Hlavní obsah

Brutální srážka. Divácká nedbalost vedla na Tour k těžkým zraněním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pouhý itinerář středeční etapy Tour de France na kostkách v severní Francii přinesl pátému dějství Staré dámy přízvisko brutální. Samotné dění na trati ovšem předčilo očekávání a bohužel nejen po sportovní stránce. Svou roli opět sehráli nepozorní diváci, kteří způsobili těžký karambol a zavinili předčasný konec Rakušana Michaela Gogla a Itala Daniela Osse.

Foto: Profimedia.cz

Michael Gogl utrpěl při kolizi způsobené nepozornými diváky zlomeninu klíční kosti a pánve.

Článek

K hororové srážce došlo na dlážděném úseku číslo 5 zhruba 30 km před cílem v Arenbergu. Euforií zmítaný divácký špalír se v části trati o délce 2,57 km natlačil až na úzkou pěšinku vedle pásu kostek, která bývá pro závodníky únikovou trasou před kostitřasem na kočičích hlavách. Svou roli navíc sehrála touha fanoušků natočit video z průjezdu pelotonu na mobilní telefon a z ní pramenící nepozornost.

Divácký záběr z protější strany ukazuje, jak se jeden z fanoušků při otočení za jedním z jezdců vychýlil do jízdní dráhy a vzápětí do něj narazil Oss řítící se rychlostí kolem 50 km/h. Italský jezdec při divokém pádu smetl i další diváky a neodvratně do něj naboural i v háku jedoucí Gogl. Bezděčnou shodou náhod je to právě Oss, kdo v daném segmentu drží traťový rekord na populární sportovní aplikaci Strava.

Následky karambolu byly děsivé a pro organizátory Tour by měly posloužit jako výrazné varování. Gogl utrpěl zlomeninu klíční kosti a pánve a bezprostředně po srážce byl operován v Belgii. Oss etapu sice v bolestech dokončil, vyšetření ale prokázala zlomeninu krčního obratle a i pro Itala nejslavnější závod planety předčasně skončil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dramatickou 5. etapu Tour ovládl Australan ClarkeVideo: sntv

Divácká bezohlednost během středeční etapy vyvolala bezprostřední vzpomínky na loňský ročník Staré dámy, kdy divačka mávající do kamery cedulí s pozdravem pro prarodiče způsobila hned v úvodní etapě hromadný pád pelotonu a předčasný konec spurtérské hvězdy Tonyho Martina. Nepozorná fanynka skončila půl roku po incidentu před soudem, vyvázla ale jen s pokutou 1200 eur.

Reklama

Související témata: