Hlavní obsah

Cyklistka Pietersová dělá po zranění hlavy pokroky, stále ale nedokáže mluvit

Trojnásobná mistryně světa v dráhové cyklistice Amy Pietersová dělá po těžké prosincové nehodě a čtyřech měsících v umělém spánku malé pokroky. Stále však není schopna mluvit a pohybuje se na vozíku. Její otec Peter v rozhovoru pro nizozemskou stanici NOS uvedl, že má před sebou ještě dlouhou cestu k uzdravení.

Foto: Profimedia.cz

Cyklistická šampionka Amy Pietersová na archivním snímku.

Článek

Jednatřicetiletá Pietersová, která sbírala úspěchy i na silnici, měla nehodu na soustředění ve španělském Calpe těsně před Vánoci. Při tréninku s dráhovou reprezentací Nizozemska spadla a utrpěla poranění hlavy. Vrtulník ji přepravil do nemocnice, kde se podrobila operaci a byla čtyři měsíce udržována v kómatu.

Nyní už může Pietersová trávit alespoň víkendy doma s rodinou. Poznává lidi kolem sebe a lépe rozumí tomu, co jí kdo říká. Reaguje na to kývnutím či nesouhlasným zavrtěním hlavou.

"Když se probrala (z kómatu), reagovala opravdu hodně málo. Za poslední měsíce se to alespoň trošku zlepšilo," řekl Pieters v prvním rozhovoru, který rodina ke zdravotnímu stavu hvězdné cyklistky poskytla. "Nejdříve se musela naučit sama dýchat, pak se musela naučit jíst, což nyní zvládá. Pomalu se to lepší. A dalším krokem je, aby se naučila sama mluvit."

S rodinou je Pietersová vždy od pátku do nedělního večera, jinak pokračuje v rekonvalescenci v Dordrechtu. "Je moc hezké, že může být s námi a je to dobré i pro ni. Když se na něco ptáme, rozumí čím dál víc. A je vidět, že je čím dále víc sama sebou. Je povzbudivé, jak se s tím vším pere," řekl Pieters.

Rodina ví, že musí zůstat trpělivá. "Jak nám řekli, nemůžeme ohledně mozku dělat nic. Musí to jít samo a vše vyžaduje čas. Říkají nám, že když přijde deset pacientů s úplně stejným zraněním, mohou se z toho dostávat deseti různými způsoby," dodal otec cyklistky.

Reklama