Hlavní obsah

Ještě to neskončilo! Superhvězda mění plán, místo ohlášeného loučení vyhlíží 35. výhru na Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský cyklista Mark Cavendish se místo ohlášeného konce kariéry dohodl na nové smlouvě v týmu Astana a na Tour de France chce v příštím roce usilovat o rekordní 35. etapový vavřín. V současnosti se na nejslavnějším závodu světa dělí s 34 vyhranými etapami o první místo v historické tabulce s belgickou legendou Eddym Merckxem. Letošní útok na další triumf pro osmatřicetiletého elitního spurtera skončil po pádu v osmé etapě, při němž si zlomil klíční kost. O pokračování své hvězdy informovala stáj Astana na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Mark Cavendish na archivním snímku.

Článek

Mistr světa z roku 2011 už na konci května během Gira d'Italia oznámil, že po této sezoně cyklistickou kariéru uzavře. Po smolném konci Tour ale šéf stáje Astana Alexandr Vinokurov na začátku července naznačil, že si Cavendish možná odchod ještě rozmyslí.

„Ještě to neskončilo,“ oznámila dnes Astana na sociálních sítích a krátkým sestříhaným videem Cavendishe na Tour de France naznačila hlavní cíl příští sezony. „Těšil jsem se, že nebudu muset každý den vstávat, trénovat a nebudu tak dlouho mimo domov, ale se svou rodinou. Jenže… Pád na Tour nebyl koncem, ve který jsem doufal,“ uvedl britský jezdec v prohlášení.

Když ho Vinokurov hned po konci nadějí na Tour nahlodal, zda nepřidat další rok, byl tehdy přesvědčený skončit. „Už jsem s tím byl smířený. Ale pak jsem to probral s rodinou, mými dětmi a dostal jejich odpověď: měl bys pokračovat, no, ještě jeden rok. Věřím, že jsem připravený ještě na další rok jako profijezdec,“ dodal.

Cavendish, jenž do Astany přišel před touto sezonou, mezi profesionály závodí sedmnáct let a dosud vybojoval 162 vítězství. Víc jich získal jen Eddy Merckx (275), s dalším Belgičanem Rikem van Looyem se hvězdný spurter dělí o druhé místo.

Reklama

Související témata: