Hlavní obsah

Cyklista z elitní stáje se přiznal, že si píchal injekce s vitamíny. Byl jsem pod tlakem, tvrdí

Londýn

Britský silniční cyklista Joshua Edmondson přiznal, že si během svého působení v elitní stáji Sky, jejíž barvy oblékal v letech 2013 a 2014, tajně píchal vitamínové injekce. Porušil tak pravidlo Mezinárodní cyklistické unie, které zavedla v květnu 2011 v rámci boje proti dopingu a podle něhož mají jezdci zakázáno používat injekční stříkačky k jiným než léčebným účelům.

Foto: Profimedia.cz

Britský silniční cyklista Joshua Edmondson přiznal, že si během svého působení v elitní stáji Sky, jejíž barvy oblékal v letech 2013 a 2014, tajně píchal vitamínové injekce. Porušil tak pravidlo Mezinárodní cyklistické unie.

Článek

Čtyřiadvacetiletý rodák z Leedsu, jenž naposledy jezdil za kontinentální tým NFTO, v rozhovoru pro BBC uvedl, že k porušení pravidel ho vedl tlak, který na sobě cítil poté, co byl mezi vybranými pro účast na Vueltě 2014. Nakonec ji ale nejel.

"Byl jsem pod tlakem. Nejen ze strany týmu, ale vytvářel jsem ho také sám na sebe. Jel jsem do Itálie, abych si tam nakoupil vitamíny, jež jsem si později injekčně aplikoval," přiznal Edmondson s tím, že užíval dvě až tři vitamínové injekce po dobu jednoho měsíce.

"Zejména, když jsem chtěl snížit váhu. Nejčastěji šlo o karnitin, protože byl velmi efektivní," přiblížil Edmondson.

S injekcemi přestal poté, co jeden z týmových kolegů našel v jejich pokoji vitamíny a jehlu, což nahlásil vedení týmu. Edmondson potvrdil, že Sky o všem věděl, tvrdí ale zároveň, že vedení stáje, která se vyhrazuje tvrdě proti dopingu, ho krylo.

Tehdejší týmový lékař Steve Peters ale taková slova odmítl. "Nešlo o žádné krytí. Když použijete takové slovo, říkáte tím, že bylo záměrem něco skrývat. A to nikdy nebyl ten případ," vysvětlil Peters.

Stáj oponuje, že celý incident nehlásila proto, že samotný Edmondson užívání vitamínů skrze injekce popřel. Zároveň ho prý nechtěla více zneklidňovat s ohledem na deprese, jimiž trpěl, aby ho tak "nedotlačila až za hranu".

Reklama

Související témata: