Hlavní obsah

Cyklokrosař Aerts měl pozitivní dopingový test na lék proti rakovině prsu

Paříž

Belgický cyklokrosař Toon Aerts měl při lednové dopingové kontrole pozitivní test a rozhodl se ukončit sezonu. Osmadvacetiletý závodník oznámil, že dostal od mezinárodní unie UCI vyrozumění, že se v jeho mimosoutěžním vzorku z 19. ledna objevily stopy letrozolu, látky využívané k léčbě rakoviny prsu. Nyní požádal o analýzu vzorku B.

Foto: Twitter:@ToAerts, Twitter

Belgický cyklokrosař Toon Aerts.

Článek

"Můj svět se rozpadl. Zjišťují, jak se to mohlo stát. V mém vzorku moči se objevil metabolit letrozolu. O tom produktu jsem až dosud neslyšel a nechápu, jak se mi mohl dostat do těla," uvedl dvojnásobný vítěz Světového poháru. "Udělám, co bude v mých silách, abych prokázal svou nevinu a očistil své jméno," dodal.

Letrozol se využívá k léčbě nádorů prsu citlivých na estrogen. Podle americké antidopingové agentury USADA by ho ale mohli brát i sportovci zneužívající anabolické steroidy, aby omezili nebo potlačili nechtěné vedlejší účinky estrogenu a naopak podpořili produkci testosteronu.

Aerts, jenž na konci ledna obsadil na mistrovství světa šesté místo, oznámil, že do vyřešení případu nebude závodit. "Momentálně nemám na závodění ani pomyšlení a po konzultaci s týmem jsem se rozhodl ukončit sezonu, dokud nebudeme mít jasno," uvedl. Dodal, že do výsledků analýzy vzorku B a skončení vyšetřování se nebude k věci dál vyjadřovat.

Reklama