Hlavní obsah

Další cyklistická legenda přišla po letech s velkým přiznáním. Dopoval jsem!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý elitní silničář Jan Ullrich sedmnáct let po odchodu do sportovního důchodu poprvé otevřeně přiznal, že během profesionální cyklistické kariéry dopoval. Vítěz Tour de France z roku 1997 a olympijský vítěz i mistr světa promluvil při prezentaci filmové dokumentární série natočené pro streamovací platformu Prime Video „Jan Ullrich - Lovná zvěř“ v Mnichově.

Foto: Profimedia.cz

Jan Ullrich (vlevo) a Lance Armstrong na Tour de France 2011.

Článek

„Dopoval jsem, z toho dokumentu je to jasné,“ řekl devětačtyřicetiletý německý jezdec. „Provinil jsem se a cítím se vinen,“ citovala Ullricha německá média. Zároveň připomněla, že dosud Ullrich veškerá podezření odmítal a otázkám na svou minulost se bránil obligátní větou: „Nikoho jsem nepodvedl“.

Nyní se rozhodl jít při příležitosti vzniku dokumentu s celou pravdou ven. „Mohu k tomu s čistým srdcem říct, že jsem skutečně nikoho nechtěl podvést. Nechtěl jsem si zajistit výhodu. Tehdy byla jiná doba. Tehdy už v cyklistice fungoval systém, do kterého jsem naskočil. Pro mě to tehdy znamenalo svým způsobem rovnost šancí,“ uvedl Ullrich v rámci diskuse v přítomnosti dalších cyklistických es včetně bývalého šéfa jeho týmu Telekom Olafa Ludwiga či kolegů Ivana Bassa, Jense Heppnera či Danila Honda.

„Pro mě to začalo v roce 1996,“ řekl agentuře SID. „Nejtěžší bylo, že člověk od začátku věděl, že jinak nemá šanci,“ konstatoval. Zdravotních následků se nebál, protože šlo o systematickou věc a vše probíhalo pod lékařským dohledem.

Ullrich je dosud jedinými německým vítězem slavné Tour de France, vedle toho skončil na „Staré dámě“ ještě pětkrát druhý. Na olympijských hrách v Sydney vyhrál závod s hromadným startem a byl druhý v časovce, kterou pro změnu ovládl na mistrovství světa 1999 a 2001.

Kariéru musel ukončit nedobrovolně v roce 2006 kvůli kauze kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese, kterou odhalila antidopingová akce Puerto. Ullrich patřil k jeho klientům a Sportovní arbitrážní soud CAS jej později potrestal dvouletým zákazem startů a diskvalifikoval ze závodů v letech 2005 a 2006. Až později Ullrich přiznal kontakty s Fuentesem a s odstupem i to, že si pomáhal k úspěchům krevním dopingem. Vždy ale popíral, že by užíval EPO a bral jiné zakázané látky.

V roce 2013 se k užívání látek povzbuzující výkon přihlásil také slavný cyklista Lance Armstrong. Armstrong, který na Tour de France vyhrál sedmkrát, řekl, že dopoval při každém z jeho vítězství. Přiznal také, že šikanoval lidi, kteří na jeho praktiky upozorňovali. Cyklista za svoje přiznání sklidil ohromnou kritiku nejen ze světa cyklistiky.

Reklama

Související témata: