Hlavní obsah

Cavendishova pohádka (zatím) nemá šťastný konec. Obrovské zklamání, smutní po druhém místu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být cíl o padesát metrů dřív, místo sklopené hlavy by Mark Cavendish vítězoslavně zvedal ruce k nebi. Jenže britský cyklista v 7. etapě Tour de France vyrazil ze sedla příliš brzy a nakonec ho převálcoval suverénní Jasper Philipsen. „Je to obrovské zklamání, ale budeme se dál snažit,“ slíbil zkušený 38letý britský sprinter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih sedmé etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

Před dvěma roky 34. vítězstvím na Tour de France vyrovnal legendárního Eddyho Merckxe, ale letos na kýženou rekordní výhru čeká. I když přichází progres. Po šestém a pátém místu tentokrát dojel druhý.

„Jo, asi jsem pořád mezi elitou, ale teď mi moc nejde přemýšlet pozitivně. Jsem fakt zklamaný,“ smutnil v rozhovoru pro Eurosport, ale při myšlence na svůj věk se aspoň trochu rozesmál. „Většina jezdců, proti kterým jsem dřív závodil, jsou už teď nejspíš dědové,“ vtipkoval.

Když se naposledy finišovalo v Bordeaux před 13 lety, triumfoval zde právě Cavendish. „Vyrazil jsem ve stejném okamžiku jako v roce 2010. Měl jsem dobrou pozici. Skákal mi pořád řetěz, měnil jsem neustále převody, nevěděl jsem, jestli jít ze sedla, nebo sedět,“ popisoval rodák z Douglasu.

A tak neutnul dominanci Philipsena, který ale hvězdného soupeře za výkon chválil. „Mark byl velmi silný. Rád bych ho viděl vyhrát, to asi všichni. A bude to zkoušet, je v dobré kondici,“ oceňoval ho Belgičan.

Ten aktuálně nemá konkurenci. Včetně loňského ročníku ovládl už pátý čistě sprinterský dojezd v řadě. Letos ovládl všechny tři. „No, kdybyste mi to řekli před týdnem, tak odpovím, že jste šílení,“ culil se Philipsen.

„Ale je to rozhodně týmový úspěch. Jsem ohromně hrdý, jak spolupracujeme a dokážeme se najít. Díky tomu vyhráváme,“ radoval se 25letý rodák z Hamu, jemuž spurt opět parádně připravil Mathieu van der Poel. „Navíc jsem měl pořád dobrou pozici, nemusel jsem něco zahraňovat,“ líčil.

Ve zbytku závodu navíc bude mít ještě alespoň tři šance na další prvenství. „Už teď je to snová Tour de France. Ale chceme pořád pokračovat a přidat ještě další výhry,“ dodal Philipsen.

Reklama