Hlavní obsah

České zlato zrodil utajovaný trik. Pilovala jsem ho padesátkrát denně, přiznala šampionka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu nesla v ruce českou vlajku při zahájení Evropských her, ve čtvrtek jí na krk pověsili zlato. Parádní dny zažívá v Polsku teprve 17letá Iveta Miculyčová, která po loňském triumfu na evropském šampionátu potvrdila, že v BMX freestyle je v Evropě jedničkou.

Iveta Miculyčová krátce poté, co ovládla Evropské hry.Video: Český olympijský tým

 
Článek

Krzeszowice (od našeho zpravodaje) ‑ Radostně si zapumpovala rukou v černé rukavici. Ve druhé jízdě své skóre vylepšila na 82,33 bodu a vyhrála s téměř tříbodovým náskokem.

Chutná letošní zlato v Krzeszowicích podobně jako loňské v Mnichově?

Je dost podobné, radost mám ohromnou! Tehdy jsem byla nervóznější, byl to můj první velký závod. Tady jsem měla i část rodiny, fanoušky a jízdy vyšly přesně podle plánů. První jsem si nádherně pojistila, všechno se mi povedlo a ve druhé jsem mohla zabodovat svým trikem backflip barspin.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OLYMP Centrum sportu MV (@olympcsmv)

Salto vzad s protočením řídítek byl rozhodující prvek?

Zatím ho v závodě předvedla jen Američanka Hannah Robertsová a teď já. Trénovala jsem ho dva měsíce každý den do molitanu, třeba padesátkrát za den. Nechala jsem ho v podstatě v tajnosti, protože nikdo nevěděl, že ho tady chci předvést. A padlo to tam.

Takže jste po jízdě tušila, že bude zlatá? Přes 80 bodů už se nikdo další nedostal.

Doufala jsem, ale nebyla jsem si stoprocentně jistá, protože tady byla velká konkurence. Bylo to tak padesát na padesát, ale dopadlo to dobře. Pak mě polil studený pot, že to fakt může dopadnout a už jsem jen sledovala soupeřky.

Ty, které byly v kvalifikaci před vámi, v první jízdě spadly. Ovlivnilo vás to?

Já se soustředila na své jízdy, které jsem měla naplánované, takže i kdyby holky zajely lépe jak já, stejně bych na jízdě nic neměnila. Měla jsem ji tak natrénovanou.

Foto: ČOV/Martin Flousek, ČTK

Mistryně Evropy ve freestyle BMX Iveta Miculyčová.

Pády nejsou ve vašem sportu vzácností, i vy máte ovázanou pravou ruku.

Jela jsem bez rukavic před dvěma týdny a odřela si ruku. Když se to po týdnu zahojilo, znova jsem spadla a sedřela se, tak jsem ruku radši zakryla, abych to nemusela léčit zase od začátku.

Moderátor na stadionu v nadsázce po pádech hlásil, že nejste fotbalisté, abyste brečeli. Co vy jako bývalá fotbalistka?

Snažíme se, ale taky si někdy pobrečím, když to jinak nejde…

Snažíte se vymýšlením nových triků posouvat celý váš sport?

Chci se učit triky, které holky moc nedělají, abych se posunula, a snažím se vymyslet i vlastní trik, což je velice náročné. Už jich je tolik, že zajet něco jako první na světě je těžké.

Stihla jste se po slavnostním zahájení vůbec vyspat?

Hned, jak jsem se vrátila ze zahájení, běžela jsem na pokoj dopisovat domácí úkol, který jsem ten den měla posílat, takže jsem to poslala ve 23:59. (úsměv)

Už máte v hlavě i olympiádu za rok v Paříži, kam se nominuje dvanáct nejlepších?

Budu celou zimu makat, abych se ještě víc posunula, dostala se na olympiádu a udělala tam nějaký úspěch. Ale není to jen můj sen, holky budou mít také nějaké triky v záloze.

Reklama

Související témata: