Hlavní obsah

STUDIO TOUR: Sportovní tragédie velké hvězdy. Návratu dávám třicet procent, říká Vakoč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší cyklistický svátek světa, slavná Tour de France je i letos plná srdceryvných a dramatických příběhů. Souboj o žlutý dres nabral grády od první etapy a perou se o něj dle očekávání největší hvězdy Jonas Vingegaard s Tadejem Pogačarem. „Opravdovou sportovní tragédií a obrovskou smůlou byl pád Marka Cavendishe," tvrdí ve Studiu TOUR cyklistický expert Sport.cz Matěj Vybíral. Britská hvězda pelotonu si při pádu v osmé etapě zlomila klíční kost, což znamenalo předčasný konec na jeho rozlučkové Tour. „Je to ohromná škoda, ale u Marka člověk nikdy neví. Bylo by úžasné, kdyby pokračoval, ale dávám tomu tak třicet procent," dodal Petr Vakoč, druhý z hostů Studia TOUR na Sport.cz.

STUDIO TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek

Cavendishův nešťastný konec fanoušky cyklistiky bolel. Každý si uvědomoval, jak blízko byl osmatřicetiletý Brit tomu, aby se utrhl v historické tabulce etapových vítězství na Tour. Zatím jich má na kontě 34 a o první příčku se dělí s belgickou legendou Eddym Merckxem.

„Měl na to, dostat se před Merckxe a doufal jsem, že se mu to podaří," poznamenal zklamaně Vakoč, který s Cavendishem působil v týmu Quick-Step a má pro hvězdu jen slova chvály. „Je to skvělý parťák, týden jsem dokonce u něj doma trénoval. Je to výborný závodník i člověk," doplnil dvojnásobný účastník Tour.

Sestřih osmé etapy Tour de France včetně zranění hvězdného CavendisheVideo: sntv

Letos chybělo málo a Cavendish se mohl v čele žebříčku osamostatnit. Při dojezdu v Bordeaux však slavil belgický cyklista Jasper Philipsen, který slavného Brita před cílem předstihl. „Závěr si takhle určitě nepředstavoval, bylo by úžasné, kdyby pokračoval. Na závody jel každopádně vždy perfektně připravený," říká Vakoč.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Zdravotníci ošetřují britskou cyklistickou hvězdu Marka Cavendishe během osmé etapy Tour de France.

Šéf stáje Astana Alexandr Vinokurov se také nechal slyšet, že kdyby 38letý sprinter rozhodnutí změnil, dostal by šanci i za rok. Záleží prý jen na samotném cyklistovi, když změní rozhodnutí a prodlouží kariéru, místo v týmu by měl. „Myslím, že je rozhodnutý, jeho návratu dávám třicet procent," brzdí nadšení ohledně návratu Cavendishe za rok Vakoč

V pořadu Studio TOUR pochopitelně přišla řeč i na souboj Jonase Vingegaarda s Tadejem Pogačarem o žlutý dres. Letos se začalo zostra a od první etapy se dějí věci, které se musejí fanouškům líbit. Zatím se veze ve žlutém prvně jmenovaná hvězda stáje Jumbo-Visma, ale dá se čekat, že souboj bude gradovat. „Je to i psychologická bitva, nic si nedarují. Už to v jednu chvíli vypadalo, že je Tour rozhodnutá, ale Pogačar útočí a vrací se zpátky," těší na další dva týdny Staré dámy český cyklista. „Je otázkou, zda ho teď Vingegaard nenechává vybláznit."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do cíle 9. etapy Tour de France na vrcholu sopky dorazil jako první Kanaďan Michael WoodsVideo: sntv

Oba experti ve Studiu TOUR si stojí za svým ohledně toho, jak slavný závod nakonec dopadne. I když shodně tvrdí, že průběh moc nápověd ohledně umístění nedal. „U mě jde o čistě soukromou preferenci Pogačara. Budu mu držet palce," říká Vakoč. „Já pro změnu zůstanu u tipu, který jsem řekl před startem. Vyhraje Vingegaard," dodává s úsměvem expert Sport.cz.

Reklama