku úplně dovolit. Ale objevili jsme nedaleko přehradu, ve které je hodně kaprů," pokračuje Karel.

"Na Vánoce bychom si rádi jednoho chytli, ale ještě musíme zjistit, jestli to tady bude vůbec legální. Každopádně se budeme snažit, abychom kapra na Vánoce ulovili," dodává Karel s úsměvem na téma rybaření.

Po Vánocích čeká oba české jezdce předzávodní soustředění s týmovými kolegy, které výrazně napoví v jaké roli půjde Mathias i Karel do nové sezony. "Na začátku ledna musím být naprosto koncentrovaný, protože se od mých výkonů budou odvíjet nominace na závody," vysvětluje Mathias.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Karel✌🏼 (@karel.vacek)

Pro Karla to bude navíc první setkání s novými týmovými kolegy, i proto momentálně veškerý čas investují do tréninku v sedle, posilovně a regeneraci. Procházky po pláži nebo do nedalekého města občas doplní ještě zápasy v padelu. "Je to tady hodně populární sport, který je podobný tenisu a squashi," vysvětluje Karel s tím, že jsou zápasy hodně vyrovnané.

"Mám navrch, protože mám delší ruce, takže dávám větší rány," směje se Mathias. "Já ale zase zákeřně vracím," reaguje Karel.

Právě díky soutěživé povaze se oba udržují navzdory obrovské dřině v pozitivním nastavení. "Popichujeme se s tím, kdo je na tom lépe, skoro pořád. Ale není to zase vyhrocené, protože zatím jsme jezdili jenom objemy a v tréninku mezi sebou moc nezávodili," usmívá se Mathias.

"Hec je náš každodenní chleba. Dokážeme se vyhecovat skoro při každé příležitosti, ale myslím si, že to k tomu patří, abychom trochu odlehčili atmosféru," dodává Karel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.